SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hoşgeldin Ramazan..

A- A+ PAYLAŞ

ONBİR ayın sultanı Ramazan'ın ilk teravih namazı Perşembe akşamı kılındı.

Malatya'da ilk iftar 21 Ağustos Cuma günü 19:22'de açılacak.. Her yıl, geçen yıla göre 10 gün öne gelen ramazan ayı önümüzdeki 8 yıl boyunca da yaz aylarına rastlayacak. Bu yıl günde ortalama 15 saat oruç tutulacak.

Ramazan süresince hiçbir cami görevlisine izin verilmeyecek. İmamı olmayan cami kalmaması için de çaba harcanacak. Ramazan'a özel vaaz ve irşat programları hazırlanacak. Camilerde elektrik, ısıtma ile ses cihazları, cemaati rahatsız etmeyecek şekilde çalıştırılacak. İlahiyat fakültesi öğretim üyeleri, imam-hatip ile din kültürü öğretmenleri, emekli müftü, vaiz ve liyakat sahibi imam hatiplerin kendi camilerinde vaaz etmelerine katkı sağlanacak. Vaazlar, zamanında başlayıp ezanla bitirilecek.

Camilerde Ramazan hazırlıkları sürerken imamlar teravih namazını hızlı kıldırmamaları konusunda uyarıldı. Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, "Teravih için ilçe müftülerine orta yol takip edilmesi gerektiğini ilettik. Ne çok yavaş ne çok hızlı kılınmaması için duyarlı olunmasını istedik. Ayrıca teravih namazlarında 4 rekatta bir selam verilecek. Sadece Ulucami'de 2 rekatta bir selam geçerli olacak. Ulucami'de bu bir gelenek. Bunu bozmak istemiyoruz." diye konuştu.

MÜFTÜNÜN AÇIKLAMASI..
Malatya Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, Ramazan ayı dolayısıyla şu mesajı yayınladı:

"Bizleri bir ramazan ayına daha kavuşturan Rabbime hamd ediyorum. İnşallah 20 Ağustos Perşembe akşamı ilk teravih namazını kılarak Ramazan ayını idrak edeceğiz.

Ramazan Ayı, bir çok güzellikleri bağrında bulunduran bir aydır. Ramazan ayı bir cihetle Kuran ayı, bir cihetle insanın melekutiyet alemine namzet olması için arınma ayı, bir cihetle nefsin terbiyesi için oruç ayıdır. Bu ayı kendi imkanları ölçüsünde değerlendirmeye çalışan herkes mutlaka bir şeyle kazanır, eli boş dönmez.

Bu ayda Allah Kelamı olan Kur’an-ı Kerimi çok okumalı ve onun evrensel mesajını anlamak için de gayret göstermeli ve hayatımıza tatbik etmeliyiz.

Ramazan, Allah Resulü’nün, “İnanarak ve karşılığını yalnız Allah'tan umarak Ramazan orucunu tutan kişinin geçmiş günahları bağışlanır" müjdesinin verildiği ümit ve mağfiret ayıdır.

Ramazan, kişinin içinde bulunduğu nimetlerin, lütufların farkına varması için en uygun bir zaman dilimidir. Böylece insan elinde bulunan nimetlerden dolayı şükreder ve imkanı olmayan kardeşleriyle paylaşmayı öğrenir.

Ramazan ayı kardeşliğin en güzel şekilde tesis edileceği aydır. İftar sofralarında komşularımızı, yoksulları, yolda kalmışları, yetimleri, öğrencileri, dost ve akrabalarımızı soframıza davet ederek onlarla samimiyetimizi artırmış oluruz.

Bilhassa günümüzde dinimizde, kültürümüzde, medeniyetimizde var olan bir çok güzelliğin yozlaştığı, güzelliklerin yerini nahoş şeylerin aldığı, sabrın, erdemin, faziletin yerini acelecilik, açgözlülük, bencillik gibi virüslerin alabildiğine yaygınlaştığı bir zamanda Ramazan bizlere asli değerlerimize dönmek için adeta bir çağrıdır.

Ramazan ayı kaybettiğimiz bu değerleri yeniden kazanmak, özümüzde var olan iyilik ve insani duyguları fiiliyata geçirmek için önemli bir fırsattır. Çünkü baştan sona bir feyz, rahmet ve bereket mevsimi olan bu günlerde iradeleri güçlendiren oruç; cömertliği, ikramı ve paylaşmayı öğreten iftar; ibadetin neşe ve coşkusunu bütün topluma yayan teravih; hayır ve bereketin ne olduğunu gösteren sahur; bütün bu yüksek değerlerin manevi dünyamızı kuşattığı Kadir Gecesi; akıl ve gönülleri manevi bir atmosferde zirveye taşıyan ve dini duygunun kolektif olarak paylaşılmasını sağlayan hatim ve mukabeleler; toplumun sosyal yaralarını saran zekât ve fitreler ve toplumun birlik ve beraberliğini pekiştiren bayram ile Ramazan ayı, dindarlığın, sosyal dayanışma ve kaynaşmanın yoğun olarak yaşanmasına, arınma ve yenilenme bilincimizin tazelenmesine vesile olan değerli bir zaman dilimidir.
Manevi arınma, yücelme, kendimizi sorgulama ve her an Rabbimizle olduğumuzu daha yakından hissettiğimiz Ramazan, bilgi dağarcığı ve gönül dünyamızı zenginleştirdiğimiz, milli birlik ve beraberliğimizi pekiştirdiğimiz bir aydır.
Din ile olan sarsılmaz bağını asırlardır sürdüren milletimizin fertleri, onun kuşatıcı mesajları ile manevi dünyalarını inşa etmiş, dayanışma, paylaşma ve kaynaşma ile pekişen kardeşliği derinlemesine yaşamış ve yaşatmış, aynı zamanda sosyal ve kültürel hayatları bakımından canlı bir dönem haline getirmişlerdir. Fert ve toplum olarak birbirimizi anlamaya, birbirimize karşı dürüst olmaya, sevgi ve saygı göstermeye; elimizdeki malı, gönlümüzdeki sevgiyi, zihnimizdeki bilgiyi ve duamızı paylaşmaya; kişisel zaaflarımızdan kaynaklanan eksikleri ve hatalarımızı gidermeye gerçekten ihtiyacımız vardır.

Rahmet, bereket ve mağfiretle dolu ve ibadetlerin mükafatlarının sınırsız olarak verildiği bu manevi mevsimi çok iyi değerlendirelim. Çocuk, genç, yaşlı, kadın erkek hep birlikte cemaate iştirak ederek camilerimizi şenlendirelim. Zengin fakir iftar sofralarında, ekmeğimizi, aşımızı, çorbamızı, yüreğimizdeki sevgiyi, selam ve umudu paylaşalım. Allah’ın rızasını kazanabilmek için iyi ve güzel davranışları artırarak, geçici ve kötü şeyleri de terk ederek üzerimizdeki manevi kirlerden arınmaya çalışalım. Orucumuzu kimin için ve niçin tuttuğumuzu düşünerek zenginleştirelim. Bu ibadeti zihnimizle, duygu ve düşüncemizle, kalbimizle, gönül dünyamızla da ifa ederek koruyucu bir kalkan kılalım.
Ramazan ayının şahsımız, ailemiz, milletimiz, ülkemiz ve bütün insanlık için hayırlar, huzur ve barış getirmesini, Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum."

MİLLETVEKİLİNİN MESAJI..
AKP Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, Ramazan dolayısıyla yayınladığı mesajda, "Bu ayda insanlarımızın iyilik yapma hususunda birbiri ile yarıştıklarını görüyoruz. Bu yarış belki de dünyanın hiçbir yerinde görülmüyor. Gelişmiş batılı ülkeler bile en üst düzeydeki sosyal politikaları ile bu yardımlaşmayı sağlayamıyor. Bizler bu güzel hasletlerimizin uçup gitmesini engellemeliyiz. Göç eden güzel değerlerimizi tekrar hayatımıza katmalıyız. Ramazan ayı bunun için bir şanstır.Küreselleşmenin getirdiği birçok olumsuzluklar sonucunda, aile hayatımız yara almış, toplumsal bağlarımız zayıflamıştır. Bugünlerde tekrar bir iç hesaplaşma yaparak kendimizi yenilemeliyiz. Hayatımızı güzelliklerle dinamikleştirmeliyiz. Ramazan ayı dostluk ayıdır, rahmet ayıdır, yardımlaşma ayıdır. Bu müthiş kültür ikliminden hepimiz payımızı almalıyız" dedi.

BELEDİYE BAŞKANININ MESAJI..
Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın mesajı da şöyle:

"İnsanları birbirine yaklaştıran, aynı düşünce ve duygularda buluşturan, sosyal yardımlaşma ve dayanışma geleneğinin en güzel örneklerinin sergilendiği Ramazan Ayını milletçe idrak edeceğiz.

Birlik ve beraberliğe daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde, Ramazan Ayını fırsat bilerek günlük hayatımızda yaşadığımız hataları düzeltmeye çalışmalı, yakın akraba ve komşulardan başlayarak imkanlarımız doğrultusunda ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmalıyız.

Bu duygu ve düşüncelerle Malatyalı hemşehrilerimin mübarek Ramazan Ayını tebrik ediyor, insanlığın barışına, huzuruna, kardeşliğine ve mutluluğuna vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum."

DEKANDAN MESAJ..
İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cem Zorlu, yayınladığı mesajda "Allah’ın rahmet ve mağfiretinin her zamankinden daha fazla yeryüzüne tecelli ettiği bir Ramazan ayına daha kavuşmuş bulunmaktayız.Bu aynı zamanda Kur’an’ın yeryüzüne indirilişinin 1443. yılını idrak etmek anlamına gelmektedir.Aslında Ramazana farklı ve üstün bir değer katan husus, Kur’an’ın indirildiği gece olan bir ömre bedel kadir gecesinin bu ayda bulunmasıdır. Genel anlamda Allah katından yer yüzüne indirilen, kağıt ve yazısına saygı gösterilirken muhtevası ve verdiği mesajı gereği gibi önemsenmeyen, bu yönüyle hayata tam anlamıyla indiril(e)meyen ve hala ayetlerinin indirilmesini bekleyen bir Kitab’ın muhatapları olarak bu Ramazan ayının, Kur’an’ı sadece okuyup hatim yaparak sevap kazanma aracı haline getirmek yerine, yeniden O’nu anlama, üzerinde tefekkür, tezekkür ve tedebbür ederek amel etmemize; diğer taraftan oruç tutmanın sadece belirli saatler arasında aç kalmaktan ibaret olmayıp bütün varlığımız ve duygularımızla Allah’ın yasaklarını çiğnemeden Ramazan ayını geçirmek demek olduğu, başka bir ifadeyle oruç tutmanın aç kalmaktan farklı olduğu bilincinin gelişmesine vesile olmasının diliyor; Ramazan ayının bütün Malatyalı hemşerilerimizin affına ve kurtuluşuna sebep olmasını yüce Rabbimizden niyaz ediyorum.”dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız