SON DAKİKA
SON DEPREMLER

HSYK'ye Bir Tepki Daha

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Barosu'na bağlı bir grup avukat, adliye önünde toplanarak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) kararına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Yargı mensupları kafese alınmak istenmiştir. Görevlerini yapan yargı mensuplarına, tarafsızlığı ve adaleti temsil eden cübbe altından balyoz gösterilmek istenmiştir" denildi. Bu arada, Turan Canpolat adlı bir avukat da HSYK kararının yok sayılması istemiyle davacı oldu.

ADLİYE ÖNÜNDE..
Adliye önünde toplanan bir grup avukat adına açıklamayı Baro Başkan Yardımcısı Avukat Dursun Karaköse yaptı. Karaköse, "Burada bulunan Malatya Barosu avukatları olarak Hakimler ve Savcılar yüksek Kurulu'nu hukuka saygılı olmaya davet ediyoruz. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun hukuk dışı uygulamasına destek vererek tarafsızlığını yitiren ve ihsas-ı reyde bulunan yüksek yargı mensuplarını hukuka saygılı olmaya davet ediyoruz. Erzurum'da özel yetkili Cumhuriyet Savcılarınca yürütülen soruşturmaya bir yargı organı gibi müdahale eden, özel yetkili dört Cumhuriyet Savcısının özel yetkilerini kaldıran HSYK, yargısal faaliyet içinde bulunan yargı mensuplarına 'daha ileri gitmeyin' mesajı vererek hukuka darbe indirmiştir. Yargı mensupları kafese alınmak istenmiştir. Görevlerini yapan yargı mensuplarına, tarafsızlığı ve adaleti temsil eden cübbe altından balyoz gösterilmek istenmiştir. HSYK yetki aşımı yaparak, Anayasa'da ve yasalarda kendisine verilmeyen bir yetkiyi kullanarak Anayasa ile teminat altına alınmış olan yargı bağımsızlığını ayaklar altına almıştır. Özgürlükçü ve sivil bir Anayasa ile yargı vesayetine sen verecek yargı reformunun bir an önce hayata geçirilmesinin bu hukuk dışı uygulamalarının panzehiri olacağına inanıyoruz" ifadelerini kaydetti.

Açıklamada, HSYK kararının şiddetle protesto edildiği kaydedildi.

BİR DE DAVA..
Öte yandan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nın Erzurum'daki savcıların özel yetkilerini kaldırması kararı hakkında Malatya Barosu avukatlarından Turan Canpolat tarafından "Kararın yok hükmünde olduğunun tespiti için" dava açıldı.

Avukat Turan Canpolat, Avukatlık Kanunu'nun 1 ve 2. maddeleri kapsamında HSYK kararı hakkında dava açtığını belirterek, "Dava konusu Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun Erzurum Özel Yetkili C. Savcıları'nın Özel Yetkilerinin kaldırılmasıyla ilgili 17.02.2010 tarihli mezkur Kararının yok hükmünde olduğunun tespiti istemidir" dedi.

Dilekçesini Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanılğına sunulmak üzere Malatya İdare Mhakemesi Bşakanlığına sunduğunu belirten Avukat Canpolat, "Davalı Kurum, dava konusu işlemiyle 'hukuka uygunluk denetimi' yapmıştır. Davalı Kurum, yargı faaliyetinde bulunmuştur. Bu, aynı zamanda bir 'fonksiyon gasbıdır.' Davalı Kurum, idari bir kurumdur. Yetki ve görevleri Anayasa'nın 159. maddesinde ve 2461 Sayılı Kanun'da açıkça sayılmıştır. Davalı kurumun, 'hukuka uygunluk denetimi' yapması bu kanuni düzenlemeler karşısında mümkün değildir. HSYK, savcıların yürütmüş olduğu bir soruşturmada, bir hukuk kuralının nasıl uygulanacağına dair bir değerlendirme yaparak ve hukuk kuralının yanlış uygulandığını tespit ederek yargısal bir yetki kullanmıştır. Bu durum tam anlamıyla bir fonksiyon gasbıdır. Fonksiyon gasbı ile verilmiş kararlar, tartışmasız olarak 'yok hükmü'ndedir" ifadelerini ileri sürdü.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız