SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hızla Bozuluyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:32:34
A- A+ PAYLAŞ

Kuralsızlığın esnaf ve sanatkârın sosyo-ekonomik yapısını bozduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Alınmayan önlemler, çıkarılması geciken Perakende Yasası esnaf ve sanatkârı bitirme noktasına getirdi. Ekonominin kılcal damarlarının kurumasına müsaade etmeyiz. Esnaf ve sanatkârın içerisinde olmadığı bir kalkınma hayal olur ” dedi. 

“HAKSIZ REKABETE DEVAM”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, geleneksel sosyo-ekonomik yapının ‘Perakendecilik Yasası’nın çıkarılmaması nedeniyle hızla bozulduğunu belirterek, “Piyasanın daralmasından en çok etkilenen kesim şüphesiz esnaf ve sanatkâr kesimidir. Birde yapısal olarak yanlışların düzeltilmemesinden yani piyasayı düzenleyecek Perakendecilik Yasası’nın çıkarılmamasından doğan haksız rekabetin olumsuz etkilerini esnaf ve sanatkârın yoğun bir şekilde yaşamaktadır. Alınmayan bu önlemler esnaf ve sanatkârı bitirme noktasına getirmiştir” ifadesini kullandı.

“16 YILDA SÜPERMARKET SAYISI YÜZDE 800 ARTTI”

Palandöken şöyle devam etti:

“1980’li yıllarda başlayan zincir marketlerin sayısı 1985 yılında 50’yi geçmiyordu. 1990 yılından itibaren organize perakendeciliğin hızla gelişme göstermesiyle, 1998 yılında süper market sayısı 2 bin 135’e, 2014 yılının daha başında ise yüzde 800’e yakın bir artış göstererek 16 bin 775 âdete ulaştı. Bu hızlı artış pazar paylarına da yansıyarak 1998’de yüzde 15 olan organize perakende zincirlerin pay oranları 2014’de yüzde 70’e yaklaştı.”

“İLK DÖRT MARKA YÜZDE 50’SİNİ OLUŞTURUYOR”

Zincir marketlerin belli bir büyüklüğe ulaşmış 144 markasının şube sayısının 16 bin 775 âdete ulaştığını fakat bunların yarısının 4 markaya ait olduğunu vurgulayan Palandöken, şunları dedi:

“Zincir marketlerin büyümesinin yüzde 85’ini, toplam âdetin de yüzde 50’sini bu 4 marka gerçekleştiriyor. Discount (ucuzcu) olarak piyasada isim yapan bu marketler privite label (kendilerine yönelik özel ürün) yaptırarak haksız rekabet etmektedirler. Piyasa hızla doluyor, Yasa’nın biran önce çıkması lazım.” 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız