SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Horlama, Hastalık Belirtisi

A- A+ PAYLAŞ

Horlamanın, uykuda solunum durması hastalığının belirtisi olduğu, Türkiye'de her 100 kişiden 26'sının horladığı belirtildi.

Türk Uyku Tıbbı Derneği Genel Sekreteri ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Karadeniz, horlamanın, uykuda solunum bozukluğunun önemli bir habercisi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Karadeniz, yapılan araştırmalarda, Türkiye'de 100 kişiden 26'sının horladığının tespit edildiğini belirterek, şöyle dedi:
''Horlama, uykuda solunumun bozukluğunun (uyku - apne sendromu) önemli bir habercisidir. Öyle ki horlama bazen yan odadan, hatta komşular tarafından duyulacak kadar şiddetlidir. Horlamanın kısa aralıklarla kesilmesi ve ardından gürültülü bir sesle nefes alınmaya başlanması gece içinde apnelerin varlığını düşündürmektedir. Bazı hastalarda solunum durmaları gecede 300 - 400 kez tekrarlanmakta ve uykunun 4/3'ünde nefessiz kalınabilmektedir.''

Uykuda solunum bozukluğu hastalığının yaşam kalitesini de etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Uykuda solunum durması hastalığı olanlar, gece düzenli nefes alamazlar, bunun sonucu olarak dokulara yeterli oksijen taşınmaz. Ertesi gün yorgun ve uykulu olurlar, uygunsuz yerlerde uyuyakalabilirler. İş ve özel hayatlarında uykululuk nedeniyle ciddi problemler yaşayabilmektedirler. Apnenin varlığı, ileriki yaşlarda hipertansiyon, kalp yetmezliği ve felç gibi hastalıklara neden olabilmektedir.''

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız