SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hukukçu Uyardı, O Güldü Ve..!

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:54:51
Hukukçu Uyardı, O Güldü Ve..!
A- A+ PAYLAŞ

Belediye Meclisi, Malatya İdare Mahkemesi’nin kentte şehir içi otobüs ücretlerine yılbaşında yapılan 25 kuruşluk zammı hukuka aykırı bularak verdiği ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararını dikkate almayarak zamlı fiyatların devam etmesi kararı aldı. Meclisin hukukçu üyesi bağımsız Fatma Betül Aksoğan, mecliste alınan kararın yanlış olduğu uyarısını yaparken, AKP'li esnaf üye Sadin Şahin "Dinlemeyin, oylayın.." dedi ve esnaf üyenin dediği oldu.

Malatya İdare Mahkemesi’nin hem zam yetkisinin encümende olmadığı hem de Malatya Belediyesi sınırları içerisinde yaşayan ve belediyenin taşımacılık hizmetlerinden faydalanan halkın ekonomik anlamda telafisi güç zararlar oluşturacağı gerekçesiyle verdiği Yürütmeyi Durdurma kararının sadece birinci gerekçesini dikkate alan Malatya Belediyesi, bu kez zam kararını Belediye Meclisi aracılığı ile alarak sözde mahkemenin kararını yerine getirmiş oldu. Meclisin bağımsız üyesi Avukat Fatma Betül Aksoğan, mahkeme kararının zammın tümden geri çekilmesini gerektirdiği yönündeki uyarılarını dinlemeyen Başkan Vekili Hasan Atay Başkanlığındaki Belediye Meclisi, AKP’li üyelerin oylarıyla zammı yeniden onayladı.

Yetkisi olmadığı halde Malatya Belediyesi Encümeni geçtiğimiz yıl MOTAŞ tarafından işletilen belediye otobüslerinde 1 Ocak 2013 tarihinde geçerli olmak üzere zam yapmıştı.

Toplu taşıma araçlarında uygulanacak fiyatların belirlenmesi yetkisinin 5393 sayılı Belediyeler Yasası’na göre Malatya Belediye Meclisi’ne ait olduğu, dolayısıyla da belediye encümeninin bu konuda karar üretmesinin yasaya açık aykırılık oluşturduğu savunan İbrahim Erkoç isimli vatandaş, zam konusu Malatya İdare Mahkemesi’ne taşımıştı.

Mahkeme 25 Nisan 2013 tarihinde verdiği kararında, yetkisi olmadığı halde zam kararının encümen tarafından alınmasının hukuka aykırılığının yanı sıra ‘dava konusu işlemin uygulanması halinde Malatya Belediyesi sınırları içerisinde yaşayan ve belediyenin taşımacılık hizmetlerinden faydalanan halkın ekonomik anlamda telafisi güç zararlar oluşturacağını değerlendirerek, hukuka aykırılığı açık olan bilet zammının yürütülmesinin durdurulmasına karar vermişti.

Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Atay başkanlığında toplanan Belediye Meclisi, Mahkemenin iki nedenle verdiği yürütmeyi durdurma kararından sadece usul yönünden olanı dikkate alıp zam kararını meclise onaylattırdı.

Belediye otobüs ücretleri tarifesinde değişiklik yapılmasını içeren Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün teklifi olarak meclis gündemine gelen madde için Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Atay, ‘İdare Mahkemesi, bütçe tarifelerini belirleme yetkisinin Mecliste olduğu ve bu nedenle Belediye Encümeni tarafından 25.12.2012 tarihli kararına yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bu kararı meclis kararı olarak almamız gerekiyor’ diyerek oylama istedi.

Aksoğan ‘Yanlış yapıyorsunuz’ diye uyardı ama..

Maddenin görüşülmesi sırasında söz alan Belediye Meclisi’nin bağımsız üyesi Av. Fatma Betül Aksoğan, mahkeme kararını göstererek ‘İdare Mahkemeleri tarafından alınan “Yürütmeyi durdurma kararı, kamuda telafisi mümkün olmayan zararlar oluşacağı nedeniyle alınır. Bu nedenle alınan yürütmeyi durdurma kararı sadece encümen kararı ile ilgilidir.  Halkın ekonomik çıkarları açısından telafisi mümkün olmayan zararlar oluşturacağı’ uyarısı yapılmıştır. Yani bu zammın geri çekilmesi gerektiği yönünde bir karardır. Aksi bir karar almanız halinde yanlış yaparsınız. Zam veremeyiz. Bu zammı geri çekmemiz anlamına geliyor. Bunun dışındaki bir karar, hukukun verdiği kararın uygulanmaması anlamına gelir’ şeklinde uyardı.

Madde üzerinde söz alan bir başka meclis üyesi CHP’li Doğan Ağdaş ise ‘Zaten zam kararını encümene aldırarak suç işlemişsiniz. Bir de şimdi mahkeme kararının işinize gelen kısmını dikkate alıp tümüyle zammı geri çekmeniz gerektiği halde bildiğinizi okuyorsunuz. Bu mahkeme kararına göre, bugüne kadar vatandaştan yasal olmayan şekilde fazla para almışsınız.  Yani haraç almışsınız. Bu paraları vatandaşa geri nasıl ödeyeceksiniz. Mahkeme kararının gereğini yapın ve zammı geri çekin’ diyerek Betül Aksoğan’ın uyarılarının dikkate alınmasını istedi.

AKP’li meclis üyesi: Dinlemeyin, oylayın

Bağımsız Üye Mehmet Moran’ın da zammın geri çekilmesini isteyen görüşlerini açıklaması üzerine, meclise Saadet Partisi'nden seçilen, ardından HAS Parti'ye ve son olarak da AKP’ye geçen, geçmişte de mevcut iş yerinin projeye aykırı inşa edildiği suçlamalarına muhatap olan Mobilyacı esnafı Sadin Şahin, hukuksuz uygulanan zam tartışmalarının dinlenilmemesini ve oylanmasını istedi. Şahin, ‘Yeterince tartıştık başkan. Dinlemeyin oylamaya geçin’ diyerek hukuka aykırı karar alınması için Hasan Atay’dan bir an önce oylamaya geçmesini istedi.

Meclise başkanlık eden Hasan Atay ise, zam kararının sadece usulden dolayı bozulduğunu, encümenin karar almasından kaynaklanan bir yürütmeyi durdurma kararı bulunduğunu ve Belediye avukatlarının da bu yönde görüş bildirdiğini belirterek zammı mecliste oylamaya sundu. Böylece daha önce encümenin aldığı zam kararı bu kez belediye meclisince alınarak İdare Mahkemesi’nin kararında yeralan eksik sözde giderilmiş oldu!

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız