SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hilton'a Kıyak" İtirafı

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:10:33
A- A+ PAYLAŞ

İmar planında otopark yeri olarak ilan edilen, ancak Malatya Girişim Grubu (MGG) ortakları tarafından yaptırılan Hilton Oteli’nin ön bahçesi gibi düzenlendiği ve kamuya ait arazinin özel şahıslar tarafından işgal edildiği yolundaki iddialar Malatya Belediye Meclisi Başkan Vekili Mehmet Şehitoğlu tarafından doğrulandı. Şehitoğlu, CHP’li Belediye Meclisi Üyesi Günnur Tabel’in konuya ilişkin soru önergesine verilen cevabın mecliste okunması sonrasında yaşanan tartışmalar sırasında “Orayı onlardan almak diye bir şey yok” dedi. 

Yeşil alan kisvesi altında otel bahçesi 

Malatya Belediyesi tarafından ilan edilen imar planında otopark yeri olarak ayrılan yaklaşık 250 m2’lik alan, bir önceki Belediye Başkanı Cemal Akın döneminde başlayan ve Ahmet Çakır yönetiminin de istikrarlı biçimde sürdürdüğü MGG’na 'olağandışı destek' kapsamında fiilen Hilton Otel’e terk edildi. 

Ahmet Çakır yönetimi, imar planında otopark olarak ayrılan yaklaşık 250 m2’lik bir alanın, ‘Yeşil alanı çoğaltmak’ kisvesi altında, Malatya Hilton Oteli’nin ön bahçesi olarak düzenlenmesinin yolunu açtı. 

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Mimar Günnur Tabel, geçtiğimiz yılın Kasım ayı belediye meclis toplantısında konuyu bir soru önergesi ile gündeme getirmiş ve kamuya ait bu alanın Hilton Oteli tarafından işgal edilmesi karşısında Malatya Belediyesi’nin ne tür bir işlem yapacağını sormuştu. 

Belediye, CHP’li üyenin işgal iddialarına cevap vermedi 

Malatya Belediyesi yönetimi, CHP’li üye Günnur Tabel’in soru önergesinde yer alan sorulara somut karşılık vermek yerine, işgal iddiasını görmezden gelerek “Hilton Oteli’nin ön cephesinde, imar planında kamuya açık otopark olarak planlandığı ancak yerinde uygulamanın üzerindeki yeşil dokunun devamı ve yine kamuya açık şekilde kullanımının devam etmesinin önemine binaen yeşil olarak devam ettiği tespit edilmiştir” demekle yetindi. 

Malatya Belediyesi’nin Günnur Tabel’e verdiği cevapta “Kamuya açık şekilde kullanımının devam etmesinin önemine binaen” denilmesinin aksine, söz konusu alan Hilton Oteli’nin ön bahçesi gibi ve sadece otel müşterilerinin yararlanacağı şekilde düzenlenmiş bulunuyor. 

Meclisteki tartışmada gelen itiraf: “Orayı onlardan almak diye bir şey yok” 

Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın toplantıya katılmaması nedeniyle meclis toplantısına başkanlık yapan başkan vekili Mehmet Şehitoğlu’ndan, Hilton Oteli’nin işgal ettiği belirtilen söz konusu alanla ilgili itiraf gibi bir açıklama geldi. 

Mehmet Şehitoğlu, Günnur Tabel’in soru önergesine verilen cevabın mecliste okunması sonrasında yaşanan tartışmalar sırasında “Orayı onlardan almak diye bir şey yok” dedi ardından ‘Kamu yararı neyi gerektiriyorsa onu yapacağız’ dedi ancak otopark yapılacağına ilişkin net açıklama yapmadı.

CHP’li belediye meclis üyesi Günnur Tabel, Kasım ayında verdiği soru önergesindeki sorulara cevap verilmediğini belirterek “Bu nasıl bir cevap anlayamadım. İmar planını neden uygulamıyorsunuz?” diye sordu. 

Belediye Meclisi’nin bağımsız üyesi Mehmet Moran’ın da Günnur Tabel’e destek veren konuşması ile alevlenen tartışmada Mehmet Moran, meclisi yöneten Mehmet Şehitoğlu’na “Birbirimizle ‘Ali Cengiz Oyunu’ oynamayalım. Proje var ve alınmış bir onay var. Kamuya terk edilmiş, kamunun yüksek menfaatlerine hizmetirne sunulması gerektiğini sayın meclis üyemiz arzederken, siz diyorsunuz ki ‘Burası böyle kullanılsın, bu durumda keyfi tutum öne çıkıyor. Bu suça iştiraktir. Suça göz yummaktır” şeklinde eleştiri yöneltti. 

Meclisi toplantısını yöneten Mehmet Şehitoğlu bunun üzerine “Biz orayı onlardan alırız diye bir şey yok” diye cevap verdi. 

Malatya Belediye Meclisi’nin 2014 yılının ilk toplantısında, merkezinde Hilton Oteli’nin bahçesi gibi düzenlenen, gerçekte ise imar planında otopark olarak ilan edilen yaklaşık 250 m2’lik alana ilişkin olarak yaşanan o tartışma şöyle gelişti. 

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Günnur Tabel’in Kasım ayında (2013) verdiği soru önergesine verilen cevabın okunmasından sonra: 

Günnur Tabel: Bu nasıl bir cevap anlayamadım. Orasının trafik açısından ne kadar yoğun olduğunu hepimiz biliyoruz. Şiddetle otoparka ihtiyaç var. İmar planını neden uygulamıyorsunuz. Kaldı ki, orası otopark olarak dizayn edildiğinde otele sıfır olacak. Oysa otel inşaatı ile otopark arasında 9 metre çekme mesafesinin bulunması gerekiyor.  Planda otopark görünüyor ama yeşil alan. Siz diyorsunuz ki, ihtiyaç olursa otoparka çevireceğiz. Zaten şu anda orada otoparka ihtiyaç var ancak yeşil alan. Neden imar planını uygulamaya koyarak orayı otopark yapmıyorsunuz? Bu nasıl bir cevap ben anlamadım.  Orası otopark olarak en ihtiyaç duyulan nokta. 

Mehmet Moran (Bağımsız Üye): Yapılan düzenleme otopark olarak düzenlemeye müsait değil.  

Günnur Tabel: Sizin verdiğiniz cevaptan ben şunu anlıyorum: Diyorsunuz ki Orası evet İmar Planı’nda otopark ama ihtiyaca göre yeşil alan yapılmış. Gerekirse değiştiririz diyorsunuz. Ben de diyorum ki, zaten trafiğin en yoğun olduğu yer ve otoparka ihtiyaç var. Neden imar planını uygulamıyorsunuz diye soruyorum?  Park yapıldıktan sonra yine de otel binasının belli bir çekme mesafesinin yapılması lazım. Çekme mesafesine uyulmadan otel yapılmış.

Mehmet Şehitoğlu (Meclis Başkan Vekili): Zaten ihtiyaç olursa mevcut yeşil alandan otoparka çeviririz.

Günnur Tabel: Zaten ihtiyaç var. Bu durumda benim aklıma şu geliyor: Siz birilerine özel plan uyguluyorsunuz. O zaman ben gidip bir yeri işgal edeyim, ya da oturayım, siz imar planını bana göre değiştirin.Yarın bir vatandaş kamuya açık ama kullanılmayan bir alanı kendi ihtiyacına göre işgal edebilir. Sizin cevabınız bu sonucu doğurmaya müsait. 

Mehmet Şehitoğlu: Yeşil alanı kaldıralım da Gezi olaylarını mı başlatalım.

Günnur Tabel: Bugüne kadar otelin yapımı için binlerce ağaç kesildi. Derdimiz de Gezi olayı değil. Konuyu saptırmayın. Yasal prosedür neyse o yapılsın. Bugüne kadar zaten bir sürü ağaç kestiniz. 

Mehmet Moran: Planda verilmiş bir taahhüt var. Birbirimizle Ali Cengiz oyunu oynamayalım. Proje var ve alınmış bir onay var. Kamusal bir taahhüt var.  Kamuya terk edilmiş, kamunun yüksek menfaatlerine hizmetine sunulması gerektiğini sayın meclis üyemiz arzederken, siz diyorsunuz ki ‘Burası böyle kullanılsın, keyfiyet ön plana çıkıyor. Sözümde yanlışlık varsa düzeltin. Yani kişiye yönelik orada bir işgal var, belediye de diyor ki şimdilik bu böyle gitsin, bu durum seyredilsin. Belediye kurumsal yetkilerini kullanmak yerine ihtiyaç hasıl olursa biz orayı onlardan alırız. Bu suça iştiraktir. Suça göz yummaktır, kamunun çıkarlarını göz ardı ederek bireysel rantları teşvik etmektir. 

Mehmet Şehitoğlu: Biz orayı onlardan alırız diye bir şey yok. Mevcut yer zaten planda otopark alanı. Kamu yararı ne gerektiriyorsa o yapılacaktır.

Haber- Fotoğraf: Güler HAZAR – yenimalatya.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız