SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hollanda'da 24 Bizde 2 Kilo.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:52:05
A- A+ PAYLAŞ

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünün ev sahipliğinde düzenlenen konferansta margarinin geçmişini ve bugününü konuştu.

Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda yapılan konferansa Dekan Prof. Dr. Kadim Ceylan başta olmak üzere çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

Tereyağının insan ihtiyacını karşılayamaması üzerine onun yerini tutacak bir formülden yola çıkılarak margarine ulaşıldığını belirten Metin Yurdagül, 1869’dan beri sofralarımızda yer alan bu ürünle ilgili çarpıcı bilgiler verdi.

Dünyada 135 milyon ton yağ üretildiğini dile getiren Yurdagül, dünyada margarin üretiminin 10 milyon ton olduğunu, Türkiye’de ise pastacılık yağları, gıda endüstrisi yağları ve yemeklik yağların da margarin sınıfına dâhil olduğunun altını çizdi.

Dünyada kişi başına tüketilen yıllık margarin miktar hakkında da bilgiler veren Yurdagül, bu miktarın İngiltere’de 6 kg, Danimarka’da 18 kg, Hollanda’da 24 kg, Belçika’da 26 kg, Singapur’da 18 kg ve Türkiye’de 2 kg olduğunu açıkladı.

Metin Yurdagül, konuşmasında margarin hakkındaki yanlış algılara da dikkat çekti. Yurdagül’e göre bu yanlış algıların başında, margarinlerin doymuş yağ,  sıvı yağların ise doymamış yağ olarak düşünülmesi geliyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Yurdagül, “Hem sıvı yağlar hem de margarinler doymuş yağlar içeriyor. Üstelik kâse margarinlerin ve zeytinyağının doymuş yağ oranı hemen hemen aynı olup %15-17 kadardır.” dedi.

Yaygın yanlışlardan birinin de ‘margarinde trans yağ vardır, kullanmayın’ söylemi olduğunu belirten Yurdagül, aksine, et ve süt ürünleri doğadan gelen trans yağ içerirken (tereyağında bu oran %5 kadardır), ülkemizde 2000 yılından beri margarinlerde trans yağ bulunmadığını, 2007 yılından itibaren de etiketleme tebliği  %1’in altında trans yağ içeren margarinlerin, trans yağ içeremez beyanını kullanmasına izin verildiğini belirtti.

Enerji miktarları hakkında da yanlış algılar olduğuna değinen Yurdagül, günlük enerjinin %30’unun yağlardan alınması gerektiğini ve 1 gr margarinin yaklaşık 6 kcal enerji vermesine karşın 1 gr sıvı yağın 9 kal enerji verdiğini söyledi.

Metin Yurdagül konuşmasını, “144 yıllık bir ürün olan margarin, bugün gelinen noktada %100 bitkisel yağlardan üretiliyor, trans yağ içermiyor, doymuş yağ oranı neredeyse sıvı yağlarla aynıdır. İşte bu margarin ‘Modern Margarin’ olarak adlandırılmakta olup bu doğru bilgilerle önemli bir besin kaynağımızı yakından tanımış oldunuz.” sözleriyle özetledikten sonra öğrencilerin sorularını cevaplayarak konferansını tamamladı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız