SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İç Sorunlar Mutlaka Çözülmeli'

A- A+ PAYLAŞ

Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, "Kürselleşme olumluluklar yanında olumsuzluklar da getirdi. Silah, uyuşturucu ve kadın ticareti, kara para aklama gibi hastalıklarda küresel boyut kazandı"dedi.

Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Derneği'nin (BİLSAM) organize ettiği "Değişen Dünya ve Değişen Dengeler"konulu konferans İl Genel Meclisi Salonu'nda düzenlendi.

Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu tarafından verilen "Değişen Dünya ve Değişen Dengeler" konulu konferansın açılış konuşması BİLSAM Kültür Kuşağı Proje Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Selahattin Bakan tarafından yapıldı. Bakan, yaptığı konuşmada BİLSAM tarafından yapılan kültürel faaliyetler hakkında bilgiler verdi ve uluslar arası arenada yoğun gelişmelerin yaşandığı bir dönemde bu alanın en yetkin isimlerinden birinin böyle bir konuyla Malatya'da olmasının önemine dikkat çekti.

"Değişen Dünya ve Değişen Dengeler" konulu konferansını veren Prof. Dr. Dedeoğlu "Değişim, tarih boyunca var olan bir olgudur. Şimdilerde yaşanan değişimin farkı çok hızlı olmasıdır. Küreselleşme denen bir gerçeklikle karşı karşıyayız. İletişim ve ulaşım imkanları, bilgi ve sermaye açısından sınırları ortadan kaldırdı. Ancak aynı serbesti insanların dolaşımı açısından henüz sağlanamadı.

Kürselleşme olumluluklar yanında olumsuzluklar da getirdi. Silah, uyuşturucu ve kadın ticareti, kara para aklama vb hastalıklarda küresel boyut kazandı"ifadelerini kullandı.

"Dünyanın siyasi ve ekonomik dengesi doğuya doğru kaymaya başladı. Bunu gören bazı batılı güçler, bu bölgelerde stratejik ortak arayışlarını hızlandırdı. Coğrafi konumu ve çevresiyle olan kültürel bağları sebebiyle Türkiye en çok aranan ülkelerden biri haline geldi ve bölgesel bir güç olarak ağırlığı arttı"diyen Profesör Dedeoğlu, "Türkiye bölgedeki ve dünyadaki ağırlığını arttırmaya devam etmek istiyorsa mutlaka iç sorunlarını çözmelidir. Kendi içinde sorunlarını çözememiş bir ülkenin başkalarına diyecek bir sözü olmaz. Oldukça başarılı bir dış politika izleyen Sayın Davutoğlu'nun sanırım en çok sıkıntı çektiği konu bu olsa gerek. Dışarıda uygulamaya çalıştığı yaklaşımın kendi ülkesinde karşılığının olmaması"şeklinde konuştu.

Eksen kayması tartışmalarıyla ilgili bir soruya karşılık Dedeoğlu, "Eksen kayması tartışmaları anlamsız tartışmalardır. Olan şudur: Eskiden Türkiye doğuyu ve komşularını görmezden gelir sadece batıya bakardı, şimdi her iki tarafa da bakıyor, hepsi bu"şeklinde cevapladı.

"AB, TÜRKİYE'Yİ KAYBETMEK İSTEMİYOR"
Avrupa Birliği (AB) Türkiye ilişkileriyle ilgili bir soruya karşılık da dedeoğlu, şu cevabı verdi: "AB aslında Türkiye'yi pek kabul etmek istemiyor. Fakat diğer taraftan Türkiye'yi kaybetmek de istemiyorlar. Almak istemediklerini hemen söyleyebilirler, fakat AB'ye alınmaması durumunda Türkiye'nin topyekün batıdan kopacağı endişesi taşıyorlar."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız