SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İçini Doldurmalıyız"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:39:53
A- A+ PAYLAŞ

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) memnuniyet ölçümlerini değerlendirerek, "Memnuniyet oranları asayişte yüzde 82, sağlıkta yüzde 76. Adalette ise yüzde 50'nin altındayız. Adalette çalışmalar yaptık, içini doldurmalıyız" dedi. Bakan Yılmaz, istihdam rakamları ile ilgili olarak da, "Türkiye dünyanın ve Avrupa'nın daraldığı ortamda istihdam, aş, iş üretiyor. İşsizlik 2015’te yüzde 9’un altına inecek" ifadelerini kullandı. 

Malatyalı İşadamları Derneği'nin (MİAD) 51. Aylık Toplantısı, Yeşilköy Polat Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, MİAD Başkanı Yunus Akdaş, Malatyalı iş adamları ve sanatçılar katıldı. MİAD Başkanı Yunus Akdaş’ın teşekkür konuşmasıyla başlayan toplantıda söz alan Vali Hüseyin Avni Mutlu, kalkınmanın temelinin üretim olduğunu vurguladı. 

Toplantıda son 10 yıllık dönemde Türkiye'nin ekonomik gelişmeleri hakkında işadamlarına bilgiler veren Bakan Yılmaz ise, “10 sene evvel Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) 230 milyar dolardı, 800 milyar dolara geldi. Birey başına milli gelir 3 bin 492 dolardı, 10 bin 673 doları buldu. Büyüme oranları artarken, enflasyon tek haneye indi. Borçlanma faiz oranları yüzde 64’ten yüzde 8’e geriledi. Devletin faiz ödeme oranları yüzde 15’ten yüzde 3,5’e indi. Bu oran yüzde 15 olsaydı, geçen sene devlet 120 milyar dolardan daha fazla faiz öderdi. Arada 95 milyar dolar var. 95 milyar dolar da yollara harcandı. Sağlık ve eğitim gibi alanlarda kullanıldı” diye konuştu.

Kamu borçlarının GSMH’ye oranını yüzde 74’ten yüzde 36’ya çektiklerini aktaran Yılmaz, “Bu oran Avrupa’da yüzde 90’a yakın. ABD’de yüzde 110’u aşıyor, Japonya’da yüzde 200 dolaylarında” açıklamalarında bulundu. 

Türkiye’ye 10 senede 110 milyar dolar uluslararası yatırım geldiğini anlatan Yılmaz, üretim ve ihracat artışına bağlı olarak 5 milyonu aşkın istihdam üretildiğini dile getirdi. Yılmaz, kişi başına düşen milli gelirin 2015 yılında 13 bin dolara çıkacağını belirterek, Türkiye'nin artık zenginler ligine gireceğini kaydetti. İstihdam rakamları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, şunları söyledi:

"Yüzde 9 işsizlik var. Son 4-5 senede 4 milyondan fazla yeni istihdam ürettik. Euro Bölgesi’nde yüzde 12 işsizlik oranı var. İspanya ve Yunanistan'da yüzde 28'lerden söz ediliyor. Türkiye dünyanın ve Avrupa'nın daraldığı ortamda istihdam, aş, iş, üretiyor. Bunu özel sektör eli ile yapıyor. İstihdamda kamunun payı yüzde 13, özel sektörün payı yüzde 87. 2015 yılında işsizlik yüzde 9'un da altına inecek."

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2003 yılından bu yana vatandaşların memnuniyetini ölçtüğünü anlatan Yılmaz, "Hesap veriyoruz. TÜİK vatandaş memnuniyetini ölçüyor. Vatandaşlar asayişten yüzde 82 memnun. Sağlıkta memnuniyet yüzde 76’lara ulaştı. Ulaştırma yüzde 72. Eğitimde yüzde 60. Kamuda bilgi işlem yüzde 50. Adalette yüzde 50’nin altındayız. Onu tam artıramadık. Referandumdan önce hakim ve savcı alımlarında aksamalar vardı. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. Belirsizlik hukuktan kaynaklanmamalı. Kalkınma açısından hukuk önemli. Bir adaya gitseniz yanınıza ne alırsınız diye soruyorlar. Ya kalkınma için gerekli üç şey eğitim, teknoloji, adalettir. Adalette çalışmalar yaptık, içini doldurmalıyız” şeklinde konuştu.

Programın sonunda Bakan Yılmaz’a plaket takdim edilirken, ayrıca bir tepsi kaysı ürünleri hediye edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız