SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İHD'nin Seçim Gözlemi

A- A+ PAYLAŞ

 

İnsan Hakları Derneği Malatya Şubesi, Pazar günü yapılan seçimlere ilişkin sandık başı gözlemlerini, olayları ve iddiaları dile getirdi.

Dernek yönetim kurulu imzasıyla kamuoyuna yapılan açıklama şöyle:

"Seçimler öncesinde genel merkezimiz tarafından onaylanarak gönderilen 16 kişilik seçim gözlemcileri listesi, Malatya kamuoyuna basın aracılığıyla tanıtılmış, irtibat telefonları basına dağıtılmış, ayrıca  partilerin merkezi seçim bürolarına da verilmiştir.

12 Haziran günü Milletvekili genel seçimlerini izlemek-gözlemlemek amacıyla 3 er kişiden oluşan 5 araçlı gurup oluşturulmuş, Malatya 5’e bölünerek paylaşım yapılmıştır.

Malatya merkezi dışında Arapkir, Arguvan, Yeşilyurt ve Battalgazi ilçeleri, Malatya merkeze bağlı Beydağı, Hanımın çiftliği beldeleri ve Dilek kasabasında da birçok sandıkta oy kullanma başta olmak üzere, oy sayımlarını ve sandık alanlarının işleyişlerini izleyerek-gözlemleyerek sonuçları aşağıda sıralanmıştır.

Sandık alanlarında oluşan sandık heyetleri gözlemlerimiz esnasında kurul üyelerimize gerekli yardım ve açıklamaları yeteri kadar yapmışlardır.

Sandıklar uygun şekillerde oluşturulmuş ve genel anlamda yasalara uygun şekilde işletilmiştir.

Seçim sayımları genel itibarla şeffaf yapılmış, isteyen parti temsilcilerine sonuç tutanakları verilmiştir, ayrıca itirazlar anında değerlendirilmiş, kararlaşmalar yasalar çerçevesinde olmuştur.

Sandıklarda oylamaya katılımın (gözlem yapılan sandıklarda)%80’e yakın olduğu görülmüştür.

Engelli seçmenler konusunda bazı okulların donanımlarının uygun olduğu(tekerlekli sandalye ranpaları,asansör v.b)

Birçok okulun ise engelliler için donanıma sahip olmadığı gözlemlenmiştir. Örneğin, Malatya merkez de başharık mahallesinde özel idare- Fırat-Derme –Rahime Akıncı –Abdulkadir Eriş- Sakarya-Sümer-Polis Amca İlköğretim, Ahmet Akıncı-Gazi- Yeşiltepe Lisesi. Girişler basamaklardan oluştuğundan girmeye engeldi. Sırtta taşınarak sandıklara götürmeler gözlendi. Abdulkadir Eriş ilköğretim okulundaki 1469 numaralı sandıkta oy kullanmaya gelen F.T isimli özürlü kişi oy kullanımı esnasında düşüp yaralandı. 1365 nolu sandıkta oy kullanacak olan Sakatlar Derneği Başkanı Haydar Koyun oyunu içeri giremediğinden dolayı okul bahçesinde sandık kurulundaki iki refakatçinin gözetiminde oy kullandı. Bir önceki seçimlerde de merdivenlerde düştüğünü belirtti.

9 Haziranda Türkiye ye İstanbul da giriş yapan Mehmet Ahmet Dinç isimli yurttaş gümrükte uyarılmadığı için oyunu kullanamadığını bildirdi. Bu kişi Alman yanın Heiderberg şehrinde yaşıyor ve iletişim telefonu 00491727220337 dir.

Gözlemlerimiz sırasında seçmenlerin bazı okullara yığıldığını(mesela Abdulkadir Eriş İlköğretim, Zübeyde Hanım Kız meslek Lisesi, Özel İdare İlköğretim gibi)bu okullara yakın olan ve seçmen mahallelerine yakın olan bazı okulların ise çok boş olduğu (örneğin Kemal Özalper İlköğretim Okulu,Turgut Özal Lisesi gibi) ya da bazı okulların kapalı olduğu,kullanılmadığı görülmüştür. Seçmenin yoğun olarak gönderildiği bazı okullarda koridorlara bile sandık kurulmuş(örneğin özel idare i.ö.o da 1371 ve 1377 nolu sandıklar koridora kurulmuş)

1382 nolu sandık kurulunda görevli Turgut Kahraman adlı kişiye MHP’li olduğu iddia edilen kişiler yumruklu saldırıda bulunmuş ve görevliyi yaralamışlardır, olayın aktarımını bizzat darba maruz kalan kişi yapmıştır ve sandık kuruluda olayı doğrulamıştır, kişinin yaralı hali komisyonumuzca görülmüştür.

23 Nisan İlköğretim okulu 2209 nolu sandık Başkanı MHP rozetini takarak oy kullandırmış, oy kullanmaya gelenlere müdahale ederek MHP ye oy kullandırmaya yönlendirdiği görülmüş, bunun üzerine rozetini çıkararak müdahalede bulunmayacağını ifade etmiş, poliste olaya müdahil olmuştur.

Kiltepe Ziyagökalp İ.Ö okulunda 2125 nolu sandıkta bulanan AKP müşahidi görme engelli birine AKP ye oy vermesini söylemiş, seçmen tarafından buna itiraz edilmiştir. Heyetimizde olayı rapor edeceği ilgililere söylenmiştir.

Beydağı devlet hastanesinde sandık yoktur.

Huzur evinde sandık yoktur. Huzur evi idaresince, gerekçe olarak “kalanların misafir statüsünde oldukları” gösterilmiştir. Sakinlerin, ancak ikametlerinde oy kullanabileceği belirtilmiştir. Bu da maddi ve sağlık koşullarından mümkün görülmemektedir. Kasım Polat isimli kişi Kürecik Çakıllı köyünde ikamet ettiğinden oraya gidip oy kullanması gerektiğini, maddi imkânı olmadığından gidemediğini, Huzurevindeyse misafir konumunda olduğundan oy kullanamadığını söylemiştir.

Oy pusulasındaki bağımsız aday isimleri okunamayacak kadar küçük yazılmıştır.

Arapkir Pacalı köylüsünün, karakol komutanınca “bağımsızlara oy verirseniz yaylaya çıkmanız tehlikeye düşer” diye tehdit edildiği bilgisi bize ulaşınca bu köye gidildi. Köyü-köylüyü tanıyan kişilerden yardım alındı. Köyde uzun süre kalındı. Muhtar, sandık başkanı, müşahitler, köylüler ve civar köylülerle ve muhtarlarıyla görüşüldü. Olayı doğrular bir izlenim oluşmadı.

Saat 16 sularında Beydağı Beldesi Elmalı İlkokulundaki BDP’nin desteklediği bağımsız adayın müşahidi ile ESP nin desteklediği bağımsız adayın müşahidinin askerlerce gözaltına alındığı haberi üzerine Çolaklı karakoluna gidildi. Karakol kapısında,  bağımsız adaylardan Ayhan YENER, BDP İl Başkanı Gaffar BAYRAM ile arkadaşlarının olduğu görüldü. Karakol komutanı yoktu.10 dakika sonra geldi. Kendisine İHD Şube başkanı olduğumu ve söz konusu olayla ilgili geldiğimi, hemen görüşmek istediğimin iletmelerini istedim. Görüştürülmeyince isteğimi tekrar iletmelerini istedim. Bir kaç adım attığımda engellenmek istendim. Asker ve korucu önüme set çektiler. Tepkiyle karşılık verdim. Heyetteki arkadaşlarımda üsteledi. Görüşmüyorsa biz beklemeyiz dedim. Bunun üzerine yalnız sizinle görüşecek dendi. İçeri girdim. Oda da 3 rütbeli vardı. Bunlar uzman çavuşlar ve astsubaydı. Masada oturan kişiye gelme sebebimi, olayı kendisinden dinlemek istediğimi söyledim. Konuyla ilgili işlemleri yaptığını, bunu seçim kurulundan alabileceğimi başkaca bir şey diyemeyeceğini belirtti. O zaman, ben size duyduklarımı anlatayım diyerek “gözaltına aldığınız 2 müşahidi darp etmişsiniz, kanları okulun basamaklarında, odasında ve askerlerin elbiselerinde varmış, kamera kayıtları varmış” dedim. Bunlar “iddia” dedi. Ne zaman çıkacak müşahitler Savcılığa diye sorunca “belli olmaz” diye cevapladı. Heyetçe oradan ayrılarak Adliye ye gidip Nöbetçi Savcıya ulaştık ve müşahitler 2 saat sonra serbest kaldı. Bu gün derneğe gelen gözaltındaki müşahitlerden Kemal EREN’in kaşında bant, yüzünde darp izleri olduğu görüldü. Derneğimize başvuruda bulundu. Olayı anlattı. Müşahit olarak Beldedeki  yukarı mahalle sandığına gittiğini, sandık başında bir rütbeli askeri silahlı olarak gördüğünü, uyardığını, askerin oradan ayrıldığını, aşağı mahalledeki sandığa geldiğini, 2442 nolu sandık başkanının “siyasi propaganda yaptığını, tartıştıklarını, bunun üzerine karakolu aradığını”  gelen askerlerin kendisini gözaltına almak istediklerini, diğer müşahit Ferhat ÇANKAYA’nın buna karşı çıktığını, döverek, kelepçeleyerek gözaltına aldıklarını, aynı şekilde kendisinin de gözaltına aldıklarını, dişini kırdıklarını, burnunu çatlattıklarını, kaşını yardıklarını ve yüzünü darp ettiklerini, doktor muayenesi esnasında arkadaşıyla birlikte rapor alarak şikayetçi olduklarını ifade etmiştir. Kendisini döven Astsubay ve asteğmenin isimlerini de tarafımıza söylemiştir." 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız