SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Bülent Korkmaz

'Hızna Pisigi' Bu!.

A- A+ PAYLAŞ

Malatya yöresinde, kilere "Hızna" denir. Eski evlerde "hızna" aynı zamanda mutfaktır da. Ve tabi eski evlerin değişmezlerindendir, kedi. Yani Malatya yerel ağzına göre Pisik.. O eski kerpiçten evlerde, ahşap konaklarda, fareye, haşarata karşı da önemli bir tedbirdir, bu hayvan. Bunların, yani kedilerin, huysuzu, huylusu vardır. Huysuz olanı, önündekini yemez, kilerin yanı hıznanın etrafında, içinde gezinir. Ev sakinlerinden biri girmeye görsün, hıznaya.. Hemen etrafını alır, yaltaklanmaya, miyavlamaya başlar. Başka yerde önüne yemeğini de koysanız, bu pisiklerin huyudur. Bundan dolayı, Malatya'da böyle "yaltaklanmalara" karşı yapılan bir benzetmedir de, "Hızna Pisigi.." ya da "Hızna Pisigi gibi.." lafı.

Fotoğraftaki kedi de "Hızna Pisigi" dediğimiz kedilerin soyundan olsa gerek. Tabi, artık içinde gezinebileceği eski, ahşap hıznalı evler kalmadığından, sokaklar ona kalmıştır. "Sokak Kedisi" o. Sokakta, çöpler arasında bulduğuyla yetinmez kimileri, "hızna" misali gıda satılan yerlerin etrafında gezinirler. Bazen de fotoğraftaki kedi gibi, resmen vitrine tırmanırlar.. "Hızna Pisigi"nin genetik mirasını almış bu kediyi, Levent BARIŞ 14 Şubat gecesi, Milli Egemenlik Caddesi'ndeki bir pastane vitrini önünde böyle görüntüledi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

Bülent Korkmaz yazıları