SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İçmesuyu Sıkıntısına Çözüm Arayışı..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi , Türkiye genelinde olduğu gibi Malatya’da da mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklığına bağlı olarak, Malatya Merkez 2 ilçe ve dokuz beldeyi besleyen içmesuyu kaynağının debisinin minimum seviyeye düştüğüne ilişkin yaptığı uyarılardan sonra, kaçak su kullananlar hakkında yürütülen cezai ve yasal işlemlere ilişkin bir açıklama yapıldı.

Belediye Basın Yayın Müdürlüğü tarafından açıklamada, kaçak su kullananlara karşı sıkı bir takibin yapıldığı vurgulanarak, kaçak su kullananlara para cezası uygulamasının yanısıra, bunların savcılığa sevkedilerek yasal işlem başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada mevcut içmesuyu kaynağının debisinin yıllık yağışlara bağlı olarak arttığı veya azaldığı ifade edilerek, Bu yıl gerek kış aylarında, gerekse ilkbahar döneminde ilimize yeterince yağış düşmemesi nedeniyle içmesuyu debisi minimum seviyenin altına düştüğü, buna bağlı olarak da zaman zaman içmesuyu ihtiyacına cevap verilemediği bildirildi.

SİVAS CADDESİ İÇİN ÇÖZÜM ARAYIŞI..
Aynı açıklamada ayrıca, Sivas Caddesi’nde yaşanan içmesuyu sıkıntısını gidermek amacıyla çalışmaların tamamlanmak üzere olduğu belirtilerek, “Sivas caddesinde yaşanan sorunu çözmek amacıyla Kernek Şelalesi yanındaki DSİ’ye ait kuyudan İnderesi İçmesuyu Deposu’na ek boruyla su akıtılacak olup, çalışmalar çok kısa sürede tamamlanacaktır” denildi.

MEVCUT KAYNAĞI KULLANAN İLÇE VE BELDELER "FAZLA" HARCIYOR..
Mevcut kaynağın, merkez ilçe yanında 2 ilçe ve 9 beldeyle birlikte yaklaşık 600 bin nüfusun içmesuyu ihtiyacını karşılamakta zaman zaman yetersiz kaldığı belirtilen açıklamada belediye ekipleri tarafından yapılan kontrollerde içme suyunun bazı duyarsız vatandaşlar tarafından bahçe sulamasında kullanıldığı, bazı vatandaşların ise abone olmadan kaçak hat çektikleri tespit edildiği vurgulanarak, sözkonusu fiili işleyen vatandaşlar hakkında aşağıda belirtilen cezai işlemlerin uygulandığı / uygulanacağı uyarısında bulunuldu.

- Sayaç Takılı-Abonesiz Su Kullananlar;

M3’ü 4 YTL ve savcılığa sevk.

- Sayaç Yok-Abonesiz Su Kullananlar;

M3’ü 6,50 YTL ve savcılığa sevk.

- Boru Takılı-Sayaç Yok Su Kullananlar;

Bilirkişi tarafından m3 belirlenip m3’ ü 20 YTL ve savcılığa sevk.

- İzinsiz Kazı Yaparak Boru Kıranlar;

M3’ü 10 YTL ve boru bedeli tahsili

Malatya Belediyesi, içme suyunun kaçak olarak kullanılması konusundaki önleyici çalışmalarında, aynı su kaynağını kullanan 2 ilçe ve 9 belde belediyesi ile ortak hareket ediyor. Bazı belde belediyeleri özellikle bahçe sulamasında kaçak olarak kullanılan içme suyu için bugüne kadar uyguladıkları cezai işlemlerini Malatya Beledeyesi ile koordineli yürütürken, bu çalışmaların sıkı bir şekilde devam ettirileceği bildirildi.

İLÇE VE BELDELER NE KADAR TÜKETİYOR?
Malatya’nın Gündüzbey Pınarbaşı’ndaki içmesuyu kaynağından 2 ilçe ve 9 beldenin de içmesuyu ihtiyacını sağladığı belirtiliyor.

İller Bankası standartlarına göre; bu ilçe ve beldelerin nüfuslarına göre günde toplam 29 bin 042 metreküp su tüketmeleri gerekirken, bunun yüzde 42 daha fazlası olan 40 bin 980 metreküp suyu tükettikleri, bu durumun da kent merkezini etkilediği ifade ediliyor.

Malatya’nın içmesuyu kaynağını kullanan ilçe ve belde belediyeleri hangisi, günlük ihtiyaçları ne kadar, tükettikleri ne kadar? İşte liste..

1-Yeşilyurt ilçesi: ihtiyacı 3.599 m3/gün, tükettiği 5.800 m3/gün,
2-Battalgazi ilçesi: ihtiyacı 4.546 m3/gün, tükettiği 6.200 m3/gün,
3-Gündüzbey beldesi: ihtiyacı 1.636 m3/gün, tükettiği 3.150 m3/gün,
4-Yakınca beldesi: ihtiyacı 4.118 m3/gün, tükettiği 5.900 m3/gün,
5-Bostanbaşı beldesi: ihtiyacı 1.227 m3/gün, tükettiği 2.450 m3/gün,
6-Konak beldesi: ihtiyacı 1.819 m3/gün, tükettiği 2.140 m3/gün,
7-Hanımınçiftliği beldesi: ihtiyacı 3.472 m3/gün, tükettiği 4.150 m3/gün,
8-Topsöğüt beldesi: ihtiyacı 1.603 m3/gün, tükettiği 1.950 m3/gün,
9-Orduzu beldesi: ihtiyacı 3.309 m3/gün, tükettiği 4.250 m3/gün,
10-Hatunsuyu beldesi: ihtiyacı 1.263 m3/gün, tükettiği 1.870 m3/gün,
11-Dilek beldesi: ihtiyacı 2.450 m3/gün, tükettiği 3.120 m3/gün.

FOTOĞRAF: Sivas Caddesi ve çevresindeki su sıkıntısının çözümü için Kernek'teki DSİ'ye ait kuyudan alınacak suyu depoya akıtacak boru hattı çalışmaları..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız