SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hüznün Sesi Her Yerde Bir"

A- A+ PAYLAŞ

Bu yıl 9.’su gerçekleştirilen Uluslararası Arguvan Türkü Festival’ine katılan 20’ye yakın sanatçı ve gruptan en ilgi çekici olanı Kızılderili İnka Kabilesi’nden Perulu Müzik Grubu Pucaramanta oldu.

Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü’nün bir etkinliğine katılmak üzere ilk kez geçtiğimiz yıl Malatya’ya gelen Pucaramanta Grubu’nun Perulu Kızılderili üyeleri Pacha, Pucha, Karhu bu kez Şefleri Sevda Bozkurt’un memleketi olan Arguvan Türkü Festival’inde sahne aldılar. Kızılderili Pucaramanta Grubu, ilginç müzik aletleri, kendi etnik dillerinde seslendirdikleri şarkıları, yerel kostümleri ve zaman zaman da danslarıyla büyük ilgi gördüler.

Pucaramanta Grubu, geçtiğimiz yıllarda NTV’de katıldıkları bir programda grubun Şefi olan Sevda Bozkurt’un Malatya-Arguvan doğumlu olduğunu söylemesinden sonra Malatya Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü’nün çağrısı üzerine Malatya’ya ve Türkiye’nin birçok ilinde konserler vermişti.

Arguvan’da sahneye çıkmadan önce basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Pucaramanta Grubunun Şefi Sevda Bozkurt, (Gruptaki adı Anka) arkadaşlarının Türkiye’de verdikleri konserlerde gördükleri ilgiden ve misafirperverlikten çok memnun olduklarını, Arguvan’da bulunmaktan ayrıca büyük keyif aldıklarını söyledi.

Kendisinin Arguvanlı olması nedeniyle Kızılderili arkadaşlarının türküleri çok sevdiğini, sazı çok iyi bildiğini belirten Sevda Bozkurt, “Saz çalan birini gördüklerinde 'Arguvanlı mısın?' diye soruyorlar. Onlara "Arguvan havası deyince ne anlıyorsunuz?" şeklinde soru sorduğunuzda "Aman aman, bir de oy oy’u anladığını söylüyorlar” dedi.

Gruptan Pacha ise Arguvan Türküleri ile ilgili soruyu "Türkiye’ye ilk geldiğimde sazı gördüm ve bizim oralarda çalınan bir enstrümana benzettim. Gitara benzettim. Ancak daha sonraki dönemlerde daha çok türkülerle sazın kullanıldığını anladım” diye yanıtlıyor.

Şefleri Sevda Bozkurt’un söylediğine göre Kızılderili grup üyeleri ‘Kaleden Kaleye Şahin Uçurdum’ ve ‘Dostum dostum’ adlı türküleri hem çok seviyor hem de iyi söylüyorlar.

Kendi müzikleri ile Arguvan Türküleri arasında acıyı, hüznü ifade etme noktasında bir bağ bulunduğunu belirten Pucaramanta Grubu, kendi müziklerinin Arguvan Türkülerinden farklı olarak acıyı ve hüznü ritmik ve hareketli şarkılarla da dile getirdiklerini belirtiyorlar.

KIZILDERİLİLERDEN KAYISI TANIMI:

‘Güneş ile toprağın verdiği enerji ile ortaya çıkan nimet’

Malatya’da gelmişken kayısıyı da sorduğumuz Kızılderilililer, taze kayısıyı ilk kez yediklerini belirtiyorlar. Gruptan Pucha, "Tadını nasıl buldunuz?" diye sorduğumuz kayısı için "İlk kez burada yedik taze olarak. Bu insanlara verilen bir nimettir. Toprak ve güneşin verdiği enerji ile ortaya çıkan bir tatlı bir şeydir. Bu bir nimettir" diye tanımlıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız