SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hükümetle Memur Sen Anlaştı

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:14:45
Hükümetle Memur Sen Anlaştı
A- A+ PAYLAŞ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamu görevlilerine 2016 yılının ilk altı ayında yüzde 6, ikinci altı ayında yüzde 5 oranında, 2017 yılının ilk altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayında yüzde 4 oranında zam yapılacağını açıkladı. 

Toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet ve memur sendikaları arasında anlaşma sağlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2016-2017 toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Bakan Çelik, kamu görevlilerine 2016 yılının ilk altı ayında yüzde 6, ikinci altı ayında yüzde 5 oranında, 2017 yılının ilk altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayında yüzde 4 oranında olmak üzere toplamda yüzde 7 oranında zam yapılacağını açıkladı.

Toplu sözleşme görüşmelerinde 169 konuda mutabakat sağlandığına dikkat çeken Bakan Çelik, “Yüzde 11,3 oranında artış sağlanmıştır. 2017 yılının birinci 6 aylık dönemi için yüzde 3 ikici 6 aylık dönemi için yüzde 7,1 oranında artış sağlanmış bu artışa ilave olarak her 2 yıl da gerçekleşecek olan enflasyon oranını yapılan maaş artışını aşması durumunda ortaya çıkan enflasyon farkı da kamu çalışanlarına ayrıca ödenecektir. Toplu sözleşme ile kamu görevlilerine sağlanan maaş artışlarından 1 milyon 825 bin kamu emeklisi de yararlanacaktır. Bin 100 TL’nin altında emekli aylığı alan emeklilere 100 TL seyyanen zam yapmıştık. Şimdi ise 2015 Eylül ayı olmak üzere emeklilerimizin tazminatlarında yapacağımızı düzenleme ile memur emekli aylıklarında ortalama 100 TL artış sağlanacaktır. En düşük memur emekli aylığı 2016 yılında yaklaşık olarak yüzde 9,1 oranında artmış olacaktır. Yeni emekli olacak memurlarımızın da emekli ikramiyelerinde 2016 yılında başında ortalama 3 bin 765 TL artış olacaktır” ifadelerini kullandı.

Toplu sözleşme görüşmelerinde maaş artışlarının yanı sıra birçok iyileştirme yapıldığını ifade eden Bakan Çelik, şöyle devam etti:

“Bu toplu sözleşme ile 2005 yılından sonra göreve başlayan 1 milyon 200 bin kamu çalışanına ilave bir derece verildi. 8 bin 50 öğretmenimize 2016 yılında aylık brüt 98 TL’ye kadar, 2017 yılında da aylık brüt 140 TL’ye kadar nöbet ücreti ödenecektir. Hafta sonları merkezi sınavlarında görevlendirilen öğretmenlerimizin sınav ücretleri 58 TL’den 138 TL’ye çıkarılmıştır. Sağlık kuruluşlarında çalışan diğer sağlık personeline döner sermayeden yapılan ödemelere ilişkin taban oranı arttırılmış, böylece bir hemşireye yapılan döner sermaye ödemesinde 180 TL’ye varan artış sağlanmıştır. Fiili hizmet zammı talebini değerlendirmek üzere bir bilim kurulu kurulması kararlaştırılmış, bilim kurulu çalışmalarını 2016 yılında tamamlayacaktır. 4C kapsamında çalışan geçici personel ile memur gibi çalışan işçilerin sözleşmeli personel pozisyonuna yasal düzenleme ile kadroya geçirilmesi için çalışma yapılacak. Ayrıca 4C’lilere 150 TL ek ödeme yapılacaktır. Yurt dışı teşkilatta çalışanlara aile yardımı yapılacak. Eş durumu tayinlerinde öngörülen 3 yıllık sigortalı olma şartının 1 yıla indirilmesi kararlaştırılmıştır. Şef, mübaşir, sivil savunma uzmanı, KİT'lerdeki mühendis ve mimar ile koruma/güvenlik görevlilerinin tazminatlarında ilave artış sağlanacak. Cuma günleri öğle tatiline ilişkin ibadet hürriyetini engellemeyecek şekilde düzenleme yapılması yönünde çalışma yapılması kararlaştırılmıştır. Tapu müdürlükleri, vergi daireleri ve sosyal güvenlik merkezlerindeki yoğun olarak çalışan birimlerde görevli personele fazla çalışma ücreti verilecek.”

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise, 27. Temmuz’da sundukları tekliflerle 3 Ağustos müzakerelerine başlanan 3. Dönem Toplu Sözleşme sürecini kamu görevlilerini mutlu edecek kazanımlarla tamamladıklarını vurguladı. 2016 için 6+5, 2017 için 3+4 zam oranları, enflasyonun kamu görevlilerini değil, kamu görevlilerinin enflasyonu rahat bir şekilde ezmesini sağlamıştır” diyen Yalçın, “3. Dönem Toplu Sözleşmesi, kamu görevlilerine, ailelerine ve milletimize hayırlı ve bereketli olsun. Bu toplu sözleşmenin önemli bir başka yönü, ilk gün üç kazanımla başlaması ve son gün 'mali ve sosyal kazanım paketi' olarak sonuçlanmasıdır” şeklinde konuştu.

Genel toplu sözleşmeyle elde edilen mali, sosyal ve özlük haklarının sayısı, geçen döneme göre yüzde 100’e yakın arttığını aktaran Yalçın, elde edilen büyük kazanımların Memur-Sen’in örgütlülüğünün ve kararlılığının eseri olduğunu sözlerine ekledi.

İmza töreni esnasında KESK Başkanı Lami Özgen ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, toplu sözleşme müzakerelerinin gizli yürütüldüğünü ve söz hakkı verilmediğini iddia ederek, salonu terk etti.

Bakan Çelik ise toplu sözleşmelerde mutabakat sağlandığını belirterek, “Mutabakat sağlanmasaydı bugün aynı toplantıyı yapıp hakem heyetine gönderilmesi konusunda görüşürdük. Görüşmelerimiz kimseye kapalı değildi” dedi. 

TÜRKİYE KAMU SEN'DEN TEPKİ..

Bu arada Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, toplu sözleşme görüşmelerinin son toplantısına ilişkin, “2016 için en düşük memur maaşına yüzde 33,2 isteyen bir konfederasyon yüzde 11’lik zammı tarihi başarı olarak ilan ediyor” dedi. 

Kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinin son toplantısı, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Faruk Çelik başkanlığında gerçekleştirildi. İmza töreninin ardından sözleşmeyi değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Sayın Faruk Çelik kendisine verilen rolü Allah var hakkıyla toplu sözleşmede yerine getirmiştir. Kendisine muhalif olarak gördüğü federasyonların başkanlarının toplu sözleşme metninde anlaşılan konuları değerlendirmesine bile tahammül edemeyen Faruk Çelik’in ne kadar demokrat olduğunu kamuoyunun takdirine sunuyorum. Burada bir konfederasyonla kurgulanmış olan bir oyun sergilenmiştir. Sayın Bakanla, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın daha önce de açıkladığım üzere bir toplu sözleşme metni imzalanacak demiştim. Bir şekilde bir toplu sözleşme metni erken seçim öncesinde imzalanmıştır” ifadelerini kullandı.

Koncuk, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Memur-Sen ne istedi, neye imza attı. Memur-Sen bu taleplerini alt alta koyduğumuzda en düşük devlet memuru 2016 yılı için yüzde 33,2 zam istiyor. Ortalama memur maaşı içinse yüzde 31,7 zam istiyor. Bu rakamlar 2017 içinse en düşük devlet memuru için yüzde 23,8, ortalama ise yüzde 22,9 zam talebi anlamına geliyor. 2016 için en düşük memur maaşına yüzde 33,2 isteyen bir konfederasyon yüzde 11’lik zammı tarihi başarı olarak ilan ediyor.” 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız