SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İhale 'Zakkum' Oldu"!

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:32:17
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi'nin astronomik fiyatlarla fidan alımı "İhale 'Zakkum' Oldu" başlığıyla yaygın medyada da haber konusu oldu. 

Vatan Gazetesi, Malatya Belediyesi'nin alımını yaptığı, belediye başkanı Ahmet Çakır'ın 15-20 yıllık olduklarını belirterek bu nedenle yüksek fiyata gerekçe göstermek istediği fidanlarla ilgili haberinin ekindeki bir tabloda, Malatya Belediyesi'nin aldığı fiyat ve kendilerinin piyasadan aldığı fiyatlara yer verdi.

Bir süre önce belediye başkan yardımcılığı vekaleti görevinden alınarak başkan danışmanı yapılan ve ihale bağlantılı Avrupa gezisine de gittiği bildirilen Abuzer Kabakaş'ın fotoğrafının da yeraldığı, muhabir Mustafa Uçar Altuntaş'ın imzasını taşıyan söz konusu haber şöyle:

"İhale 'Zakkum' Oldu

Malatya Belediyesi’nin çevre düzenlemeleri kapsamında düzenlediği ihaleyle satın aldığı fidanlara ‘astronomik’ nitelikte ödeme yaptığı ve piyasada 55 TL olan ‘zakkum’ ağacının adedine 840 TL ödediği öne sürüldü...
 
Malatya Belediyesi tarafından şehrin dört bir yanına dikilecek fidanlar için yapılan ihalede, astronomik bedeller ödendiği ortaya çıktı. İddiaya göre belediye, geçtiğimiz yıl 13 Aralık tarihinde çevre düzenlemesi için alınacak fidanlara ilişkin bir ihale düzenledi. Açık teklif usulü yapılan ve 6 firmanın katlıdığı ihaleyi, Mim Doğal Kaynaklar İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi verdiği 2 milyon 198 bin 665 liralık teklifle kazandı. Ancak ihaleye katılan 2 firmanın tekliflerinin geçersiz sayıldığı ve 1 firmanın ise belediyenin kendi firması olduğu ortaya çıktı. İhaleyle ilgili ilk tepkiler bu konuda başladı.
 
Astronomik fiyatlar
 
İhaleyi mercek altına alan yerel basın, belediyenin aldığı fidanlara astronomik fiyatlar ödediğini belirledi. İddiaya göre piyasada adedi ortalama 55 TL’ye satılan “zakkum” ağacının adedine 840 TL ödenmiş ve 300 adet alınmıştı. Yine piyasada 125 TL olan “Dışbudak” ağacına da 595 TL gibi astronomik bedeller ödenmişti. Durum böyle olunca, normal şartlarda yaklaşık 600 bin TL’ye alınması gereken fidanlara 2 milyon 198 bin 665 Tl ödendiği ortaya çıktı. Konuyu araştıran yerel basın, fahiş fiyatları ortaya çıkardı.
 
Komisyona Avrupa gezisi
 
Ancak ihaleyle ilgili tartışmalar bununla da kalmadı. İhaleyi gerçekleştiren belediye görevlilerinin, ihaleyi alan firmanın sponsorluğunda yurt dışı gezisine de götürüldüğü ortaya çıktı. İddiaya göre, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Belediye Başkan Yardımcısı Abuzer Kabakaş, Belediye Park ve Bahçeler Müdürü Çetin Bozkurt, İhale Komisyon Başkanı ve Destek Hizmetleri Müdürü Ahmet Turan Özbey ile Park Bahçeler Müdür Yardımcısı İsmail Özbey, Mim Doğal Kaynaklar İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin sponsorluğunda Avrupa turuna çıkarılmıştı. Belediye personelin fidanları kontrol etmek için yurt dışına gittiğini öne sürdü. ancak fidanların İspanya ve İtalya’dan geldiği, belediye personelinin ise Almanya’ya seyahat ettiği belirlendi.
 
Başkan yardımcısına ceza
 
İddiaların ardından Malatya Belediye Başkan Yardımcısı ve İhale komisyonunun başkanı Abuzer Karakaş görevden alınırken, sürpriz bir de atama yapıldı. Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Karakaş’ı görevden aldı ancak arkasından kendisine özel danışman olarak görevlendirdi. Malatya Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Mücahit Erbakan ise, konuyla ilgili Başbakanlık Etik Kurulu’na başvuruda bulunduklarını belirterek, “Konunun takipçisi olacağız. Malatyalıların zarara sokulmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
 
İşte ihale rakamlarındaki uçurum
 
İddialar üzerine konuyu araştıran VATAN, belediyenin aldığı fidanlarla ilgili fidan yetiştiricilerinden fiyatlar aldı. Belediyenin ihaleyle aldığı fidanlar ile yetiştiricilerin verdiği rakamlar arasında, büyük bir uçurum olduğu ortaya çıktı. İşte belediyenin satın aldığı ve fidancıların verdiği farklı fiyatlar". (Fiyat tablosu ek fotoğrafta)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız