SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Huzur mu, O da Ne?!

A- A+ PAYLAŞ

İsmet YALVAÇ

Malatya’nın son günlerde kelimenin tam manasıyla huzuruyla oynanıyor. 6 aylık milletvekilleri, güya güç gösterisiyle enteresan atamalara imza atıyorlar. Sanki benzer düşüncedeki siyasilerin getirdiği kadrolar yüzünden “Çocuk Yuvası Skandalı” yaşanmamış. O olayın yaşandığı yer Malatya değilmiş gibi!..

Sağlık Bakanlığı’nın Malatya birimleri ile ilgili enteresan işlere ve de tüm uyarılara, üstelik Çocuk Yuvası’ndaki olayda olmadığı kadar bir sürü somut geçmiş olaya rağmen, inatla, ısrarla atama yapılıyor.

Şu el attıkları Beydağı Devlet Hastanesi (eski SSK)’nin tüm itibarını ve güvenilirliğini darmadağın ettiler. Daha geçenlerde, anlaşılan emekliliği kafaya koyduğu için, ilin sağlık müdürü açık açık söylüyordu. Beydağı Devlet Hastanesi’ne hasta başvurusunda çok ciddi düşüş var diye.

Bir hastaneyi ayağa kaldırmak yerine, yerin dibine sokmak için ellerinden gelen her türlü çabayı gösterdiler, bizim siyasiler.

Türlü iddialara ve olaylara rağmen, ısrarla ve ısrarla aynı ismi Malatya Beydağı Devlet Hastanesi’nin başına getirdiler. O isim ki, yolsuzlukla usulsüzlükle suçlanmış, hakkında bakanlık müfettiş bulamadığından (!) Malatya’da soruşturma yapılmış. İhaleleri tartışılmış. Daha olmamış, halefiyle kavgaya tutuşmuş. Halefinin kafası kolu kırılmış. Bunu o olayla ilgili polis almış. Savcılık tutuklanma istemiyle mahkemeye göndermiş, ama mahkeme tutuksuz yargılanmasına karar vermiş. Yanında da yandaşı bir hekimle beraber.

Bu son kavgadan önce, şimdi görevden alınıp Mardin/Kızıltepe’ye sürülmüş olan diğer başhekimle ilgili bir “usulsüzlük- yolsuzluk suçlaması, ihbarı ve operasyonu” var ki, evlere şenlik.

Bir makamda, bir gün önce bir milletvekili ve bir yerel parti yöneticisinin “enteresan” konuşmalarından sonra, aynı akşam bir başka milletvekilinin ihbarcılığıyla polis operasyon yapmış. Olay yerinde, şimdi getirilen başhekim hazır ve nazır! Yolsuzluk suçlamasıyla ilgili tüm işlemleri belgelemeyi yapan, onun kısa bir süre önce eski görev yerinden Malatya’ya taşıdıkları.. Ertesi sabah basın kuruluşlarına, gece yapılan operasyon duyuruluyor. Bir Sağlık Müdür yardımcısının adı kullanılarak alınmış e-posta adresiyle. Müdür yardımcısının olaydan haberi yok. Bu e postanın izini sürenlerin önüne iki hekim ismi konuyor. Tahmin edin kimler? Pes dedirten bir enformasyon tezgahı, sahtekarlığı da var işin içinde!..

Son olarak Kızıltepe’ye sürülen başhekim tutuklandı, daha sonra itiraz üzerine salıverildi. Kendi müdürlüğü de yaptığı idari soruşturmada “asli kusurlu” olmadığını saptadı, uyarı cezası verdi. O arada, halefinin dövülmesine azmettirdiği öne sürülen ve kendisi de olay yerinde bulunan diğer başhekim, geçici görevle Yeşilyurt’a gönderildi. Bu olaylar olurken bazılarının enteresan nüfuz kullanma girişimleri oldu ki, ildeki en üst düzeydeki kamu görevlisi, bunu açık açık söyleyip, uyarmak zorunda kaldı.

Dayak yiyen ve yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanan isim ise bir süre sonra idare mahkemesinin kararıyla başhekimliğe döndü..

Ondan sonra kazan daha da kaynamaya başladı.

Malatya’daki iki önemli hastanenin yanı sıra İl Sağlık Müdürlüğü makamını da kapsadığı anlaşılan operasyonların sinyalleri bu kez çok net bir şekilde görülmeye başlandı.

Sağlık Bakanlığı’ndaki kadrolaşma girişimlerinde öyle “asli unsur” olmadıkları, Beydağı Devlet Hastanesi’ne yapılan “gözükara” atamadan belli olan bazı milletvekilleri, aynı anda hem Malatya Devlet Hastanesi, hem de Beydağı Devlet Hastanesi, o arada İl Sağlık Müdürlüğü için harekete geçtiler. Bize göre, bu operasyonları, bazı kulislerde konuşulan nedenlerle, bakanlık "Durak"samadan zaten yapacaktı, bu vekillerin hiç değilse bazıları da duhul olarak, güç gösterisine katılmış oldular!

Önce Malatya Devlet Hastanesi’nden Dr. Bülent Topaloğlu’nun alınacağı haberleri yayıldı. Yalanlamadılar. Ama kendisinin de muhafazakar bir grupta önemli çevresi olan Dr. Topaloğlu’yla ilgili bu duyumlar tepki görmeye başlayınca, Dr. Topaloğlu’na yeni görev yerini seçme şansı tanıdılar. Ve bu görevden almayı gerçekleştirdiler. Dr. Topaloğlu ile ilgili operasyon Dr. Vahap Boztepe’yi getirmek için miydi? Bize göre hayır. Sadece, Malatya’da son dönemde özellikle iki bakanlıkta görülen "kıstası" enteresan atamalarla ilgili söylentilerden dolayı bu isim üzerinde karar verilmiş olabilir. Dr. Boztepe geçici isim olabilir. "Güçlendirilmiş başhekim yardımcıları"yla da işler yapılabilir!..

Beydağı Devlet Hastanesi’nde yapılan ise tam anlamıyla bir facia.. Birkaç ay önce, bu hastanenin iki başhekiminin adlarının karıştığı polisiye ve adli olaylar üzerine, her ikisinin de buraya başhekim olmaması ve buraya başka bir ismin atanması yönünde görüşümüzü yazmıştık. Ama siyasiler ya da daha üstündekiler böyle düşünmemişler!

Halen mahkemelik olan, polisiye olaylarda taraf olan ismi oraya getirip, tayinin altına da imza attıklarına göre, "beraat" etmemişten yana ağırlıklarınıda koymuş oluyorlar. Bu da pek rastlanan birşey değil. Eski günlerde olsa, yaygın gazetelere manşet olurdu, sadece bu olay..

Birkaç gün önceki operasyonda Kızıltepe’ye sürülen başhekimin Ramazan ayında uğradığı saldırıyı, “meçhul” bir grubun yaptığı iddia ediliyordu. Sopalarla ve nacaklarla.. Saldırganlar belli olmadı ama, son günlerde bizim kafamızda, o olaya dair birçok eşgal belirdi!.. İlla nacağı kafaya göze vuran değil, onlara güç kuvvet verenlerin eşgaliydi bunlar!

Bunca olayın ardından, Malatya’nın 5 AKP milletvekilinin, ısrarla ve mutlaka, diğer kavga edeni getirmesi bize çok manidar geldi. Hele o makamda, milletvekili ve parti yerel yöneticisi tarafından konuşulanlardan sonra (eninde sonunda duyulacak) bu atamanın, 5 milletvekilinin çok üstünde bir yerlerden gelen taleple yapıldığına dair düşünce sahibiyiz. Artık Beydağı Devlet Hastanesi’nin başhekimliğine getirilen o isim, Malatya’da siyaseten ve idareten en güçlü isimdir. 5 milletvekilinin de üzerinde bir güç verilmiştir.

Bu atamayı gerçekleştiren, isteyen milletvekilleri, ‘yaptıkları yapacaklarının teminatı’ olan o ismin, tüm icraatlarının altına imza koymuşlardır. Bundan sonraki tüm icraatlarının sorumlusu da, kendisinden çok, bu 5 milletvekilidir. Devam eden soruşturmalar, davalar dahil.

Sağlık Müdürlüğü için de, ne zaman olacak diye beklediğimiz bir görev değişimi sözkonusu. AKP içerisinde önemli bir siyasi yakını da bulunan Sağlık Müdürü Dr. Sezai Demirel, emekliliğini istedi. Son olaylardan duyduğu rahatsızlığı da gerekçelerden biri olarak gösteriyor. Malatya’nın 15 yıllık sağlık yöneticisi, “pes” etti, gidiyor.

Yerine getirilecek isimler konuşuluyor. Birinin, görev yaptığı yerde “her ihale komisyonuna mutlaka girme çabası”nı siyasilere birileri söylemiş olmalı ki, ikinci plana düştüğü söyleniyor. Bir başka isim daha kuvvetle telaffuz ediliyor.

Getirdikleri isimlerin “yolsuzluk, usulsüzlük” suçlamasıyla tutuklanmaları, birinin kafa göz kırdırma iddialarına muhatap olması, son getirilen hakkında aynı zamanda bir türlü müfettişe inceletilmediği için yerel bazda kalan usulsüzlük iddiaları..

Hiçbirini duymamışlar, görmemişler!.. Söyleyen olmamış!..

Bu atamaların tüm sorumlusu, esas planlayanlar her kimlerse, onların yanı sıra 5 milletvekilinin ta kendisidir. Tercihlerini çok net olarak, Malatya’nın huzurundan yana koymadıklarını göstermişlerdir.

"Nemrut'a Malatya'dan gitmek, Mescid-i Aksa'ya İsrail'in açtığı kapıdan girmektir." diyen Adıyaman milletvekiline sesleri "neredeyse" çıkmayan, olay çok büyük tepki görünce sadece soru üzerine "laf olsun" türünden tepki verenler, Sağlık'taki atamalarda ise şahin görüntüsündeler!

Dr. Topaloğlu “Her istediklerini yapmadığım için gidiyorum” diye konuşuyor. Beydağı Devlet Hastanesi'nden Kızıltepe’ye sürülen ile şu anda göreve getirileni yazdık.. Sağlık Müdürü da sanki, Dr. Topaloğlu ile aynı gerekçelere sahip. Zaten daha önce Sağlık Müdürü yaptıkları Dr. Selçuk Kutluk da, aynı nedenle bırakıp gitmişti, müdürlüğü..

Atamaları en yakından da bir kısım “taahhütçü” esnafı izlemekte!..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız