SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İHK Kararını Verdi.!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl İnsan Hakları Kurulu Dilekçe İnceleme ve Araştırma Komisyonu, 6 yaşındaki çocuğun götürüldüğü Çocuk Şubesi'nde imza yerine parmak izinin alınmasının bir insan hakkı ihlali olmadığına karar verdi.

Malatya'da A.A. adlı şahıs tarafından 17 Mayıs 2010 tarihinde Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu'na gönderdiği dilekçesinde, 6 yaşındaki torunu Y.Ç.A.'nın mahalledeki bir kavga olayından dolayı annesi ile birlikte evden polis tarafından, polis otosuyla alınarak karakola götürülerek, parmak izinin alındığını ve torununun bu olaydan dolayı çok korktuğunu ve bu durumdan etkilendiği şeklinde iddia bulunmuştu.

Malatya İl İnsan Hakları Kurulu Dilekçe İnceleme ve Araştırma Komisyonu tarafından olayla ilgili olarak yapılan araştırma sonrasında hazırladığı raporda, fizik kimliğinin belirlenmesi için prosedüre uygun olarak alındığı ve çocuğun imzasının ya da imza yerine geçecek parmak bastırılmasını engelleyen bir yasal düzenleme olmadığına yer verildi.

Çocukların psikolojilerinin etkilenmemesi için çocuk şubelerinin kurulduğunu ve buradaki görevlilerinde sivil kıyafetle çalıştığı da hatırlatılan raporda şu karar verildi: "Söz konusu olayda gerek iç hukuk, gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) kapsamında güvence altına alınan hak ve özgünlükler açısından bir insan hakkı ihlalinin mevcut olmadığı görüş ve kanaatine varılmıştır".

Öte yandan, Malatya Emniyet Müdürlüğü tarafından İnsan Hakları Kurulu'na gönderilen yazıda, söz konusu olayda çocuktan parmak izi alınmadığı, kimlik tespiti yapılırken yaşı küçük olduğundan imza yerine parmak bastırıldığı belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız