SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İ.Ü.'ye Göre Fırsat ve Tehditler

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:34:38
İ.Ü.'ye Göre Fırsat ve Tehditler
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi tarafından hazırlanan 2014-2018 yıllarını kapsayan Stratejik Planda gösterilen tehditler arasında Malatya’daki çarpık kentleşme ve yerel hizmetlerin giderek kötüleşmesi de gösterildi. Üniversitesi de akademik kadro tarafından hazırlanan stratejik planda Malatya kent merkezini yakından ilgilendiren önemli tespitlere yer veriliyor.

ÜNİVERSİTENİN TEHDİT TESPİTLERİ

Üniversitesi’nin kurumsal internet sitesinde yayımlanan stratejik planında üniversitenin gelişmesinde tehdit olarak gördüğü tespitler arasında şehir merkezini yakından ilgilendiren en önemli madde “çarpık kentleşme ve yerel hizmetlerin giderek kötüleşmesi” oldu. Üniversitenin kendisi için tehdit olarak gördüğü maddeler şu şekilde;

“Meslek yüksekokulları bünyesinde akademik personel yeterliliğinin istenen düzeyde ve standartlarda olmaması. Düşük ücret politikası yüzünden bazı bilimsel alanlarda nitelikli işgücünün diğer kariyer mesleklere yönelmesi, araştırma görevliliğinin tercih edilmemesi. Öğrenci ve akademik personelde yerelleşme eğiliminin varlığı. Malatya’nın nitelikli göç vermesi ve niteliksiz göç alması. Girişimcilik ve inovasyon kültürünün hakim olduğu ticari yapının yeterli düzeyde gelişmiş olmaması. Malatya'da orta öğrenimde eğitim-öğretim başarı düzeyinin Türkiye ortalamasının altında olması. Üniversitemizin 1. derece deprem bölgesinde olması. Akademik hayata ilişkin yasal düzenlemenin sürekli olarak aksaması ve beklentilere uygun bir yasal düzenlemenin yapılmaması.  Akademik personele yönelik mali özlük hakların giderek kötüleşmesi buna bağlı olarak yaşam standardının ve tatmininin düşmesi

Çarpık kentleşmenin olması ve yerel hizmetlerin giderek kötüleşmesi.”

ÜNİVERSİTE İÇİN FIRSAT ÇOK 

İnönü Üniversitesi’nin kendisi için fırsat gördüğü durumlar ise şu şekilde sıralandı; “Bölgede, değerlendirilme potansiyeli yüksek alternatif enerji kaynaklarının olması. Çeşitli sanayi dalları ile üniversitenin ortaklaşa AR-GE çalışmaları yapabileceği imkânların bulunması. Çeşitli sanayi dallarında üniversite- sanayi işbirliği imkânlarının varlığı ve Üniversitemizde teknokentin bulunması. Verimli tarım alanlarının varlığı ve dünya kayısı üretimi merkezi olması. Malatya'nın coğrafi konumu, iklim şartları ve sosyal yaşam özellikleri. Malatya'nın büyükşehir belediyesi kapsamına dâhil edilmesi.

Malatya'nın bulunduğu coğrafi konumun jeo-ekonomik vc jeo-politik açıdan önemli olması. Eğitim düzeyi yüksek genç bir nüfus yapısının varlığı ve bunu işgücüne kazandırmak adına alternatiflerin olması. Bölge kalkınma ajansı, KOSGEB vb. kamu kuruluşlarının olması. Yüksek düzeyde kaliteli sağlık hizmetlerinin varlığı ve ulusal ve uluslararası alan hizmet verecek düzeyde bir altyapısının olması

Malatya'nın kalkınmada öncelikli illerden biri olması. Sağlık turizmi kapsamında önemli avantajlara sahip olmakla beraber sağlık turizmine yönelik yatırımların devlet teşviki kapsamına alınması. Malatya ili çevresinin yüksek turizm potansiyeline sahip olması. İlin güçlü bir tarihi ve kültürel mirasa sahip olması. Gelişme potansiyeli yüksek organize sanayi bölgesinin varlığı. Gelişme potansiyeli yüksek illere yakın olması.”

ÜNİVERSİTENİN “EKSİK YÖNLERİ”

İnönü Üniversitesi, stratejik planında kendisi için eksik yön olarak gördüğü durumları da raporunda yansıttı.  Buna göre, üniversitenin eksik yönleri şu şekilde; “Üniversite bünyesinde gerçekleştirilen sanayi işbirliği ve AR-GE faaliyetlerinin yeterli olmaması. Üniversiteye ait bir performans değerlendirme sistemine ilişkin faaliyetlerin olmaması. Ulusal ve uluslar arası üniversitelerle akademik personel ve öğrenci hareketliliğin yeterli olmaması. Özellikle disiplinler arası olmak üzere bilimsel çalışmaların nitelik ve nicelik olarak yeterli olmaması. Üniversite çalışanlarının sahip olduğu bilgi, beceri, yetenek gibi geliştirilmesine yönelik eğitim faaliyetlerinin yeterli olmaması. İnönü Üniversitesinin ilgili fakülte veya bölümlerinin dış paydaşlarla mesleki-teknik eğitim, danışmanlık, projeler gibi konularındaki ilişkilerinin yeterli olmaması. Üniversitenin tanıtım faaliyetlerinin yeterli düzeyde olmaması. Üniversitenin kurumsallaşma düzeyinin yeterli olmaması. Kurum içi ve kurum dışı iletişim eksikliği.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız