SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hukuk Üstün Olacak' Uyarısı

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:33:13
'Hukuk Üstün Olacak' Uyarısı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valisi Vasip Şahin, kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiği bir genelgeyle kamu hizmetlerinin hukuka uygun, etkin, verimli, disiplinli, şeffaf ve insan odaklı biçimde yürütülmesi talimatını verdi.

Malatya Valisi iken kısa süre önce Kamu Düzeni ve Kamu Güvenliği Müsteşarlığı görevine atanan önceki Vali Ulvi Saran’ın ‘hukuk, yasal mevzuat, devlet gelenekleri, kamu yönetim teamülleri ve şeffaf yönetim ilkelerini çoğunlukla devre dışı bırakan yönetim anlayışı’ sonucunda Malatya il yönetiminde yaşanan kaotik sürece son vermek amacı taşıdığı şeklinde de yorumlanan genelgede Vali Vasip Şahin, tüm kamu hizmetlerinin mutlak anlamda hukuksal çerçeve ve yasal mevzuat içinde yürütülmesi zorunluluğuna vurgu yaptı. 

Kamu ihalelerinde açıklık ve rekabet koşullarının oluşturulmasının güvence altına alınmasının istendiği genelgede, idare aleyhine açılan davaların titizlikle takip edilmesi, idare aleyhine sonuçlanan yargı kararlarının zamanında ve tam olarak uygulanması istendi. 

Rüşvet ve İhaleye Fesat Karıştırmaya Sıkı Takip 

Kamu kurum ve kuruluşlarında rüşvet, zimmet, irtikâp, ihalelere fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma, iltimasla kendine veya başkalarına menfaat sağlama suçları başta olmak üzere tüm yasa dışı davranışlarla mücadele edilmesi talimatı veren Vali Şahin,   vatandaş odaklı hizmet anlayışının benimsenmesi ve vatandaşların bilgi edinme yasası kapsamında verdiği dilekçelerin ivedilikle cevaplandırılmasının gereğini hatırlattı. 

Malatya Valisi Vasip Şahin tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına, kaymakamlıklara ve İçişleri Bakanlığı birimlerine gönderilen genelgede yer alan başlıklar ve verilen talimatlar şöyle: 

Tüm İşlemlerde Hukukilik ve Hukukun Üstünlüğü Gözetilecek 

Tüm kamu kurum ve kuruluşları  misyon, vizyon, stratejik amaç ve hedefleri çerçevesinde; uhdelerinde bulunan görevlerin, verimlilik, etkinlik ve tasarruf ilkelerine göre yürüteceklerdir.

Kamu hizmetlerinin yürütülmesi ve sunulmasında bürokratik  işlemler en aza indirilecek, hizmetler mümkün olduğunca halka en yakın birim tarafından yürütülecek, kurumların neyi, ne zaman, nasıl yapacağı önceden belirlenecek ve duyurulacak, hukukun üstünlüğü ve kamu güvenliği ön planda tutulacak, vatandaşlarımızın iş ve işlemleri kolaylaştırılacak, hizmetlerde sürat ve verimlilik artırılacaktır. Anayasa, yasalar ve ilgili mevzuatta belirlenen usuller içinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarının eylem ve işlemleri tutarlı olacak ve çatışmayacak, kurumlar işbirliği içinde çalışılacak, süreçler kaynakları en iyi şekilde kullanımına yönelik olarak düzenlenecektir.

Bütün Birimler Dilekçeleri Valilik Havalesi Aramadan Kabul Edecek 

 Kamu kurum ve kuruluşlarının faaliyetlerinde vatandaşların istek ve beklentileri göz önüne alınacak, böylece vatandaşların devlete güveni esas alınacak, vatandaşlar ve toplumun tüm kesimleri arasında karşılıklı güvene dayalı bağlar güçlendirilecektir. Her kurum vatandaş müracaatlarını kolaylaştırıcı uygulamalar geliştirecek, Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca hizmetlerin öngörülen süreler içinde tamamlanması sağlanacaktır. Bütün birimler kendi görev alanlarına giren konularla ilgili başvuruları valilik havalesi aranmadan doğrudan doğruya kabul edecek,   kaydını yapacak ve konuyu inceleyerek en kısa sürede sonuçlanması için gerekli işlemleri yapacaktır. Vatandaş taleplerinin reddedilmesi durumunda bunun hukuki gerekçeleri ortaya konacak, vatandaşa bu karara karşı yasal başvuru yolları gösterilecektir. Anayasa ve kanunlar ile teminat altına vatandaşlarımızın dilekçe ve bilgi edinme haklarını kullanmaları sağlanacak, dilekçe sahiplerine mevzuatlarına uygun olarak ve süresi içerisinde mutlaka cevap verilecektir. 

Kamu İhalelerine Yakın Takip ve Basını Bilgilendirme Hassasiyeti 

Yönetimde idari, mali şeffaflık ve katılım esas olacak, şeffaflığı sağlamak üzere birimler yapılan hizmetleri valiliğin ve varsa birimlerin elektronik sayfalarında yayınlayacaklar ve sürekli güncelleyeceklerdir. Kamu ihalelerinde önceden ve ihale sırasında ve ihale sonrasında yasal gereklere uyulacak, açıklık ve rekabet ve objektiflik ilkelerine mutlaka uyulacak, kamu kaynaklarının hukuka uygun ve yerinde kullanılması güvence altına alınacaktır.

Yargı Kararlarının Uygulanması Zamanında ve Tam Olarak Uygulanması Sağlanacak 

İdare aleyhine açılan davalara ait süreçler titizlikle takip edilecek, idare adına yapılan savunmalar ile yargı yerlerince istenilen bilgi ve belgeler zamanında ve eksiksiz olarak gönderilecek, yasalar çerçevesinde yargı kararlarının zamanında ve tam olarak uygulanması sağlanacaktır. İdare aleyhine sonuçlanan yargı kararları incelenerek aynı hataların tekrarlanmaması için gerekli bilgi paylaşımı yapılacaktır.

Rüşvet, Zimmet, İhaleye Fesat Karıştırma Gibi Yasadışı Davranışlarla Mücadele 

Tüm kamu personeli rüşvet, zimmet, irtikâp, ihtilas, ihalelere fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma, iltimasla kendine veya başkalarına menfaat sağlama suçları başta olmak üzere tüm yasa dışı davranışlarla mücadele etmeyi öncelikli görev olarak kabul edecektir. 

Yatırımcılara Engel Çıkarmak Yerine Destek Sağlanacak 

Yatırımcıların karşılaştıkları sorunların mahallinde ivedilikle çözümü için gerekli tedbirler alınacaktır. Bölgesel teşvik uygulamalarından yararlanmak isteyen yatırımcıların iş ve işlemleri en hızlı biçimde tamamlanacak, Yatırım Destek Ofisince yatırımcılara gerekli idari ve teknik destek sağlanacaktır. Yabancı yatırımların ilimize gelmesi için uygun ortam sağlanacak, alt yapı ve işbirliği imkânları geliştirilecek, yatırım ortamından kaynaklanan sorunların giderilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütülecektir.

Kadın, Çocuk ve Engellilere Pozitif Ayrımcılık Yapılacak 

Anayasada yer alan pozitif ayrımcılık ilkesi çerçevesinde kadınlar, çocuklar, yaşlılar, özürlüler, terör, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gazilerin iş ve işlemlerinde her türlü kolaylaştırıcı tedbir alınacak, kamu binalarında mimari engeller kaldırılarak engelli vatandaşlarımızın kamu hizmetlerinden daha kolay yararlanmaları sağlanacaktır.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız