SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İddialar Asılsız.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:30:25
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'ne bağlı çeşitli fakülte ve yüksek okullarda 2014-2015 döneminde öğrenim görmek üzere yabancı kontenjanından alınacak öğrencilerin belirlenmesinde hangi kıstaslara göre karar verildiğinin belli olmadığı, ayrımcılık yapıldığı yolunda iddialar üzerine üniversiteden yapılan açıklamada, yöneltilen suçlamalar reddedildi.

ÜNİVERSİTENİN AÇIKLAMASI..

Bu konudaki iddiaları içeren haber üzerine İnönü Üniversitesi Eğitim Komisyonu imzasıyla gönderilen açıklamada şöyle denildi:

"İlk kez 2010-2011 eğitim-öğretim yılında yabancı uyruklu öğrenci almaya başlayan Üniversitemiz, yabancı uyruklu öğrenci alımını,  http://cms.inonu.edu.tr/panel/uploads/6/65/y-uyruklu-alim.pdf internet adresinden ulaşılabilen ‘İnönü Üniversitesi Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulünde Uygulanacak Esaslar ve Kabul Şartları Yönergesi’ne göre gerçekleştirmektedir. Üniversitemiz Senatosundan geçirilerek uyulamaya konan bu yönergeye göre öğrenci alan Üniversitemizde, hâlen 54 Ülkeden toplam 443 öğrenci öğrenim görmektedir. Yeni kayıtlarla 2014-2015 eğitim-öğretim yılındaki yabancı uyruklu öğrenci sayımızın, burslu ve lisansüstü öğrencilerle birlikte 900’ün üzerinde olması beklenmektedir.

2014-2015 akademik yılı için alınan müracaatlarda, internet üzerinden 1.950 müracaat gerçekleşmiş olup, bunlardan müracaat evrakını teslim eden 685 adayın durumu, Üniversitemiz Eğitim Komisyonunca değerlendirilmiştir. Toplam kontenjanımız 520 olmasına rağmen, adaylar genel olarak Tıp, Diş Hekimliği, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile Mühendislik Fakültesini tercih etmiştir. Bazı bölümlere ise, hiç müracaat olmadığından yerleştirme yapılamamıştır. 1/3 oranında bir aday gurubu, sadece Tıp Fakültesi tercihinde bulunmuştur. Üniversitemiz Tıp Fakültesinin toplam 15 olan kontenjanına 14 ayrı ülkeden,  ikinci sırada en çok tercih edilen Diş Hekimliği Fakültesinin ise toplam 8 olan kontenjanına 8 ayrı ülkeden öğrenci yerleştirilmiştir.

Üniversitemiz Eğitim Komisyonu, tüm bölümler için yapmış olduğu yerleştirme işlemlerinde, Üniversitemizin söz konusu yönergesi hükümlerini göz önünde bulundurarak değerlendirme yapmıştır. Bu bağlamda, haber sitenizde yer alan iddialar tamamen asılsız olup, gerçeği yansıtmaktan uzaktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

VELİNİN İDDİALARI NEYDİ?

Kırgızistan’da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 12 yıllık Bişkek Anadolu Lisesi’ni bitiren bir öğrencinin velisi olan, uzun yıllar çeşitli ülkelerde gazetecilik ve öğretim görevlisi olarak çalışan Malatyalı Osman Karakaş, çocuğunun son 9 yıldır yurt dışında eğitim aldığını, yabancı öğrenci kontenjanından yararlanmaya hakkı bulunduğunu ancak, İnönü Üniversitesi’nin “bilinmeyen” ölçütleriyle buna olanak tanınmadığını söylemişti. Karakaş, bir Türk gencinin, kendi memleketindeki tek üniversitede eğitim alma hakkının elinden alınarak Suriyeli ve diğer bir çok milletlere mensup öğrencilere verildiğini belirterek; “Yaklaşık 4 yıldır Suriye’de iç savaş var. Bir kaç kentin dışında ülkedeki tüm okullar yerle bir. Öncelikli olarak kabul edilen Suriyeli ve Mısırlı öğrenciler hangi liseden ve nasıl mezun olmuşlar?” diye konuşmuştu. 

Kabülü yapılan öğrencilerin bir çoğunun ülkelerindeki eğitimin 12 değil 11 yıl olduğunu, bir çoğunun ilk ve orta öğretimin kalitesinin çok yetersiz olduğunu belirten Karakaş, “Bu şartlar altında 100 diploma punanı getirmek hiçte zor değil. Öğrenci alımlarında eğitimin dahi olmadığı ülkelerdeki öğrenciler ülkemize ve İnönü Üniversitesi’ne kabul edilirken, Türkiye'nin vatandaşı, ayrıca herhangi bir gruba- cemaata ait olmayan, Türk devletinin Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir okulu yurt dışında bitiren bir gencin, kendi şehrindeki üniversiteye kabul edilmemesi ayrımcılıktır.“ demişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız