SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İhmal Zinciri Dehşeti Getirdi !

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:54:13
İhmal Zinciri Dehşeti Getirdi !
A- A+ PAYLAŞ
 
Lağvedilen bir birlikten getirilen el bombalarının tasnifinin denetlemeye yetişmesi için tüm kurallar çiğnendi. Acemi askerler gece-gündüz araç farı ve led ışık altında 16 saat çalıştırıldı. İhmaller zinciri 25 askeri şehit etti.
 
AFYONKARAHİSAR’DA 25 askerin şehit olmasına neden olan mühimmat deposu patlamasına ihmaller zincirinin neden olduğu ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, lağvedilmiş bir mühimmat bölüğünden getirilen özensiz depolanmış el bombaları tasnif ediliyordu ve denetime kadar tamamlanması için de çalışma gece gündüz demeden birkaç gündür yürütülüyordu. Bütün askeri yönergelerin çiğnendiği bu çalışma, yorgunluk, acemilik ve gece çalışması da eklenince kazaya sebebiyet verdi.
 
TSK: Nedeni bilinmeyen patlama
 
Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesinde “Afyonkarahisar’da konuşlu Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığına bağlı Mühimmat Depo Komutanlığında, el bombalarının depolandığı bir cephanelikte yapılan çalışma esnasında, henüz bilinmeyen bir nedenle meydana gelen patlama sonucunda, 25 askerî personel şehit olmuş, 4 askerî personel hafif şekilde yaralandığını” açıkladı.
 
Cenazeler pazar teslim edilecek
 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, şehit olan 25 askerin cenazelerinin bir aksilik olmazsa pazar gününe kadar ailelerine teslim edileceğini açıkladı. Bölgedeki çalışmaların bugün tamamlanacağını belirten Bakan Yılmaz “Çalışmaların tamamlanmasını müteakip Afyonkarahisar Başsavcılığı tarafından elde edilen bulgular Ankara Adli Tıp Kurumu’na gönderilecek. Hem askeri hem de sivil savcılık idari soruşturmayı sürdürüyor. Olayın nedeni, hata, ihmal, kusur var mı, bunların hepsi milletimize açıklanacak’’ dedi.
 
Patlama, tüm talimnameler çiğnenerek yapılan tasnif çalışması sırasında meydana geldi. Uzmanların ilk tespitlerine yansıyan ihmaller zinciri ve yaşananlar şöyle:
 
DÜZENSİZ DEPOLANMIŞ ESKİ EL BOMBALARI: Lağvedilen bir mühimmat bölüğünden özensiz olarak depolanmış eski el bombaları Afyon’a getirildi. Denetime kısa süre kala getirilen yüksek miktardaki mühimmatın tasnifi için ise geceli gündüzlü bir çalışma başlatıldı. Patlamanın, tasnifi yapılan mühimmatın eski olması ve taşınmada mekanizmalarda oluşan bazı problemler nedeniyle gerçekleşmiş olabileceği, özensiz depolanmış el bombasının yorgun ve tecrübesiz askerin elinden düşmesi üzerine yaşanmış olabileceği üzerinde de duruluyor.
 
ACEMİ ASKERLER GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTIRILDI: Normalde gündüz saatlerinde ve tecrübeli uzman personelle yapılması gereken tasnif  işi, gece-gündüz yürütüldü ve acemi askerler kullanıldı. Cephanelik sayım ve giriş talimnamelerine aykırı olarak yürütülen çalışma, yine önergelerdeki asker sayısına aykırı olarak çok sayıda askerle ve gece saatleri de dahil icra edildi. İki gün üst üste acemi askerlerle 07.00’den gece 23.00’lere kadar çalışılarak tasnife devam edildi.
 
FAR VE LED IŞIKLARLA AYDINLATMA YAPILDI: Cephaneliklerde savaş hali dışında gece çalışma yapılması ve suni ışık kullanılması yasak olmasına rağmen tüm kurallar çiğnenerek dışarıdan bir aracın farları ve led ışıklar altında istifleme yapıldı. Tüm bu aykırı ve uygunsuz koşullara askerlerin yorgunluğu, acemilikleri de eklenince ihmaller zinciri patlamaya sebebiyet vermiş olabilir.
 
TERÖR İHTİMALİ ÜZERİNDE DURULMUYOR: Terörist saldırı ihtimali üzerindeyse hiç durulmuyor.
 
SAYIM SAATİ DEĞİLDİ:  Emekli İstihkam Albayı Durmuş Türemen “Sayım yapılırken 25 askerin bir arada olması tuhaf bir durum. El bombası, mayın gibi mühimmatların sayımında ancak 2-3 kişi bulunmalı. Sayım ancak saat 17.00’ye kadar yapılabilir. Depolar, gece ancak olağanüstü şartlarda açılabilir” dedi.
 
O ANDA BEN NAMAZ KILIYORDUM
 
KIŞLACIK Köyü’nde konuşlu 500. İstihkam Ana Komutanlığı Deposu’nda meydana gelen patlamadan yaralı olarak hastaneye kaldırılan asker, dehşet dolu anları anlattı. Bir sabotaj olmadığını söyleyen yaralı asker ‘Biz cephane istifliyorduk. Bende 50 metre ileride namaz kılıyordum. O esnada patlama oldu. Arkadaşların nerede bilmiyorum 30’a yakın arkadaşım vardı. Patlamanın nedeni sabotaj değildir. Biz cephane istiflediğimiz için ters giden bir olay oldu sanırım onunla ilgili bir durum oldu” dedi.
 
Sabotaj söz konusu değil kesinlikle kaza
 
PATLAMANIN ardından Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, olay yerine giderek gün boyu incelemelerde bulundu, çalışmalara komuta etti. Kışlaya ilk gidenlerden biri de aynı zamanda Afyon Milletvekili olan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ydu. Eroğlu, patlamanın kaza nedeniyle meydana geldiğini ve kesinlikle bir sabotaj ve terör olayı olmadığını söyledi.
 
Eroğlu: Kesinlikle terör olamaz
 
Eroğlu “Tamamen bir kaza neticesi, muhtemelen bir el bombasının yere düşmesi neticesinde bir patlama. Burası bir cephanelik, zaman zaman olabiliyor böyle kazalar. Pakistan’da, Hindistan’da da oldu. Acı bir hadise, bir kaza neticesinde olan bir husus. Kesinlikle terör olamaz, çünkü çok kontrollü bir alan. Terörle alakası yok. İglo tip dediğimiz cephaneliklere dışarıdan müdahale söz konusu değil, dışarıdan bir sabotaj söz konusu değil. Tamamen bir kaza olduğu konusunda ben kesinlikle mutmainim’’ diye konuştu.
 
Vatandaşlara ‘dokunmayın’ uyarısı
 
Patlama neticesinde bazı mühimmatın, el bombaların fırlayarak kışla dışına dağıldığını belirten Eroğlu, vatandaşları her ihtimale karşı dikkatli davranmaya çağırdı. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da, patlamanın yaşandığı, askeri alan dışında kalan bölgeye saçılmış mühimmatların bulunabileceğine dikkati çekerek, “Vatandaşlarımızdan, buldukları yabancı cisimlere can güvenliği açısından kesinlikle dokunmamalarını, hemen 155’e haber vermelerini istiyoruz’’ dedi.
 
GÖKYÜZÜNÜ ATEŞ BULUTU KAPLADI
 
Patlamanın meydana geldiği askeri birliğin yakınındaki Ataköy ve Kanlıca mahalleleri ile Kışlacık köyündeki evlerde hasar meydana geldi. Kışlacık köyünde yaşayan Kadir Bahçe (63), patlama sırasında yoğun bir ateş bulutu oluştuğunu, evlerin camlarının kırıldığını, çatılara askeri mühimmat parçaları düştüğünü söyledi. Evinin çatısında dört ayrı noktada delik oluştuğunu belirten Bahçe, ‘’Bazı elektrik telleri koptu. Köyde elektriksiz evler var. Evlerin çatılarında büyük çukurlar var. Bir an önce hasar tespit çalışmalarının yapılmasını istiyoruz’’ dedi.
 
EL BOMBASI FÜNYESİ TAKILI İSTİFLENMİŞ
 
MÜHİMMAT deposu patlamasının ardından ekranlara çıkan emekli paşalar ve askeri uzmanlar, cephaneliklerde el bombalarının fünyelerinden ayrı biçimde saklandığını ve fünyesi olmayan el bombasının düşerek ya da başka bir şekilde patlamasının mümkün olmadığını anlattılar. Ancak STAR Foto Muhabiri Murat Şahin’in çevreye saçılan el bombalarını çekerken, ‘ihmal’ iddialarını güçlendiren bir manzara ile karşılaştı. Çevreye yayılan patlamamış bazı el bombalarının fünyeleri ve pimlerinin takılı olduğu görüldü. Bu da dopolama talimatlarına uyulmadığının en büyük delillerinden birisi olarak gösterildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız