SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hileli Enflasyon Ölçümü' İstifası

A- A+ PAYLAŞ

Arjantin’de hileli enflasyon ölçümüne karşı çıkan Ekonomi Bakanı Martin Lousteau, baskılar üzerine istifa etmek zorunda kaldı. Kabinenin en genç üyesi olan Lousteau (36), enflasyonu düşük gösteren yeni tüketici fiyatları endeksine karşı çıkıyordu.

BEŞ ay önce kurulan Arjantin Devlet Başkanı Christina Fernandez de Kirchner’in kabinesi ilk firesini verdi. Enflasyonu düşük gösteren yeni tüketici fiyatları endeksi yüzünden Ticaret Bakanı ile dalaşan kabinenin en genç üyesi Martin Lousteau (36), Ekonomi Bakanlığı’ndan istifa etti. Lousteau, devlet ile çiftçileri karşı karşıya getiren tarım ürünlerine yönelik ihracat vergisinin artırılmasının da mimarıydı.

2001-2002 yılında büyük bir ekonomik kriz yaşayan Arjantin, son 5 yıldır yılda yüzde 8’lik büyüme kaydederek toparlanma sürecine girmişti. Christina Fernandez kabinesinde, bir devlet bankasının başında bulunan Martin Lousteau’ya eknomi bakanlığını vermişti. Genç ekonomist, London School of Economics mezunuydu. Kocası Nestor Kirchner’den sonra başkan seçilen Cristina Fernandez, ağırlıklı olarak hükümetinde eski bakanlara yer vermişti. Bu nedenle eskiler, Lousteau’yu bir türlü benimseyemedi.

ENFLASYON SEPETİ TARTIŞMASI

Arjantin’de enflasyon resmi rakamlara göre yıllık yüzde 8.5, bağımsız rakamlara göre ise yüzde 20’yi buluyor. Hükümet ise borçlarını daha düşük bir faizle ödeyebilmek için enflasyonu düşük göstermeye çalışıyor. Nestor Kirchner döneminden itibaren INDEC ulusal istatistik bürosunda kadrolaşma başladı, nihayetinde kurumun başına da başkana yakın bir isim getirildi. Cristina Fernandez döneminde ise enflasyonla mücadelenin takibi kabinenin güçlü ismi İç Ticaret Bakanı Guillermo Moreno’ya verildi. Moreno, enflasyonu düşük gösteren yeni tüketici fiyatları endeksinin destekçisiydi. Lousteau ise endekste hile yapılmasına karşı çıkıyordu. Bakanlar arasındaki gerilimin ardından Ekonomi Bakanı’nın istifa edebileceği söylentisi çıktı.

ÇİFTÇİ KRİZİ

Ekonomi Bakanı Lousteau, zaten soya fasulyesine ihracat vergisini artırma hamlesi yüzünden ekonomiyi neredeyse durma noktasına gelmişti. Yılda tarım ürünü ihracatından 15 milyar Euro kazanan Arjantin’de soya üretimi önemli bir kalemi oluşturuyordu. Vergi artırımına karşı çıkan çiftçiler, üç hafta boyunca yolları ulaşıma kapadı. Gıda malzemesi taşıyan kamyonların girmesine izin verilmediği kentlerde yiyecek sıkıntısı başladı. Hükümet bir takım tavizlerle, çiftçileri bir ay boyunca eylemden vazgeçmeye ikna edebildi. Lousteau, 2 Mayıs’ta dolacak olan bir aylık süreyi beklemeden baskılar üzerine istifa etmeyi tercih etti. Yerine ise AFIP vergi dairesinin başında bulunan, Kirchner çiftine yakın bir isim olan Carlos Fernandez’in getirilmesi bekleniyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız