SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hyundai'nin Yatırımı Çeklere Gitti

A- A+ PAYLAŞ

Güney Koreli otomotiv devi Hyundai’nin 1.2 milyar Euro’luk yatırımı için Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında son dönemde yaşanan yarışı Çekler kazandı. Türk hükümetinin geçtiğimiz hafta sunduğu paketi beğenmeyen Koreli Hyundai, 1.2 milyar Euro’luk fabrikayı Çek Cumhuriyeti’nde kurmaya karar verdi. Hyundai yönetimi, Kore’yi ziyaret eden Başbakan Jiri Paroubek’ten oluşan Çek heyetiyle masaya oturup nihai anlaşmayı imzalayacak.

ÇEK Cumhuriyeti ile Türkiye arasında yaşanan ’1.2 milyar Euro’luk Hyundai yatırımını çekme yarışını, Çekler kazandı. Son birkaç haftadır Türk hükümetinden özel teşvikleri kapsayan bir teklif mektubu bekleyen Hyundai’ye, bu mektup geçtiğimiz hafta ulaştı. Ancak Türk hükümetinin sadece mevcut yatırım teşviklerinden oluşan bir teklif mektubu sunduğu ve bunların Çek Cumhuriyeti ile kıyaslanamayacak düzeyde olduğu kaydedildi. Bu mektup sonucunda da Hyundai yönetimi yatırım için zaten ağır basan Çek Cumhuriyeti’ni tercih etti.

TÜRKİYE’YE GELMİŞLERDİ:

Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında yaşanan Hyundai yarışında özellikle aralık ayında önemli gelişmeler yaşanmıştı. Hükümetin devreye girmesiyle Çek Cumhuriyeti’ne yapılmasına kesin gözüyle bakılan yatırım konusunda, son anda Türkiye de adaylar arasına girmiş ve Hyundai üst yönetimi, bedelsiz arazinin yanı sıra nakit teşvik teklifini görüşmek üzere Türkiye’ye gelerek incelemeler yapmıştı. Hyundai İcra Kurulu Başkanı Dong Jim Kim yönetimindeki heyet, Türkiye’ye gelerek önce hükümetin bedelsiz sunduğu arazileri gezmiş, daha sonra da alternatif yerleri incelemişti. Bu incelemelerin ardından özellikle limanı olan Yalova, Bursa-İstanbul üçgeni arasında kalan bir yerde arazi isteyen Koreliler, bu konuda hükümetten yeni bir teklif hazırlamalarını istemişti.

ÇEKLER TÜM ENGELLERİ AŞTI:

Tüm bunlar yaşanırken, Çek Cumhuriyeti, Hyundai’nin 1.2 milyar Euro’luk yatırımla kuracağı fabrika için önlerindeki en önemli engel olan arazi sorununu aştıklarını açıklamıştı. Fabrikanın kurulmasının planlandığı Ostrava kentinin güneyindeki Moravya-Silezya bölgesinde bulunan Nosovice Valisi Evzen Tosenovsky, Hyundai’nin yatırım için beğendiği arazinin sahipleriyla yaşadıkları sorunu aştıklarını bildirmişti. Çek Cumhuriyeti’nin yatırım için önlerindeki en büyük engeli aşarak Hyundai’ye tüm kapılarını açması, o günlerde ’Türkiye yatırımı kaçırıyor mu’ sorularını gündeme getirmişti. Ancak Hyundai yönetimi ısrarla o dönemde Türk hükümetinin sunacağı teklif mektubuna göre, karar vereceğini ifade etmiş ve bu yüzden resmi açıklama yapmamıştı.

HYUNDAİ HÜKÜMETİ BÖLDÜ:

Hyundai’nin yatırımı, Türk hükümeti içinde de farklı görüşler oluşmasını sağlamıştı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Hyundai’nin yatırımı için mücadele verirken, Devlet Bakanı Ali Babacan ise kimseye ayrıcalık tanınamayacağı görüşünü savunuyordu. Babacan’ın, Hyundai yatırımıyla ilgili olarak yaptığı son açıklama ise sunulan teklif paketi hakkında ipuçları veriyordu. Babacan şunları söylemişti: "Şu ülke bunu veriyor, biz bunu niye yapmıyoruz?" denemez. Bizim teşvikler konusunda temel ilkelerimiz var. Türkiye Cumhuriyeti, ciddiyeti, prensibi, ilkeleriyle dünyanın kredibilitesini kazanmakta ve her geçen gün bunu artırmaktadır. Kimse Türkiye’den pazarlıkla, el sıkışarak, kızıştırarak bir teşvik alacağını zannetmesin. Kimse böyle bir beklenti içine girmesin. Böyle bir şey yok, olmayacak da."

HİÇBİR AYRICALIK OLMADI:

Bu açıklamalar ışığında Türk hükümeti Hyundai için geçtiğimiz hafta bir teklif mektubu sunarak Koreye gönderdi. Ancak hükümete yakın kaynaklardan aldığımız bilgilere göre sunulan mektupta, Hyundai için hiç bir ayrıcalık yer almadı. Mektupta, mevcut yatırım teşviklerinin dışında bugüne kadar bir çok ilin yatırım için sunduğu tekliflere yer verilmiş. Çek Cumhuriyeti’nin sunduğu bedelsiz arazi ve özel yatırım teşviklerine karşı Türk hükümetinin sunduğu teklifi inceleyen Hyundai yönetimi, doğal olarak yatırım için Çek Cumhuriyeti’nde karar vermiş.Hyunda’nin kararına ilişkin nihai anlaşmanın şu an Kore’de bulunan Çek Cumhuriyeti Başbakanı Jiri Paroubek’ten oluşan heyetle masaya oturulup imzalanması bekleniyor.

Kore Times: Anlaşma bu hafta imzalanıyor

Hyundai’nın 1.2 milyar Euro’luk fabrikayı Çek Cumhuriyeti’nde kuracağı Kore gazetelerinde de yer aldı. Kore Times’da yer alan habere göre nihai anlaşmanın bu hafta içinde Kore’ye gelen Çek Cumhuriyeti heyeti ile yapılacağı belirtildi. İki tarafın her konuda anlaşmaya vardığının belirtildiği haberde, Çek Cumhuriyeti’ndeki fabrikanın temellerinin bu yıl içinde atılacağı kaydedildi.

Fabrikanın, Hyundai’nın Avrupa’daki ilk fabrikası olacağı ifade edilen haberde şu görüşlere yer verildi: "Hyundai yetkilileri Çek Cumhuriyeti’nin en iyi tercih olduğunu belirtiyorlar. Avrupa Birliği’ne giren ve büyüme potansiyeline sahip ülkenin önemli lojistik avantaj sunduğunu da kaydediyorlar. Kurulacak fabrika 300 bin adet kapasiteli olacak ve 2008 yılında faaliyete geçecek."

20 bin kişiye iş sağlayacaktı

HYUNDAI’nin 1.2 milyar Euro’luk yatırım için çek Cumhuriyeti’nde ilk etapta 300 bin adet kapasiteli yeni bir fabrika kurulacak. Hyundai’nin Avrupa pazarı için stratejik önemi olacak bu fabrikanın kapasitesi ikinci etapta 500 bin adede çıkartılacak ve katma değeri yüksek ürünlerle yılda 5-6 milyar Euro’nun üzerinde bir ciro elde edilebilecek. Kurulacak fabrika 3 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak ve tedarikçi fabrikalarda da yaklaşık 9 bin kişilik işgücü yaratabilecek. Aileleriyle birlikte dolaylı olarak 20 bin kişiyi etikeleyecekti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız