SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hıfzısıhha Hızlandı Ama!..

A- A+ PAYLAŞ

Daha önceki toplantıları haftalar sonra kamuoyuna duyurulan İl Hıfzısıhha Meclisi'nin son toplantısındaki kararlar 2 gün sonra açıklandı. Ancak kurulun bu kez de, doğalgaz şebeke döşeme çalışmaları sırasındaki "röntgenleme" faaliyetlerinin "disiplinsizliği" ile ilgili yankı uyandıran fotoğraflı haberlere karşın, haberlerin yayınlanmasından sonra yaptığı toplantının gündeminde bu konunun olmadığı dikkat çekti.

BU KEZ 2 GÜN SONRA..
Yaptığı toplantılarda aldığı kararlar, haftalar sonra açıklandığı için eleştiri konusu olan, Malatya'da geniş çaplı salgına yolaçan su kirlenmesi öncesinde de benzer durumda olan, salgın günlerindeki "hassasiyetle" bir süre kamuoyunu "zamanlıca" bilgilendiren kurulun, son aylarda yine eski alışkanlıklarına döndüğüne ilişkin "tepki" haberleri basında yeralmıştı.

İl Hıfzısıhha Meclisi'nin 27 Eylül Çarşamba günü Vali Yardımcısı Orhan Çiftçi başkanlığında yaptığı toplantıda aldığı kararlar, bu kez 29 Eylül Cuma günü kamuoyuna açıklandı.

Meclisin kararlarına ilişkin açıklama şöyle:

"İlimiz Umumi Hıfzısıhha Meclisi gündemindeki konuları görüşmek üzere 27.09.2006 tarihinde valilik toplantı salonunda Vali Yardımcısı Orhan ÇİFTÇİ başkanlığında toplanmış;

1-Sağlık Bakanlığınca 17.02.2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” kapsamında içme sularından İl Sağlık Müdürlüğünce yapılması gereken kontrol ve denetim izlemesi sonucu alınan mikrobiyolojik ve kimyasal numunelerin İlimiz Halk Sağlığı Laboratuarı ve diğer yetkili laboratuarlarda yapılacak olan analiz bedelinin Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 30.06.2005 tarih ve 9571 sayılı genelgesinde belirtildiği gibi belediyesi bulunan yerlerde ilgili belediyeler , belediyeler dışında kalan yerleşim yerlerinde Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği bütçesinden ödenmesi konusunda İl Umumi Hıfzısıhha Meclisinin 2006/8 sayılı kararı gereğince hazırlanan alt komisyon raporu görüşülmüş , 01.01.2007 tarihinden itibaren başlamak üzere aşağıda belirtilen analiz ücretinin uygulanmasına ,

- Kontrol İzleme Analiz Ücreti: 210 YTL
-Denetim İzleme Analiz Ücreti: 1.060 YTL

2-Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 15.06.2006 tarih ve 6543 sayılı 2006/67 sayılı genelgesinde bahsedilen muhtemel bir grip pandemisinin etkilerini en aza indirmek ve kriz yönetimi ile sağlık ve kamu hizmetlerinin kesintiye uğramadan sürdürülmesini sağlamak için pandemi planlarının hazırlanması doğrultusunda, pandemi kontrolünü sağlayıcı önlemler çerçevesinde, kamu kurum ve kuruluşlar ile 10 kişiden fazla işçi çalıştıran işyerlerinin yeterli sayıda cerrahi maske ve eldiven stoklamalarına ve bu maskelerin kurum ve kuruluşların kendi imkanlarıyla sağlanmasına,

3-İlçe, belde ve köylerde içme suyu şebekesinin uç noktasında 0,3-0,5 ppm bakiye klor bulunacak şekilde suyun sürekli klorlanması, su kesintisinin en az seviyeye indirilmesi, depo ve şebekenin rutin bakımının yapılarak şebekedeki mikrobiyolojik kirliliğin önlenmesi için gerekli çalışmanın yapılması, çalışmalar esnasında gerek duyulduğunda İl Sağlık Müdürlüğü’nden teknik ve danışmanlık hizmeti alınmasına,

4-İl merkezinde su sanitasyonu ile ilgili çalışmalarda, şehrin değişik noktalarından alınan kimyasal ve bakteriyolojik su numunelerinin yapılan tahlilleri sonucunda mikrobiyolojik ve kimyasal kirlilik tespit edilmemiştir. İshal vakalarının mevsim normallerinde olduğu tespit edilmiş olup, su sanitasyon çalışmalarına kesintisiz devam edilmesine,

5-Açıkta satılan ve menşei bilinmeyen sigaraların başta İl Emniyet Müdürlüğü olmak üzere Tarım İl Müdürlüğü ve Malatya Belediyesi işbirliği ile denetim ve kontrol altına alınmasına,

6-İl Umumi Hıfzısıhha Meclisince alınan, bu kararların ve bu kararlara uyamayan kişi, kurum ve kuruluşlar hakkında 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9/C maddesi aynı kanunun 66.maddesi delaletiyle Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri, 1593 Sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince cezai işlem yapılacağının basın yoluyla ilan edilmesine; oy birliğiyle karar verilmiştir."

KURULDA KİMLER VAR?
Vali Yardımcısı Orhan Çiftçi başkanlığındaki kurul Belediye Başkan Yardımcısı Nurettin Sevim, İl Sağlık Müdürü Dr. Sezai Demirel, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, Bayındırlık ve İskan Müdürü Abuzer Aslan, Tarım İl Müdürlüğü’nden H.Basri Günal, Devlet Hastanesi Başhekim Vekili Dr. Serhat Öztürk, Askeri Hastane Temsilcisi Sağlık Yüzbaşı Sevilay Erciyas, Sıtmapınarı Sağlık Ocağı Tabibi Dr. Müstüm Turan Aydın, Serbest Tabip Dr. Murat Zengin, Serbest Eczacı Metin Tay, Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdür Vekili Hamza Yiğit’ten oluşuyor.

Kurulda, “Danışman Üye” sıfatıyla Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ergin Kutan, Çevre ve Orman İl Müdürü Cumali Sayın, MASKİ Müdürü Oktay Özelçi, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD Başkanı Prof.Dr. Erkan Pehlivan, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekim Yardımcıları Doç.Dr. Mehmet Tekerekoğlu ve Doç.Dr. Ahmet Sığırcı ile Halk Sağlığı Laboratuvarı Müdürü Kazım Şahin de bulunuyorlar.

RADYASYONLU ÇALIŞMA GÜNDEMDE YOK..
Kamu sağlığı ile ilgili konuların ve önlemlerin görüşüldüğü, kararların alındığı İl Hıfzısıhha Meclisi'nin son toplantısı, doğalgaz şebeke döşeme çalışmalarında "radyasyon" tehlikeli röntgenleme çalışması ile ilgili çok çarpıcı fotoğraf ve haberlerin gündeme getirilmesinden hemen sonra yapılmasına karşın, bu konunun kurul gündeminde olmaması şaşkınlık yarattı.

Bilindiği gibi, "çok ciddi radyasyon" tehlikesi yaratan boru röntgenleme çalışması, çelik boru döşenmesi sırasındaki kaynakların kontrolu için yapılması gereken bir işlem. Geçtiğimiz Pazartesi günü kent merkezinde, belediye önünde yapılan ve "halk sağlığını" tehlikeye soktuğu savunulan işlem "çarpıcı" fotoğraflarla gündeme getirilmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız