SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Huntington Öldü

A- A+ PAYLAŞ

Soğuk savaş sonrasına tekabül eden 1990’lı yıllardan itibaren uluslararası ittifak ya da ihtilaflarda belirleyici olan unsur politik ya da ekonomik ideolojiler değil, medeniyetler olacaktır." Bu sözlerle anlattığı ünlü tezi "Medeniyetler Çatışması" ile adeta 11 Eylül 2001 sonrası dünyanın tablosunu çizen Amerikalı ünlü siyaset bilimci Samuel Huntington dün 81 yaşında yaşama veda etti.

Huntington’ın ölümü ömrünün 58 yılını verdiği Harvard Üniversitesi’nin web sitesinden duyuruldu. Harvard’daki öğretim üyeliği görevinden 2007’de emekli olan Huntington o tarihten bu yana Massachusetts’in Martha’s Vineyard Adası’nda yaşıyordu. Huntington, ABD Savunma Bakanlığı’na danışmanlık da yapıyordu. Samuel Huntington, çoğu ABD yönetimi, demokratikleşme, askeri siyaset, sivil-aker ilişkileri ve politik gelişim üzerine 17 kitabın yazarı ve editörüydü.

Ancak onun tüm dünyada tanınmasını sağlayan şey ise Soğuk Savaş sonrası çatışmaların ideolojik değil, dünyanın başlıca medeniyetleri arasındaki kültürel ve dini farklılıklardan kaynaklanacağı tezini içeren 1996 tarihli "Medeniyetler Çatışması ve Dünya Düzeninin Yeniden Kurulması" adlı çalışmasıydı. Bu kitap Türkçe dahil 36 dile çevrildi. Huntington kitabında, küreselleşme sürecinde Müslümanlar ile Müslüman olmayanlar arasındaki çatışmaların artacağı öngörüsünde bulunuyordu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız