SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İdari' Birleştirme İşlemi Tamam!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'daki iki devlet hastanesinin birleştirme işleminin tamam olduğu ve personel devrinin yapıldığı bildirildi.
Sağlık Müdürü Hacı Bayram Zengin yaptığı açıklamada,
"Devlet ve Beydağı Devlet Hastaneleri birleştirildi. Personel devri yapıldı. İdari kadro konusunda ise bakanlığımız çalışma başlattı" dedi.

Hastanelerde birimlerin değiştirilmesine de altyapısının tamamlanmasından sonra geçileceğine dikkat çeken Zengin, bu konuda çalışmaların sürdüğünü kaydederek açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bakanlığımızca yürütülen sağlık hizmetlerinin yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında başlatılan sağlıkta dönüşüm programının hedeflerinden biri olan verimlilik, kaynakları uygun şekilde kullanarak maliyeti düşürüp, aynı kaynakla daha fazla hizmetin üretilmesi hedeflenmiştir. İnsan kaynaklarının dağılımı, malzeme yönetimi, akılcı ilaç kullanımı, sağlık işletmeciliği ve koruyucu hekimlik uygulamaları bu esas çerçevesinde değerlendirilmektedir. Bu kapsamda; ülkemiz genelinde bir çok il ve ilçe merkezlerinde 5283 sayılı kanun gereği bakanlığımızca devir alınan hastaneler ile birlikte birden fazla devlet hastanesinin ayrı yönetimler altında bina, tıbbi teknolojik ve finansal imkanlar ile uzman tabip ve diğer sağlık, insan gücü kaynakları bakımından bölünmüş bir yapılanma içerisinde faaliyet göstermekte olduğu bölünmüş kaynakların mevcut kurumların verimli işletilmesini ve kısıtlı olan kaynakların rantabl ve koordineli olarak kullanılmasını olumsuz yönde etkilediği, dolayısıyla branş nöbetleri, acil servis, yoğun bakım ve ameliyathane gibi hayati önem taşıyan kritik hizmetlerde sorun ve aksaklıklar yaşandığı ve sonuç olarak kamu hastanelerimizde yataklı tedavi hizmetlerinin sunumunda sıkıntılar yaşandığı tespit edilmiştir. Sağlık sorunlarının çözümlenmesinde sadece hekim istihdam edilmesi yeterli değildir, hekim dışı sağlık personeli, altyapı yatırımları ve doğru işletmecilik anlayışı adına ciddi bir atılım yapılmak zorundadır. Ülkemizde mevcut ve yetişmekte olan hekim sayısıyla, hekimlerin verimli
olarak çalışabileceği donanımlı sağlık kuruluşlarının sayısı arasında büyük bir uyumsuzluk vardır. Ülkemiz genelinde donanımlı sağlık kuruşu önemli bir ihtiyaçtır. Ancak bu ihtiyaç karşılanırken kısıtlı olan kamu kaynaklarının etkin kullanılması bir zorunluluktur. Sağlık sektöründe ilaç, sağlık malzemesi ve teknik donanımda büyük oranda dışa bağımlık ülke gelirlerinin büyük oranda yurtdışına aktarılmasına yol açmaktadır. Son yıllarda sağlık sistemlerinde yaşanan önemli değişimler ile hastaneler yataklı sağlık hizmetlerinin verildiği kurumlar olmaktan çıkarak, ileri düzeyde özellik arz eden teşhis ve tedavi hizmetlerinin verildiği kurumlar haline gelmiştir. Sonuçta, modern hastanelerin asıl rolü artık yatan hasta bakımı olmaktan çıkmıştır. Hastaneler gittikçe kısa süreli yatış gerektiren uzmanlaşmış teşhis ve tedavi hizmetlerinin verildiği merkezler haline gelmektedir.

Hastanelerin sağlık sisteminde baskın güç olması, kapasite kullanım oranlarının düşük olması, teknolojik unsurların yetersiz ve dengesiz dağılımı, parçalanmış hastane sistemlerinin varlığı, küçük hastanelerin tedavi veren kurumlardan daha çok hastaları sevk eden sağlık kuruluşlarına dönüşmesi ve dinamik bir yapıya sahip olmayan yönetim anlayışı ile kamu harcamalarındaki gereksiz artışlar gibi sorunlar hastane çalışmalarında gerekli düzenleme yapılmasını gerektiren temel faktörlerden bazılarıdır Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye de, değişen şartlara uyum gösterebilmek ve vatandaşlarına imkanları oranında en iyi sağlık hizmetini
sağlayabilmek için, sağlığa ayırdığı kaynaklar ne olursa olsun maliyet etkili, kaliteli ve hakkaniyetli sağlık hizmeti verebilmek için verilen sağlık hizmetlerinin aksayan yönleri gözden geçirilerek planlama yapılmaktadır. Kamu hastanelerimizi şekillendirilirken sektörde yaşanacak olası değişim ve gelişimleri iyi analiz etmek gerekmektedir. İlimiz açısından hasta yatağı sayısını arttırmaktan daha çok mevcut hasta yataklarının daha nitelikli verimli ve etkili kullanımı hedef alınmalı ve yüzde 60'lik yatak işgal oranının arttırılması için gereken önlemler uygulamaya konulmalıdır. Bu güne kadar sağlık alanında çözülmemiş problemleri çözmeyi hedefliyoruz, bunun için dönüşüm ve değişim başlattık."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız