SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hillary'nin Özel Ordusu

A- A+ PAYLAŞ

Irak’tan çekilmeye hazırlanan ABD’den ilginç adım. Washington, Dışişleri Bakanlığı’na bağlı çalışacak özel güvenlik şirketleri yoluyla Irak’taki varlığını sürdürecek.

AMERİKA Birleşik Devletleri (ABD) ordusu, 2011 sonu itibariyle Irak’tan tamamen çekilecek. Ancak bu, Irak’taki Amerikan varlığının ortadan kalkacağı anlamına gelmiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, kendisine çalışan taşeron firmalar aracılığıyla, Irak’ta her an hazır, kaydadeğer bir operasyonel askerî birlik bırakacak. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın projesine göre bu taşeron askerler, bölgede zırhlı araçlarla gezecekler. Hava araçlarını kullanan bir birlik ve dinleme/gözetleme sistemini yöneten bir başka ekip, Irak’ta kalacak. Bağdat’taki dünyanın en büyük Amerikan büyükelçiliği de bugünkü hâliyle korunacak.

ABD’nin Irak’taki mevcut birliklerini yöneten General Raymond T. Odierno, geçen hafta Washington’a uçarak, 2011 sonuna dek gerçeğe dönüştürülecek bu değişiklikler konusunda brifing aldı. ABD, Irak’ı, 2011’den sonra da “etkin tehlike bölgesi” olarak tanımlamaya devam edeceğinden, bu yöntemin uygulanması için hükümet sonuna kadar bastıracak.

Bu arada Clinton’ın, Irak için yaptığı bu yeni plan konusunda kamuoyunu ikna etmesi o kadar da kolay olmayacak. Zira muhalifler şimdiden Dışişleri Bakanlığı’nın yöntemlerini tartışmaya başladı. Bazı düşünce kuruluşları, 2011’den sonrası için öngörülen bu stratejiyi, Dışişleri Bakanlığı’nın aslî görev alanı olan diplomatik etkinliklerle askerî etkinliklerin birbirinin içine geçmesinin yeni bir merhalesi olduğu görüşünü savunuyorlar. Ayrıca Blackwater gibi güvenlik şirketlerinin “sabıka kaydı” hatırlatılıyor.

Pentagon kemer sıkacak
Barack Obama hükümetinin gündemindeki bir diğer konuysa, neredeyse 10 yıldır durmaksızın arttırılan askerî harcamaların, önümüzdeki yıldan sonra ilk kez azaltılması projesi. ABD hazinesinin bugünkü borcu yaklaşık 708 trilyon dolar. Hükümet, bütçe açığını kapatmak amacıyla alacağı önlemlerin başına, askerî harcamalarda kısıtlamaya gitmeyi koydu. ABD Yönetimi 11 Eylül’den beri ilk kez, bir sonraki yıl için askeri harcamaların düşürülmesini talep edecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız