SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İçler Acısı Halimizi Sunuyorum'

A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na gönderdiği bir mektupta barajların sorunlarına ilişkin olarak,’ barajlar ve sulama kanallarının içler acısı halini dikkatlerinize içim ağlayarak sunmayı bir görev biliyorum” dedi.

ÖNCE MEKTUP..
Aslanoğlu Bakan Eroğlu’na gönderdiği mektupta şunları belirtti:

“Sayın Bakanım,
Malatya'da yapılmakta olan barajlar ve sulama kanallarının içler acısı halini dikkatlerinize içim ağlayarak sunmayı bir görev biliyorum.

1-Çat barajı ve Sulama Kanalları : Bu barajlarımıza 15 yıl önce başlanmış ve bugüne kadar 280 milyon dolar para harcanmıştır. Baraj ve gövde 7 yıl önce bitirilmesine rağmen temel amacı sulama oka bu barkımızdan alınacak su için sulama kanalları 7 yıldır bitirilmediğinden bu güne kadar harcanan para heba olmaktadır. Sulama kanalların tamamlanması için 90 milyon YIL ödenek gerektiği halde son 5 yıldır her yıl verdiğiniz 3-4 milyon YTL ödenekler hiçbir işe varamamaktadır. Bu mantıkla sulama kanalları ancak 30 yılda tamamlanacaktır. Malatya'nın çok büyük tarımsal alam için gerekli olan bu kanallar yapılmadığı sürece her halde 30 yıl sonra Çat Barajı da nihai ömrünü tamamlayacaktır.

2- Kapıkaya ve Boztepe Barajları; Bu barajlarımızda yaklaşık 10 yıldır her yıl konulan çok düşük ödeneklerle adeta bitirilme umudu olmayacak şekilde devam, etmektedir. Aynı mantıkla bu ödeneklerle yine 30 yılda bitirilebilecektir.

3-Arguvan Yoncalı Barajı; 17 yıl önce devlet insanlara söz verdi. İstimlâkler yapıldı, buraya baraj yapıyoruz denildi. Ancak insanlarımız kandırıldı. Devlet insanlarını kandırmaz. Bu barajımızın sadece % 15 kısmı tamamlandı. Son 5 yılda ise kaderine terk edildi. Acaba devlet sözünü yerine getirecek mi?

4- Darende-Gölpınar Projesi; Temel amacı sulama olan, bu projede yine kanallar yapılmadığı için su akıyor. Darende'lilerimiz bakıyor. Son 5 yılda konulan çok düşük ödeneklerle bu kanalların ancak 15-20 yılda tamamlanabileceğini görüyoruz, 2008 yılı bütçe çalışmaları Öncesinde Malatya'nın ve Malatyalının içinde bulunduğu gerçek ve acı olan tabloyu bir kez daha sizlere sunuyorum."

SONRA SORU ÖNERGESİ..
Bu arada Milletvekili Mevlit Aslanoğlu Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından Malatya’daki barajların çözümüne ilişkin olarak sözlü yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Aslanoğlu tarafından TBMM Başkanlığı’na verilen önerge şöyle :

" Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Orman Bakanı Sayın Veysel EROĞLU tarafından sözlü olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

1- Malatya Çat Barajı 10 yıl önce bitirilip ve yaklaşık 280 milyon dolar harcama yapılmasına karşın, bu barajın temel yapılış amacı sulama olmasına karşın 10 yıldır sulama kanalları tamamlanmamıştır. Son 5 yılda konulan çok düşük ödeneklerle kanallar tamamlandığın için, devlerin yıllar önce harcadığı paralar boşuna mı beklemektedir?

2- Kapıkaya Barajı ve Boztepe Barajı her yıl konulan 3-4 Milyon YTL ödenekle 30 yılda mı bitirilecektir?

3- 15 yıldır terkedilmiş ve hiçbir çalışma yapılmayan Arguvan-Yoncalı Barajı için ne düşünüyorsunuz?

4- Darende-Gölpınar Sulama Kanallarıma ise her yıl 3-4 Milyon YTL ödemek konularak bu ödeneklerle 30-40 yılda mı bitirilecektir?

5- 2008 bütçesi öncesinde yukarıda belirttiğim projelere yeterli ödenek konularak, 2008 içerisinde bitirilmesini düşünüyor musunuz?"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız