SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Huduti'nin Harddiskinde 'Kakao Talk' Kalıntısı Çıkmış

0
Güncellendi - 2017-09-09 02:06:01
Huduti'nin Harddiskinde 'Kakao Talk' Kalıntısı Çıkmış
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’daki 27’si tutuklu 76 sanıklı darbe girişimi davasının duruşmasının 1 numaralı sanığı 2. Ordu eski komutanı eski Orgeneral Adem Huduti’nin dijital materyallerinin siber incelemesi tamamlanarak hazırlanan rapor, davanın görüldüğü Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Raporda, Huduti’den elde edilen bilgisayar harddisk incelemesinde "Kakao Talk” ve “Hotspot Shield” programlarının kalıntılarına ulaşıldığının yazıldığı öğrenildi.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz Darbe Girişimi'nin Malatya ayağında 2. Ordu Komutanlığı ve 7. Ana Jet Üssü’nde darbeye destek amaçlı yaşanan olaylara ilişkin 27’si tutuklu 76 sanıklı davanın 5. duruşması 11 Eylül 2017 tarihinde başlayacak.

Darbe girişimi davalarında tutuklu yargılanan tek Ordu Komutanı olan eski Orgeneral Adem Huduti’nin gözaltına alınırken, makamında ve evinde yapılan aramalarda elde edilen dijital materyallerin Emniyet Siber Suçlarla Mücadele Şubesi tarafından yapılan çalışmalarda, bu dijital malzemelere ait İçerik Çıkartma ve İnceleme Raporu, davanın görüldüğü Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Raporda, Huduti’den elde edilen 500 GB hard disk incelemesinde “Kakao Talk” ve “Hotspot Shield” isimli uygulama kalıntılarına rastlanıldığı bildirildi. Siber Suçlarla Mücadele Şubesi’nin İçerik Çıkartma ve İnceleme Raporunda, “Harddiskin imajı üzerinde soruşturma konusu ile ilgili inceleme ve araştırma işlemleri esnasında ‘Kakao” ve “hotspotshield” kelimesi kullanılarak yapılan kelime araması neticesinde soruşturma konusu ile alakalı olabileceği değerlendirilen “Kakao Talk” ve “Hotspot Shield” isimli uygulamanın kalıntılarına rastlanılmıştır.” denildiği haber alındı.

Raporda, “Hotspot Shield” uygulaması hakkında ise şu bilgilere yer verildiği bildirildi:

“Hotspot Shield uygulaması Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) teriminin kısaltılmışı olan VPN, basit bir anlatımla internet üzerinden kurulu bilgisayarlar grubundan oluşur. Bu özel bilgisayar ağı, örneğin yerel bir ağa fiziksel erişimi bulunmayan, dışarıdaki bir kişi tarafından ağ kaynaklarına erişmekte kullanılabilir. VPN’ler, güvenilmeyen ağlara bağlanırken bağlantıyı şifrelemek ve güvenli hale getirmek için de kullanılır. Bunun yanında VPN’ler, farklı, konumlarda bulunabildiğinden, kullanıcı ülkelerin kısıtlamalarından (yasaklı web siteleri ve IP’ler gibi) da kurtarırlar. VPN’lerle bağlantı şifreli olduğundan, gönderilen ve alınan tüm veriler şifrelenir. Aynı zamanda IP adresi saklama gibi özelliği de bulunmaktadır.”

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi (TEM) Dairesi tarafından Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen 22 Temmuz 2017 tarihli “Kakao Talk” konulu bilgi notunda ise; “Kakao Talk 18 Mart 2010 tarihinde Güney Kore menşeli Kakao Corp isimli şirket tarafından geliştirilmiş global bir uygulamadır. Halen GooglePlay ve AppStore uygulama mağazalarında halka açık bir biçimde paylaşılan mesajlaşma yazılımıdır. Uygulamanın FETÖ/PDY tarafından kullanılması ile ilgili olarak yapılan çalışmalarda ise Kakao Talk’ın Bylock’a geçişten önce kullanıldığı, ancak örgütün bu uygulamanın herkes tarafından da yüklenebileceği gerekçesiyle kullanımına son verilerek kendi geliştirdikleri Bylcok uygulamasına geçiş yaptıkları değerlendirilmektedir.” açıklaması yeralıyordu.

Bu arada; Malatya darbe girişimi davasında Toplam 76 sanıklı dava kapsamında general olarak 2. Ordu eski komutanı eski Orgeneral Adem Huduti, 2. Ordu eski Kurmay Başkanı eski Tümgeneral Avni Angun, 2. Ordu eski İdari Kurmay Yarbaşkanı eski Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili, 2. Ordu eski Harekat Destek Yarbaşkanı eski Tuğgeneral Zeki Karataş, 2. Ordu Eski Harekat Kurmay Yarbaşkanı eski Tuğgeneral Ersin Yıldırım ve 7. Ana Jet Üssü’nün eski Komutanı eski Tuğgeneral Emin Ayık ile birlikte 6’sı general toplam 27 sanık tutuklu yargılanıyor.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız