SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İftar Yemeği Duası Meşeli'den

A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı iftar yemeğine kabine üyeleri ve AKP milletvekilleri yoğun ilgi gösterdi. Yemek öncesinde çalınan Kerbela Şehitlerine Ağıt Mersiyesi Aydın Milletvekili Atilla Koç başta olmak üzere bazı milletvekillerini duygulandırdı.

AKP'nin Alevi açılımının ilk adımı olarak görülen ve Abdal Musa Vakfı tarafından organize edilen iftar yemeğine Başbakan Erdoğan da katıldı. Başbakan Erdoğan'ın Alevilik konularında danışmanlığını da üstlenen AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun girişimiyle Bilkent Otel'de düzenlenen iftar yemeğine Alevi örgütlerinin katılımı az oldu. İftar yemeğine 279 Alevi örgütünden sadece 6'sı katıldı. Yemeğe kabine üyeleri de yoğun ilgi gösterdi. Yemeğe Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ve Hayati Yazıcı, Devlet Bakanları Mehmet Aydın ve Sait Yazıcıoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanı sıra çok sayıda milletvekili katıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu iftar yemeğine cübbesi ile gelirken, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ve Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu da yemekte hazır bulundu.

EMİNE ERDOĞAN KATILMADI
Başbakan Erdoğan, iftar yemeğine gelişinde AK Parti'nin Alevi kökenli milletvekilleri İbrahim Yiğit ve Reha Çamuroğlu tarafından karşılandı. İftar yemeğinin onur konuğu olan Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ise davete katılmadı. Hazreti Ali ve Atatürk posterlerinin yanında Türk bayrağının asıldığı salonda, yemek öncesinde Ehl-i Beyt ağırlıklı mersiyeler çalındı. Kerbela Şehitlerine Ağıt Mersiyesi çalınırken Atilla Koç başta olmak üzere çok sayıda milletvekilinin ağladığı görüldü.

Alevi inancına göre su ve etin yasak olduğu iftar yemeği sırasında bıçak kullanılmadı. Ancak isteyen davetlilere su ikramı yapıldı. Başbakan Erdoğan'ın içecek olarak portakal suyunu tercih ettiği görüldü. Alevilik'te matem ayı kabul edilen Muharrem'de verilen iftar yemeğinde, Başbakan'ın oruç tutmadığı öğrenildi. Ancak Erdoğan hassasiyet göstererek oruç tutanların iftarını açmasının ardından yemeğe başladı. Davete katılan Devlet Bakanı Yazıcıoğlu ve Ankara Milletvekili Salih Kapusuz'un ise oruç tuttuğu bildirildi.

MEŞELİ'DEN DUA..
Yemek öncesinde Malatya Hacı Bektaş-ı Veli Derneği Başkanı Hasan Meşeli, birlik ve beraberlik mesajı içeren bir yemek duası yaptı. Meşeli, duasında, "Birlik beraberliğimiz bozulmasın. Birliğimizi bozanları Allah ıslah etsin. Edemiyorsa rezil rüsva etsin" dedi. Başbakan Erdoğan ve katılımcılar duaya ellerini açarak eşlik etti.

Öte yandan, Alevi inancına göre şekillenen menüde yas tutulduğundan dolayı su, hayvansal ürün bulunmadı. Alevi geleneklerinde Muharrem orucunda bıçağa el sürülmemesi nedeniyle iftar sofrasında bıçak da bulunmadı. Kerbela Şehitleri'nin çektikleri susuzluğu hissetmek için su içilmemesi nedeniyle masada su yerine hoşaf yer aldı. Davetlilere iftariyelik tabağı, mercimek çorbası, ekşi soslu peynirli su böreği, pilav eşliğinde sebzeli türlü, hoşaf, vişne soslu dondurmalı kazandibi ikram edildi.

ERDOĞAN'IN KONUŞMASI..
Başbakan Erdoğan, iftar yemeğinin ardından Hz. Ali ve Atatürk posteri önünde bir konuşma yaptı. Erdoğan, sözlerine 'Sevgili canlar' diyerek başladı. Sözlerinin başında herkesi özel bir günde biraraya getiren nazik davet için teşekkür eden Erdoğan, "Siz can kardeşlerimle, gönül dostlarımla bir arada olmaktan, yüz yüze hasbihal etmekten son derece memnunum. Tabi bu buluşmamızın bir matem vesilesi ile olması, bir Muharrem gününde gerçekleşmesi hepimiz için derin manalar taşıyor. Burada birlikte olmanın, birliğin beraberliğin sesini yükseltmenin, el ele, gönül gönüle, yüz yüze olmanın memnuniyetini taşıyoruz. Aynı inanç iklimine mensup olmanın huzuruyla, yüzyıllar boyu aynı temiz kaynaklardan su içmenin hazzıyla bugünlere geldik. Farklılıklarımız birlik içinde, vahdet ikliminde erimiş, hepimiz bir bütün olmuşuz" diye konuştu.

Muharrem ayının manasını ve önemini çok iyi bildiklerinin altını çizen Erdoğan, yüreklerinin buruk, kalplerinin mahzun olduğunu ancak gönüllerin bir ve beraber olduğunu söyledi. Umutlarının diri olduğunu ve geleceğe umutla baktıklarını kaydeden Erdoğan, hiçbir toplumun 'gelen canlar bir olalım' düsturunu bu kadar açık ve net olarak dile getirmediğini kaydetti. Erdoğan, "Sevgili canlar, ben buraya sizin mateminizi paylaşmaya değil, hep birlikte bizim matemimizi paylaşmaya geldim. Bu matem bizim matemimizdir. Bu, duygu seli olarak bizim ortak dünyamızın bir parçasıdır. Bu davete gönül huzuruyla icabet ettim. Çünkü gönül huzuruyla bir davet vardı. Benim için de icabet gerekti" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız