SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hükümete Övgü, Valiye Sitem

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da Ahilik Kültür Haftası etkinlikleri düzenlenen törenle coşkulu bir şekilde kutlandı.

Ahilik Kültür Haftası kapsamında belediye Sarayı yanında düzenlenen kutlama töreninde, açılış konuşmalarından sonra Şed Kuşatma Gösterisi ve Ahilik Pilavı ikramı yapıldı.

Törene Vali Yardımcısı Sezer Işıktaş, AKP Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, ilçe ve belde belediye başkanları, Elazığ , Hatay ve Kahramanmaraş'tan esnaf heyetleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, esnaf ve sanatkarlar odaları başkanları ile kalabalık bir topluluk katıldı.Törene daha önce katılacağı açıklanan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in Pakistan'a gitmesi nedeniyle Malatya'ya gelemediği belirtildi.

Mehteran Takımının verdiği konser ile başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'ndan sonra esanslardan oluşan halk oyunları gösterisi yapıldı. Kadın esnaflarında halay çektiği törende açılış konuşmasını yapan TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Şevket Keskin; "Ahilik güzelliğin, sevgini, coşkunun, birliğin ve beraberliğin, paylaşımın olduğu güzel bir anlayış. Hakkı hak bilen, batılı batıl bilen bir anlayış. İnsana insan gibi bakmış. Sosyal güvencenin bin yıl önce başlatılmış. Yardımlaşma anlayışı Ahilikle bin yıl önce başlatılmış. Ahilik sistemi, bugün hiç bir zaman doymak bilemeyen bir sistemle karşılaştı. İşte o sistemin dünyaya getirdiği duruma bakın. Bir şirketin batması ile dünya sıkıntıya girdi. Sayın başbakanımın dediği gibi, kriz Türkiye'yi teğet geçti. Evet gerçekten teğet geçti. Ben Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Esnaf ve sanatkar aynı zamanda kanatkar kesimdir" dedi.

Keskin, Ahiliğin yüz yıllar öncesinde Bacıyan-ı Rum Teşkilatını ile kadınlara iş yapma özgürlüğünü vererek, kadınları ekonomik hayata kattığını ifade etti.

Keskin, daha önce AKP hükümetine yönelik eleştirilerinin de olduğunu hatırlatarak, "Ancak son 2 yıldır artık başbakanımıza ve bakanlarımıza ulaşıyoruz. Cumhuriyet tarihinde ilk kez esnaflar bir hükümet programına alındı. İlk kez başkanımız esnaf camiası ile Dolmabahçe'de toplanarak sorunlarımızı dinledi. İlk kez Sanayi ve Ticaret Bakanı 81 ilin esnaf odaları başkanları ile ortak istişare toplantısı yaptı. Esnaf ilk kez KOSGEB desteklerinden yararlanmıştır. Esnaf kredi faizi oranları ilk kez düşürülmüştür. Bir başbakan ilk kez TESK'i ziyaret etmiştir" dedi.

Keskin, TESK yönetim Kurulu'na seçilmesinin de Malatya'nın başarısı olduğunu ve omuzlarına yüklenen sorumluluğu sonuna kadar taşıyacağını belirterek, "Ben bölgemizdeki illerimize Malatya'ya verdikleri destek için teşekkür ediyorum. TESK seçiminde Malatya biraz öne çıkmıştır. Buda Malatya'nın liderlik anlayışıdır. TESK Genel Başkanımız Malatyalıdır ve TESK yönetiminde 2 tane Malatyalı var. Başbakanımız ilk kez TESK kongresine katıldı. sayın başbakanımız yeniden yapılandırma adı altında esnaf ve sanatkar camiasının tüm sorunlarıyla ilgili olarak yeni bir açılımda bulundu. Esnaf ve sanatkar kesiminin beklediği açıklamalarda bulundu. TESK kongresinde ülkenin beklediği açılımı da yine esnaf ve sanatkar kesimi yaptı. Başbakanımız ve sayın ana muhalefet partisi lideri, esnafın çabası ile bir araya geldi. Sadece AK Parti hükümeti ile değil, 1974 yılından beri hatırlıyorum, o gün ile bugün arasında esnaf ve sanatkar ile hükümetler arasında bir Berlin duvarı vardı. O Berlin duvarını Malatyalı olan TESK genel başkanımız Bendevi Palandöken yıktı. Biliyorsunuz Berlin duvarını dünya çok uzun sürede ancak yıkabildi. Esnaf ile hükümetler arasındaki Berlin duvarını ise Bendevi başkanımız kısa sürede kaldırdı. Artık o enkazı kaldırdık ve başka yerlere gönderdik. Biz hükümetten umutluyuz. Son 2 yıldır umutluyuz. Sorunlarımızı açıkça dile getiriyoruz. Ben Malatya'da neysem, Ankara'da oyum. Eğilmeyeceğim, bükülmeyeceğim ve hep dik duracağım, Ben Malatya’da nasıl Şevket Keskin isem, Türkiye’de de aynı Şevket Keskin'im. Başarı varsa o başarı bütün Malatya'nındır. Ben sivil toplum kuruluşlarımıza, esnaf ve sanatkar camiamıza, Malatya'daki tüm medyamıza teşekkür ediyorum"" dedi.

Keskin, Vali Ulvi Saran'ın törene katılmamasına da sitem ederek, "Sayın vali yardımcımız burada. Başımızla gözümüz üstünde yeri var. Bugün düşünün 40 bine yakın üyesi olan 100 bin kişilik bir camianın bugün bayramını kutluyoruz. Bu bir Malatya Bayramıdır. Bu bir esnaf bayramıdır. Biz burada sayın valimizi görmek isterdik. Ben sayın valimizi seviyorum, ancak esnafın bayramına katılmaması bizleri çok üzmüştür" dedi.

TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "Ahilik teşkilatı çatışmadan uzak, dayanışmacı bir ruh yapısına sahiptir. Toplum da önemli yeri olan esnaf ve sanatkarlar tarihi zenginliklerimizi inançlarımızın ışığı altında değerlendirerek, geçmişimizin yeniden canlandırılması açısından önem arz etmektedir. İnsanı esas alan mesleki ahlak kuralları önce çıkaran, toplumsal ilişkilerde hak ve hukuka riayet eden cömert ve güler yüzlü olma ilkeleri esas alınmış, bir yaşam tarzı olarak toplumda kabul görmüş bir yapıdır Ahilik. Geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilmez ve inşa edemez. Ahilik bir ahlaki yapılanmadır" şeklinde konuştu.

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Ahiliğin temeli, İslam anlayışından geliyor. Doğruluk. dürüstlük, saygınlık, kardeşlik, dostluk, dayanışma. Ahilik sadece ticaret ile sınırlı değil. Sosyal ve kültürel aktivitelerinde içinde yer alamsı nedeniyle büyük bir kavram. Bugün Türk Standartları Enstitüsü gibi kurumlarla tüketici korunmaya çalışılıyor. Ancak, bin yıl önce Ahilik Sistemi ile kalite standartları uygulanmaya başlamıştı. Geçmişini bilmeyen, geleceğini bilemez. Geçmişini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer" diye konuştu.

AKP Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in son ana kadar Malatya'ya gelmesinin kesin olduğu ancak Başbakan'ın Pakistan gezisi heyetine dahil olması nedeniyle Malatya ziyaretinin gerçekleşemediğini söyledi. Fındıklı, "Sayın bakanımız Malatya’ya gelseydi, Ahilik törenine katılıp,. Ardından da TSO binasında teknik ve mesleki kuruluşlarla ortak bir toplantı yapacaktık. Ancak, Pakistan programı nedeniyle Malatya ziyareti olmadı. Diğer milletvekillerimizde TBMM'deki çalışmalardan dolayı gelemediler. Bende programdan sonra hemen Ankara'ya geri döneceğim" dedi.

Fındıklı, esnaf ve sanatkar kesiminden sürekli olarak çok ciddi raporlar ve teklifler geldiğini söyleyerek, gelen teklifleri gereken yerlere ilettiklerini söyledi. Fındıklı, "Esnafa verilen desteğin ülkeye verilen desteğin ülkeye verilmiş destek olduğunu biliyoruz. KOSGEB kredilerinden esnaflarımız yararlanmaya başladı. Esnaf ve sanatkarların odalara olan aidat borcu ve faizlerin ödenmesi ile ilgili düzenleme getirildi. Kredi Kefalet Kooperatiflerini kullandığı kredilerde özellikle çek ve senetlerden dolayı sicil affı getirdik. Bizim çıkardığımız yasaya göre esnaf arkadaşlarımızın karşılıksız çek ve senetten dolayı, Merkez Bankası'ndan tutulan sicillerine af getirildi. Dolayısı ile bankaların esnafın kullandığı kredilerden dolayı önünü kesmemesi gerekiyor. bu konu hükümetimizin önünde. bu konu esnafa zara veriyor. Şunu bir düşünün; senedi protesto olmayan esnafın krediye ne ihtiyacı olabilir ki? Bizim il merkezimizde esnaf ve sanatkar kooperatifinde 2003 yılında 321 kişiye 1 milyon kredi kullandırılmış. 2009 yılı sonu itibariyle 5 milyon TL, ve 2010 yılında 3 milyon Tl'de kullanılmış. En çok destek vermemiz gereken yılda kredi oranı düşmüş. 272 kişiye, çek ve senetten dolayı kredisi ödenmemiş. Konuyla ilgili olarak bir çalışmamız olacak" diye konuştu.

Fındıklı, "Şevket Keskin ve TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'yi TESK seçiminden dolmayı karış karış gezdiler. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerimizdeki kardeşlerimiz, Malatya'yı tercih ederek, Şevket Keskin'in yönetime girmesine gayret etmiş ve arkasından durmuşlardır. Ben Doğu ve Güneydoğu'daki oda başkanı kardeşlerime teşekkür ediyorum. Biz şevket Keskin’i yapacağı çalışmalardan yalnız bırakmayacağız.

Vali Yardımcısı Sezer Işıktaş'ta ise Vali Ulvi Saran'ın etkinliğe yatırım için gelen yabancı konuklarından dolayı katılamadığını belirterek, "Sizlere selamlarını ilettiler. Esnaflar arasındaki dayanışmanın devamlı olmasını diliyorum" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Yılın Ahisi olarak seçilen terzi Hamdi Demirel'e plaketi verildi.

Törende Şed Kuşatma Töreni ilgiyle izlendi.

Tören yaklaşık 10 bin kişiye dağıtılan Ahilik Pilavı ikramı ile son buldu. ESOB Başkanı keskin ve oda başkanları zaman zaman kazanın başına geçip pilav dağıtımına yardımda bulundular.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız