SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hijyen Koşullarına Uyulmalı'

A- A+ PAYLAŞ

 Sebze ve meyvelerden bulaştığı iddia edilen ve Avrupa'daki bir çok ülkeyi etkisi altına alan EHEC salgınlarıyla ilgili Malatya Sağlık İl Müdürlüğü tarafından bir açıklama yapıldı.

 Karın ağrısı ve sulu ishal şeklinde başlayan ve birkaç gün içinde kanlı ishal halini alan EHEC salgınıyla ilgili olarak yapılan açıklamada, hastalığın bulaşma şekli ve korunma yollarına da değinildi.

 EHEC ile ilgili olarak Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin tarafından yapılan açıklama şöyle :

 "Ülkemizde var olan sağlık sorunları arasında bulaşıcı hastalıkların önemli bir yeri vardır. Bulaşıcı hastalıklar kişiden kişiye bulaşabilme, geniş kitlelere yayılma ve büyük toplulukları etkileme özelliğine sahip hastalıklardır.

 Son günlerde Almanya başta olmak üzere Avrupa’da Entero Hemorajik E.coli (EHEC) salgınları yaşanmaktadır. Ülkemizde 2005 yılından bu yana bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar sürveyansı kapsamında Grup D enfeksiyon etkenleri arasında EHEC bildirimleri yapılmakta olup ülkemizde laboratuar teyitli EHEC vakası görülmemiştir.

 EHEC Nedir?

 Enterohemorajik Escherichia coli (EHEC), Shiga toksin (verotoksin) üreten E.coli’lere verilen isimdir. Şiddetli karın ağrısı, sulu ishal, hemorajik kolit, hemolitik üremik sendrom (HÜS), akut böbrek yetmezliği gibi birçok farklı klinik tabloya yol açabilir. Genellikle karın ağrısı ve sulu ishal şeklinde başlayan yakınmalar birkaç gün içinde kanlı ishal halini alır. Ateş genellikle görülmez. Hastalık çocuklarda (5 yaş altı) ve yaşlılarda (65 yaş üstü) daha ağır seyreder. Genç erişkinlerde genellikle kendini sınırlayan ishal görülürken çocukların ve yaşlıların %10’unda HÜS görülür. HÜS, akut böbrek yetmezliğine ve yoğun transfüzyon ihtiyacına yol açar. Bazı hastalarda HÜS kronik böbrek yetmezliği ile sonuçlanırken olguların %3-5’i kaybedilir.

 Bulaşma Şekli

 E.coli ile fekal koliformlar gibi EHEC’te insan veya hayvan dışkısı ile kirlenmiş su ve gıdalarla bulaşan bir patojen türüdür. Büyükbaş otçul hayvanların bağırsaklarında bulunan bakteri, dış ortam koşullarına dayanıklı olduğundan sebze ve meyvelerde de bulunabilir. Çok az sayıda bakteri (10-100 adet) hastalığa yol açabilmektedir. En kısa görülen kaynaklar iyi pişmemiş hamburger köfteleri, salam, iyi pişmemiş biftek, çiğ süt olmakla birlikte iyi yıkanmamış çiğ sebzelerden de bulaşabilmektedir.

 Korunma Yolları

 Yemeklerden önce eller bol su ve sabun ile temizlenmelidir. Besinlerin hazırlanması sırasında hijyen koşullarına uyulması önemlidir. Pişirilmeden çiğ tüketilen sebze ve meyveler temiz ve güvenli su ile iyice yıkanmalıdır. Etler iyi pişirilmeli, süt, pastorize ürün alınarak veya kaynatılarak tüketilmelidir. Dezenfeksiyon yapılmamış suların kullanımı da risk teşkil ettiğinden, içme ve kullanma suyu olarak klorlanmış güvenli su tüketimine özen gösterilmelidir."

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız