SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İç Piyasa Daha da Kötüleşecek'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (ESOB) Başkanı Şevket Keskin, yeni teşvik paketine tepki göstererek “Yeni teşvik paketi ile büyük şirketler hurda makinelerini Doğu'ya getirecekler. Devletten alacakları taşıma parası ile de İstanbul ve diğer Batı'daki kendi tesislerini yenileyecekler ” dedi.

Keskin yaptığı yazılı açıklamada, “Yeni teşvik paketi esnaf ve sanatkarın beklentilerine cevap vermemiştir. Teşvik paketinin tamamı büyük sermaye sahiplerine ve yabancı şirketlere yönelik bir açılıma sahiptir. Esnaf ve sanatkar gelinen nokta itibariyle, ülkenin üretim lokomotifinin dışına atılmıştır. Pakette esnaf unutulmuş, tüccar unutulmuş, sanatkar unutulmuş, işçi unutulmuş, emekli unutulmuş, memur unutulmuş, zengine göre bir paket hazırlanmıştır. İç piyasayı canlandırmak için çıkartılan bu paket esnaf ve sanatkar camiasına, çiftçiye, tüccara, işçiye, emekliye, memura hiçbir katkı sunmamıştır.

Hükümet; Esnaf ve Sanatkar içinde Bağ-Kur ve SSK primi vergi giderleri, dolaylı ve dolaysız vergilerin düzenlenmesini tamamen unutmuştur. Bağ-Kur , işçi ve memur emeklilerinin maaş iyileştirmelerini yapmamıştır. Hükümet en azından işçi, emekli ve memur maaşlarına seyyanen 100-150 TL. zam yapmalıydı. Bu durumda, iç piyasanın canlanmasını beklemek çok zor. İç piyasa şartları daha da kötüleşecektir” dedi.

Keskin şunları söyledi:

“Teşvik sisteminin temel felsefesi, balık tutmayı değil, balık yemeyi oluşturuyor. Hükümetin eliyle büyük sermaye güçleniyor, ancak alt tabakayı oluşturan esnaf ve sanatkar fakirleştiriliyor. Ne yazık ki, esnaf ve sanatkar, bu ülkenin üvey evladı olmuştur. Ülkenin tabanı olan esnaf ve sanatkar mesleğini ve ticaret işlevini yapamayacak hale getirilerek elindeki alın teri olan kutsal sermayesi eritiliyor. Sanki sihirli bir el ülkedeki tabanı iyice fakirleştirmeye çalışıyor. Esnaf ve sanatkarın desteklenmediği bir kalkınma modeli asla başarılı olamaz. Daha önceki ÖTV indiriminden de yine büyük şirketler faydalandı. Bunun dünyada bir örneği yoktur. Teşvik sistemi ile eski şirketler yeni tabela şirketi kurarak eski işçilerini yeni şirketlerine geçirip teşvikten yararlanacaklar. Bu durumda ne üretim artmış olacak. nede istihdam artmış olacak Ayrıca; büyük şirketler İstanbul ve yurt dışındaki hurda fabrikalarını sökerek içindeki ekonomik ömrünü doldurmuş makineleri doğu bölgesine getirip teşvik paketindeki taşıma bedelini devletten alarak kendi tesislerini yenileyecekler. Ülkemiz aynı durumu daha öncede Balkanlardan getirilen hurda fabrikalar konusunda yaşamıştı. Bu durum bölgemizde hurdalık tesislerin sayısını arttıracaktır. Üretim ve istihdam sağlanmayacaktır.”

Keskin şunları belirtti:

“Hükümet istihdam ve üretim istiyorsa, Şeker Fabrikalarını kapatmasın ve kar eden Şeker Fabrikalarının özelleştirme kapsamından çekerek, pancarını üreterek istihdam yapan çiftçiyi rahatlatsın. İstihdam ve üretim isteyenler, kar yapan Tekel Sigara Fabrikalarını kapatmazdı ve tütün yetiştirerek istihdam yapan çiftçiyi bu konuda mağdur etmezdi. Üretim ve istihdam isteyenler Sümer Fabrikalarını kapatmazdı. İstihdam ve üretim isteyenler, esnaf ve sanatkârı da desteklerdi, kalkınmayı tabandan başlatırdı.”

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Keskin, “Yaşanan gelişmeden sadece hükümet değil, en az hükümet kadar muhalefette suçludur. Muhalefet, gazete ve televizyon sayfalarında yer almayı bırakıp, halkın arasında yer almaya baksın. Muhalefet, halkın arasına giremediği ve halkın gündemini bilemediği için hükümet bu kadar yanlış yapabiliyor. Yaşanan sıkıntılar, karşısında muhalefet olmadığı için rahatça hareket eden bir hükümet ve ne yaptığını bilmeyen bir muhalefettin olduğu siyasi tablodan kaynaklanıyor” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız