SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hububat Tahmini 333 Bin Ton

A- A+ PAYLAŞ

Tarım İl Müdürlüğü, hububat hasat dönemi ile ilgili rekolte tahminlerini ve hasat bilgilerini verirken, biçerdöver hasadı ile ilgili uyulacak kuralların yanı sıra fiyat tarifesini açıkladı.

Müdürlüğün açıklaması şöyle:

" Malatya ili 2006 yılı hububat ekim sezonunda sulu ve kıraç olmak üzere 129.000 hektar buğday ekimi, 35.180 hektar arpa ekimi yapılmıştır.2007 hasat döneminde hasat edilecek toplam hububat alanı 164180 hektardır.Buğdaydan beklenen rekolte 256.119 ton,arpadan beklenen rekolte 77.656 ton’dur.Toplam ekim alanının % 35 i biçerdöverle, geri kalan %65’lik kısmı ise orak makinesi,tırpan ve orakla hasat edilmektedir.

İl Tarım Müdürlüğü olarak çiftçilerimizin büyük emek ve masrafla üretmiş oldukları ürünlerini biçerdöverle hasat ettirmeleri sırasında meydana gelen dane ve sap kayıplarının asgari seviyeye indirilmesini sağlamak amacıyla geçmiş yıllarda olduğu gibi 2007 yılı hasat döneminde de teknik elemanlarımızca gece - gündüz demeden biçerdöver kontrolleri titizlikle yapılacaktır.

Hasat yapacak biçerdöver operatörleri ile ekin sahiplerinin aşağıda belirtilen hususlara uymaları gerekmektedir.Belirtilen hususlara uyulduğu takdirde hem çiftçi,hem biçerdöver sahibi hem de ülke kazanacaktır.

1- Biçerdöver operatörleri kullanacakları biçerdöveri hasada başlamadan önce dane ve sap kaybını en aza indirecek şekilde tamir, bakım ve teknik ayarlarını yapmaları gerekmektedir.

2- Biçerdöver operatör belgesi olmayan sürücülere hem ekin sahipleri hem de görevlilerce hasat yaptırılmayacaktır.

3- Ürünün özelliğine göre hasat zamanı hassasiyetle belirlenecek, erken hasat yapılmayacaktır.

4- Sabahleyin çiğ kalkmadan ve gece rüzgarlı havada kesinlikle hasat yapılmayacaktır.

5- Ekin sahibi ekini hasat edilirken tarlasının başında bulunacak ve sık sık hasat edilen alanı ve ürünü kontrol edecek,kayıp fazla ise operatörü uyaracak,tedbirleri almayan operatörü İl veya İlçe Tarım Müdürlüklerine bildirecektir.

6- Hasat sırasında hazırda bulunanlar ve makina dan dolayı oluşabilecek yangın tehlikesine karşı tedbirli davranılacaktır.

7- Hasat sırasında tarla değişiminde ve ürün değişiminde biçerdöver haznesi ve ilgili kısımları temizlenecek ve ayarları gözden geçirilecektir.

8- Biçerdöver çalışma hız ve ayarları tarla üzerindeki ekinin özelliklerine ,arazi yapısına ve biçerdöverin özelliklerine göre tespit edilecektir.

9- Dane ve sap kaybının azaltılması amacıyla engebeli arazi ve yatık ürünlerde biçerdöverlerde sap ayırıcı ve başak kaldırıcı kullanılacaktır.

10- Biçerdöver operatörleri tarla ve ürün durumu ile arazi yapısına göre anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapacaklardır.

11- Biçerdöverle hasatta kayıpları azaltmak için kontrole gelen teknik elemanlara operatörler ve tarla sahipleri gerekli kolaylığı göstereceklerdir.

12- İlimiz merkez köyler ve ilçelerimiz de hububat biçim ücreti suluda …6,50….YTL/da kıraçta…5,50……YTL/da olarak Komisyon kararı ile belirlenmiştir.

13- Malatya İl genelinde hedeflenen dane kayıp oranı azami %2,5 olup daha da altında gerçekleşmesini sağlamaktır.
Çekilen emeğin ve yapılan harcamaların boşa gitmemesi için yukarıda belirtilen hususlara uyulması gerekmektedir. Uymayanlar hakkında ve kontrole gelen teknik elemanların görevlerini yapmalarına engel olanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.

NOT: Hasattan sonra anızı yakmayınız.Anız yakmak faydadan çok zarar getirir.

Hasatla ilgili tüm soru ve sorunlarınız için en yakın İl veya İlçe Tarım Müdürlüğüne baş vurunuz.

TLF : 2380148—223
2380149-223"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız