SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İçme Suyu Olmayan Köyler..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da 9 köyün henüz şebekeli içme suyu bulunmadığı, bunun da köylüler arasındaki ihtilaflardan kaynaklandığı bildirildi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Sayın Başbakanımızın "İçme suyu şebekesi olmayan köyümüz kalmayacak" talimatıyla başlatılan çalışmalarla 486 köyümüzün içme suyu şebekesi tamamlanmıştır. Şebekesi olmayan 9 köyümüz mevcuttur" dedi.

Şebekeli içme suyu bulunmayan köyler ve sebepleri ise şöyle belirtildi:
"Akçadağ ilçesi Aliçeri Köyü: Su kaynaklarında ihtilaf var.
Akçadağ ilçesi Kadıibrahim köyü: Bu köyümüzde su kaynakları mevcut olup, sulamada kullanıldığından bu suların şebekede kullanılmasına karşı çıkmaktadırlar.
Akçadağ ilçesi Muratlı köyü: Su kaynaklarında ihtilaf var. Akçadağ İlçesi Yalın Budak Köyü: Su kaynaklarında ihtilaf var. Akçadağ ilçesi Çakıllıpınar köyü: Sondaj ile su alınma ;3 adet sondaj yapıldı yeterli su yok. İhtimali yüksek olan yerlerde köylülerce müdahale edilmektedir.
Darende ilçesi Sakarya Köyü: Su kaynaklarında ihtilaf var.
Doğanyol ilçesi Ulutaş köyü: Su kaynaklarında ihtilaf var.
Pütürge ilçesi Yediyol köyü: Yeterli içme suyu kaynağı yok.
Yeşilyurt ilçesi Işıklı köyü: Yeterli nüfus yok."
Mezraların içmesuyu durumuyla ilgili olarak verilen bilgide ise, bin 102 adet mezranın 611 adedinin içmesuyu şebekeli, 491 adedi çeşmeli olduğu bildirildi.

"2011 yılı içerisinde mümkün mertebe çeşmeli mezralarımız şebekeli sisteme dönüştürülecektir. Mezralarımızın birçoğunda birer ev veya iki ev bulunmaktadır. Hatta bir kısmı da yazlık olarak kullanılmaktadır. Örneğin; Arguvan İlçesi Kışla köyünde bir ev olup şebekeli sistemi mevcuttur"denilen açıklamada, bu yıl da mezraların içmesuyu çalışmalarına ağırlık verileceği vurgulandı.

7 KÖY, GÜNEŞ ENERJİSİ YARDIMIYLA İÇMESUYU KULLANIYOR

Bu arada, Malatya'da Güneş enerjili içmesuyu çalışmaları yapıldığı da bildirildi. Güneş enerjisiyle terfili içmesuyu tesis uygulamalarına ilk defa başlandığının belirtildiği açıklamada, "Arguvan Güvençli, Arguvan Asar, Yeşilyurt Kuşdoğan, Pütürge belen, Doğanşehir Örencik, Pütürge Örnekköy, Yeşilyurt Gözene Köyleri, güneş enerjisi yardımı ile suyu kullanıyor" denildi.

İçmesuyu çalışmalarıyla ilgili olarak son olarak şunlar belirtildi:
"İlave içme suyu temini; Küresel ısınma nedeniyle daha önceden projelendirilmiş ve uygulaması yapılmış içme suyu tesislerinde mevcut olan sularda eksilme hatta tamamen kuruma olmaktadır. Bu nedenle içme suyu tesisi bulunan ancak yetersiz duruma düşen köylerimize içme suyu temini için yeni kaynak, drenaj ve sondaj çalışmaları yapılmaktadır. Kurumumuza ait sondaj makinesi ile 54 birimde sondaj çalışması yapılmıştır. Kurumumuza ait ekskavatörle 27 köyde drenaj çalışması yapılmıştır."

GÜNEŞ ENERJİLİ KLORLAMA SİSTEMİ

Diğer yandan, içme suyu depolarının hijyenleştirilmesi konusunda da şunlar belirtildi:
"Mevcut içmesuyu depolarının iç yüzeyleri fayans kaplama yapılmaktadır. Güneş enerjili klorlama sistemleri tüm depolara monte edilmektedir. Depo içindeki paslanmaya maruz demir aksamlar, paslanmaz imalatlarla değiştirilmektedir.
Battalgazi ve Kale ilçemizin tamamı yapılmış olup, diğer ilçelerimize bağlı köylerin depolarına belli bir program çerçevesinde güneş panelli tam otomatik klorlama cihazı ve fayans döşeme imalatları yapılmaktadır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız