SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hollandalı'nın İtirazı!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi Temmuz ayı olağan toplantısı belediye başkanı Ahmet Çakır başkanlığında ve meclis üyelerinin katılımıyla yaparak, gündemdeki ve gündem dışı verilen önergeleri görüşüp karara bağladı.

SP'li üye Abuzer Gündoğar'ın Meclis üyeliğinden istifa etmesini konu alan dilekcesi okunarak meclise bilgi verildikten sonra 2009 yılında uygulanacak olan otobüs ve su fiyatları önergesi komisyondan geldiği şekliyle oylandı ve kabul edildi.

Plan ve Bütçe Komisyonunun önerdiği ve meclisin kabul ettiği 2009 yılında uygulanacak otobüs bilet ücreti: sivil 1 TL, öğrenci 70 Krş olurken, içmesuyu ise gruplarına göre; (mesken ve bu gruba girenler) 0-20 m3 arası m3 ücreti 70 Kr, 21-30 m3 arası m3 ücreti 75 Kr, 31 + üstü m3 ücreti 81 Kr, Resmi Daireler m3 ücreti 2.88 TL, Ticarethaneler m3 ücreti 2.88, fabrikalar m3 ücreti 6.33 TL, civar ilçe ve belde belediyeleri m3 fiyatı 0.23 TL, İnşaat suyu m3 fiyatı 1.96 TL, arıtma suyu m3 fiyatı 0.12 TL, Tankerle verilen suyun m3 fiyatı 3.34 TL, Siyasi Parti, dernek, basın kuruluşları, özel yurt ve pansiyonlar m3 fiyatı 1.90, umumi ve iş hanlarına ait WCler m3 fiyatı 2.99 TL olarak belirlendi.

Belediye ve bağlı 31 birimin güvenliğini sağlamak için özel güvenlik hizmeti alımı, Belediye başkanı, başkan yardımcıları, meclis üyeleri gibi belediye personelinin yurt dışı gezileri ile ilgili ve kadro iptal ve ihdas işlemleri, kadro iptal ve ihdas önergeleri de ilgili dairelerin isteği doğrultusunda oylanarak kabul edildikten sonra İmar maddelerini içeren konularına geçildi.

İmar konuları arasında İmar plan tadilatı, taşıt yolunun genişletilmesi önergeleri komisyon teklifi doğrultusunda kabul edilirken, Çarmuzu- Kaynarca güzergahında açılması planlanan Kuzey Kuşak yolu için Revizyon İmar planının görüşülmesi maddesi ertelendi.

İlyas mahallesi 122 ada 12 no'lu parselin ticari alandan çıkarılarak sanayi alanına dönüştürülmesi talebi ve Aşağıbağlar Bölgesi İmar planı ile Karakavak- Tecde bölgesi revizyon imar planı kapsamında yapılacak imar uygulamaları (şuyulandırma) ile tahsis edilen parsellerin 1800 m'den 1000 m'ye düşürlmesi önergesi komisyon kararı doğrultusunda reddedildi. Karakavak ve Tecde bölgelerini kapsayan şuyulandırma uygulamaları seçimlere 3-4 ay kala bitirilmiş ve askıya çıkarılmıştı. Bölge halkının neredeyse tamamı bu uygulamaya karşı çıkınca o zamanki başkan Cemal Akın tarafından uygulama seçimden sonraya ertelenmişti.

CHP'li üye Doğan Ağdaş, "Yeşil alanlar tüm Malatyalının hakkı. O bölgede büyük parseller oluşturarak site halinde yapılaşmaya yol açıyorsunuz. Siteler de parsellerin etrafını çeviriyor. Vatandaştan arsa alıyorsunuz ama vatandaşa o arsaları açmıyorsunuz" eleştiride bulunurken, AKP'li üye Selim Pilten "Bölgede sağlıklı yapılaşma için büyük parseller çok önemli" diye konuştu.

Gündemin tartışmalı iki maddesinden biri olan ve İsmetiye Mah.186 ada 11 no'lu parselin 3 kattan 4 kata çıkarılması önergesinin görüşülmesi sırasında söz alan SP'li İmar komisyonu üyesi Celalletin Gönültaş, "O bölge de bütün binalar 4 katlı. Sadece 2 parsel 3 katlı. Bunların da 4 olması gerekir" dedi. AKP'li İmar Komisyonu üyesi "4 Katlı binaların olduğu sokak 15 m. O parseller 6 m'lik sokakta kalıyor. 6 metrelik sokakta 4 katlı yapı olmaz" diye konuştu. Karşılıklı konuşmalar, atışmalar ve planların incelenmesinden sonra konunun İmar komisyonuna tekrar gönderilmesi kararı oylandı ve kabul edildi.

HOLLANDA FİRMASI MGG'YE KARŞI!..
Tartışmalar yaşanmasına neden olan diğer konu ise Malatya Girişim Grubu tarafından eski Sümerbank Fabrikası alanına inşa edilen tesisler için, alışveriş merkezi yapmak üzere eski hal binası ve çevresini belediyleden 52.5 milyona satın alan Hollandalı firma ACK tarafından verilen yapı yoğunluğunun iptali talebi oldu.

SP'li üye Celalettin Gönültaş, "MGG'nin orayı nasıl aldığı, sahiplendiği konusu bizi aşar. Ama inşaat alanı E=0.50 iken E= 2 çıkarılmış. Yani yapı yoğunluğunda 4 kat artış var. 200.000 m2 inşaat alanı var. Bunun adını siz koyun. 1 metre yer terketmeden 4 kat yoğunluk artırmış. Önce proje çizilmiş sonra da yoğunluk artışı almış. Bu önergeyi de iyice incelemek için erteleyelim" önerisinde bulundu.

AKP'li İmar Komisyonu başkanı Metin Mandal "Bu konu temcit pilavı gibi ısıtılıp ısıtılıp sunuluyor. Konu geçmiş meclislerde görüşüldü ve kararlar verildi" dedi.

SP'li üye Gönültaş "Ya yoğunluğun 4 kat artışı?" diye sorunca AKP'li Mandal "Bölgenin durumuna göre verdik. O bölgenin tümünde emsal E=2'dir." diye yanıtladı.

Tartışmalar ve karşılıklı konuşmalar uzayınca Başkan Çakır, gündemin komisyondan geldiği şekilde kabulünü oylamaya sundu. Oy çokluğu ile Hollandalı firmanın yoğunluk iptal talebi reddedildi.

Belediye Meclisi son olarak gündem dışı verilen teklifleri görüşerek karara bağladı. Geçtiğimiz hafta ön protokol imzalanan ABD’nin Baton Rouge şehri ile Malatya Belediyesi’nin kardeş şehir olması kabul edilirken, Özel Kalem Müdürlüğü’ne Kadir Çelik’in atanması Meclis bilgisine sunulurken Şeker Fabrikası arsasına hastane yapımı ile ilgili teklif ise imar komisyonu’na havale edildi.

Belediye Meclisi Ağustos Ayı Olağan Toplantısı’nın 5 Ağustos 2009 Çarşamba günü saat 14.00’de yapılmasını kararlaştırdı.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız