SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hunzalıların Altın Meyvesi

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Doç.Dr. Bayram Murat Asma, Bakış Gazetesi'nde yayınlanan "Hunzalıların Altın Meyvesi: Kayısı" başlıklı yazısında kayısı ile dünyanın en uzun ömürlü insanları olan Hunzalılar'ın ilişkisini anlattı.

Asma'nın yazısı şöyle:

"Kayısıyla ilgili bugüne kadar yaptığım çalışmalar sonucu farklı pek çok bilgiye ulaştığımı söyleyebilirim. Bunlardan bir tanesi de “dünyanın en uzun ömürlü insanları olarak tanınan” Hunzalıların kayısıyla olan ilişkisidir. Hunzalılar ile ilgili ilk bilgiyi bana veren kişi, bugüne kadar Malatya Kayısıcılığı hakkında çok sayıda yazı yazan, Malatya Kayısısını gönülden seven Avukat M. Hayrettin Abacı’dır.

Hunzalılar dünyanın en görkemli ve en yüksek dağları olarak kabul edilen Himalaya, Karakurum, Hindukuş dağlarının birleştiği yerde birbirlerine kavuştuğu kasabada yaşayan bir topluluktur. İnsanlarının son derece sağlıklı ve uzun ömürlü olması nedeniyle Hunza, tüm dünyada tanındığı gibi bu konuda haklı bir şöhrete de sahiptir. Günümüzde Hunza İnsanı’nın uzun ömürlü olması ve çok sağlıklı bir yaşam sürmesi konusunda anlatılanları duymayan pek az insan vardır. Halkı Müslüman olup İsmailiye mezhebine mensup Hunzalıları görmek için her yıl binlerce turist bölgeye akın etmektedir.

Coğrafik olarak; Hunza, Nagar ve Gojal olarak üç bölgeye ayrılan Hunza Vadisi’nde yaşayanların tamamına yakını geçimini tarımdan sağlamaktadır. Bölgede 4500 metre yüksekliğe kadar kısımlarda köyler bulunmakta ve insanlar bu alanlarda tarım yapmaktadır.

James Hilton ünlü kitabı Kayıp Ufuk’da (Lost Horizon), 1920’li yılların başında ıssız bir vadiye düşen uçaktan kurtulan yolcuların keşfettiği hayali bir yeryüzü cennetinden bahseder. Bazı kaynaklar Hilton’nun kitabında bahsettiği, sağlıklı ve mutlu insanların yaşadığı hayali yeryüzü cennetinin bugünkü Hunza Vadisi olduğunu ileri sürmektedir.

Hunzalıların 100 yaşın üzerinde gayet sağlıklı olmaları, hatta 110 yaşında dahi çocuk sahibi olmaları başlangıçta hayretle karşılanmıştır. Hunza’da ilk tıbbi araştırmalar, 1920’li yılların başında dünyaca ünlü İngiliz araştırmacı Dr. Sir Robert McCarrison başkanlığındaki bir bilim grubu tarafından yapılmıştır. Sir McCarrison Hunzalılarla tanışması daha eski olup vadideki ilk incelemelerini 1903’de yapmıştır. Sir McCarrison 7 Ocak 1922’de Amerikan Tıp Dergisi’nde yayınlanan bir makalesinde “Hunzalılar kanser nedir bilmezler. Hunzalılar çok sayıda oldukça verimli kayısı ağaçlarına sahip olup güneşte kuruttukları kayısıları bütün bir yıl boyunca temel gıda maddesi olarak tüketirler” şeklinde bahsetmiştir.

Nebraska Kearney’den bir göz doktoru olan Dr Allen E. Banik, Hunza bölgesini inceleyen diğer bir araştırıcıdır. Dr. Banik, Haziran 1958’de yaptığı inceleme gezisi sonrası yazdığı Hunza (Hunza Land) isimli kitabında, “ Hunza kayısıları ile ilgili benim ilk deneyimim, rehberimin kayısı ağacından meyve koparıp, dağların kar sularıyla beslenen akarsuda yıkayıp, bana uzatması ile oldu. Çok lezzetli kayısıları yedim, çekirdeklerini gelişi güzel yere attım. Bize eşlik eden yaşlı bir adam, şaşkın bir şekilde bana bir süre baktıktan sonra durdu, benim attığım tohumları eğilip yerden topladı. Kayısı çekirdeklerini iki taş arasında kırdıktan sonra tohumlarını bana uzattı. Rehberim gülümseyerek bana; onları yiyin, onlar meyvenin en güzel kısmıdır dedi”şeklinde bahsetmiştir.

1974’de ABD Senatosu Özel Komisyon Üyesi Senatör Charles Percy, Hunza’yı ziyaret ettikten sonra ABD’ne dönmüş ve bölge ile ilgili gözlemlerini aşağıdaki şekilde yazmıştır; “biz Hunzakutların yaşam sitillerini meraklı bir şekilde gözlemeye başladık. Onların uzun ömürlü olmalarıyla tükettikleri yiyecekleri arasında bir ilişki var mı? Bazı Hunzakutlar, uzun ömürlü olmalarının kayısıya bağlı olduğuna inanırlar. Yazın kayısının yaş meyveleri yenir, kayısıların bir bölümü uzun kış mevsimi için güneşte kurutulur. Dünyanın başka yerlerinde tıpkı pirinç gibi kayısı da Hunzalıların başlıca besin kaynağıdır. Kayısı tohumları zengin yağı için sıkılır çıkan yağ yemek yağı olarak kullanılır”.

Hunza insanının uzun ömürlü ve sağlıklı olmasına ilişkin yukarda verilenlerin dışında düzinelerce kitap yazılmış ve konferanslar verilmiştir. Sir McCarrison 1936 yılında verdiği “Beslenme ve Ulusal Sağlık (Nutriton and National Health)” konulu konferansların ana teması Hunza İnsanı’dır. Sir. McCarrison’un konferansları daha sonra Faber&Faber yayınevi tarafından 1944 kitap halinde yayınlanır. G.T. Wrench tarafından 1938 yılında “Sağlığın Dümeni (The Wheel of Health)” isimli kitap yayınlanır. Wrench kitabında Hunzalıların uzun ömürlü olmalarının sırrını; stresten uzak bir yaşam, sahip olunan genetik yapı, doğal olarak yetiştirilmiş sebze-meyve tüketimine bağlamakta ve bu üç faktörün bir bütün olduğunu bildirmektedir.

Bu kitapları J.L. Rodale tarafından yazılan “Sağlıklı Hunzalılar (The Healty Hunzas)”, Jay Milton Hoffman ve John Westerdahl’ın ortaklaşa yazdıkları “Hunza: Dünyanın En Sağlıklı ve En Uzun Ömürlü İnsanlarının Sırları (Hunza:Secrets of the World’s Healthiest and Oldest Living People)”, Bernard Jensen’nin yazdığı “Dr. Bernard Jensen ile Bir Hunza Seyhati: Sağlık Dümeninin Tam Kitabı (A Hunza Trip Dr. Bernard Jensen: The Complete Book of the Wheel of Health)”, Carl Classic tarafından yazılan “Süper Sağlıklı Hunza’nın Sırrı (Secret to Hunza Superior Health)” izlemiştir.

Bugün internette yer alan yüzlerce web sayfasında Hunza İnsanı’nın son derece sağlıklı ve uzun ömürlü olması kayısı ile ilişkilendirilmekte, bu konuda anahtar rolü kayısı tohumunda bol miktarda bulunan B17 vitaminin oynadığı iddia edilmektedir. Hunza İnsanı’nın son derece sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını, sadece kayısıya bağlamak aşırı iyimserlik olarak düşünülebilir. Ancak bugün kesin olarak bilinen şey, Hunzalıların bütün yıl boyunca bol miktarda yaş ve kuru kayısı tükettiği ve kayısı tohumlarından elde ettikleri yağı ise yemeklik yağı olarak kullandıklarıdır.

Kısacası bir insanın daha uzun yıllar yaşamak istemesi içgüdüsel ve gayet doğal bir davranıştır. Uzun ve sağlıklı yaşamanın sırrı, geçmişte olduğu gibi gelecekte de popüler bir araştırma konusu olarak sürekli gündemde kalacaktır.

Cevabını çok merak ettiğim bir soruyu sorarak bu makaleyi bitirmek istiyorum; “Dünyanın en sağlıklı ve en uzun ömürlü insanlarının en çok sevdiği ve tükettiği meyvelerin başında kayısının gelmesi, sizce bir tesadüf müdür?” Ne dersiniz…"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız