SON DAKİKA
SON DEPREMLER

HSYK Yasası Değişikliği Tartışması..

A- A+ PAYLAŞ

TBMM Adalet Komisyonu'nda, Hakim ve Savcılar Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı, Altkomisyona gönderildi.

Görüşmeler sırasında, CHP'liler AKP'nin kendi düşünce yapısına göre hakim ve savcılar getirebilecekleri endişelerini ifade ederek, sözlü sınav sisteminden şikayet etti.

AKP'li Hakkı Köylü, "Mülakatın her halükarda yapılması lazım. Stajı bitirip hakim olanlar içinden akıl hastaları çıkıyor" dedi. CHP'li Kılıç ise, "Bunun araştırılması lazım. Sarhoş mudur, berduş mudur araştırılsın" diye konuştu.

TBMM Adalet Komisyonu bugün, Komisyon Başkanı Köksal Toptan başkanlığında toplandı. Toplantıya Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Yunanistan'da olduğu için katılmadı.

Komisyonu'nda, Hakim ve Savcılar Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısı ele alındı. CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, bu tasarının Türk yargı sisteminin sorunlarını çok fazla çözemeyeceğini belirterek, başta kuvvetler ayrılığı olmak üzere, bu sistemin bütünüyle ele alınması gerektiğini söyledi. Kılıç, bu kadar büyük hakim ve savcı açığını kapatmak için objektif kriterler getirilmesi gerektiğini de belirterek, "AK Parti kendi düşünce yapısına göre hakim ve savcı alır. Yarın başka bir parti iktidara gelir o da kendi kafasına göre 4-5 bin hakim ve savcı alırsa adalet sistemi alt üst olur. Ya mülakat sistemi tümden kaldırılsın ya da objektif bir hale getirilsin" dedi.

AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü ise, Türkiye'deki hakim ve savcı sayısının AB ülkelerine göre çok az olduğunu, ancak davaların çok fazla olduğunu söyledi. Köylü, "Hakim ve savcı alımında mülakatın da her halükarda yapılması ve çok ciddi yapılması gerekir. Stajı bitirip hakim olanlar içinde akıl hastaları çıkıyor. Ben gördüm. Hakim ve savcı yapılmayacak insanlar çıkıyor. Bu mesleğe başladıktan sonra da atmak zor" diye konuştu.

Köylü, Adalet Bakanları'nın Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda mutlaka olması gerektiğini de belirterek, Adalet Bakanı'nın hakim ve savcılara gelecek baskının önünü keseceğini söyledi.

CHP Malatya Milletvekili Kılıç, "Sarhoş mudur, berduş mudur araştırılsın. Bunu araştırmak kolay" dedi. Kılıç, hakim ve savcılar için mutlaka objektif bir mülakat sisteminin getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Cemaatlerden hakim ve savcılar gelir. O zaman da yargı sistemini ayakta tutamayız" dedi.

AKP Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu da, getirilen tasarının hakim ve savcılar için pek yeni bir şey getirmediğini belirterek, "Bakanlığın hazırladığı taslak bu olamaz. Ya yolda başına bir şey gelmiş yara kırpılmış" dedi. Kutlu, Adalet Bakanlar'ının hükümet kadar devlete de yakın isimlerden seçildiğini ve bu görevde bulunanların hiçbir zaman siyasi kimliklerini ön plana çıkarmadıklarını ifade ederek, "Hele bugünkü bakanımız, bazen siyasi ceketini giymeyi bile unutuyor. Hükümet sözcüsü olduğu halde" açıklamasında bulundu.

Bu görüşmelerin ardından tasarı Altkomisyona gönderildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız