SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İhracat Hedefleri Var Ama..

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:09:08
İhracat Hedefleri Var Ama..
A- A+ PAYLAŞ

Çalışanların ve İşverenlerin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Artırılması Projesi (KUYAP) kapsamında, Malatya’da firmalara yönelik yapılan anket çalışması sonucuna göre, pazarlarını geliştirme ve yeni müşteriler bulma konusunda istekli  olan firmalar sadece yüzde 6 oranında ihracat konusunda danışmanlık hizmeti alıyor.

ÖNCELİK ÜRETİM

Avrupa Birliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yürütülen KUYAP kapsamında Malatya’daki firmalara yönelik olarak 50 anket gerçekleştirildi.  Ankette İşletme sahip ve yöneticilerinin en fazla zaman harcadıkları süreçler; üretim yüzde 29, muhasebe ve finans yüzde 27 ve satış ile pazarlama ise yüzde 12 şeklinde ortaya çıktı.  

İHRACAT DANIŞMANLIĞI YOK

Ankette firmaların yönetim danışmanlığı alıp almadığı da sorgulandı. Anket sonucunda ortaya çıkan duruma göre; firmalar yüzde 50 oranında üretim danışmanlığı alırken, bunu yüzde 31 ile muhasebe ve finans, yüzde 11 ile satış ve pazarlama, yüzde 10 ile insan kaynakları yönetimi ve son olarak ise yüzde 6 oranında ihracat konusunda yönetim danışmanlığı alındığı kaydedildi.

YENİ PAZAR İSTEĞİ VAR…

Anket soncuna göre; Firmaların büyük çoğunluğu yüzde 89 oranında pazarlarını geliştirme ve yeni müşteriler bulma konusunda istekli olduğu, firmaların yüzde 42’sinin ikinci hedefe ihracat yoluyla ulaşabileceklerini düşündükleri, yüzde 27’sinin Kuzey Amerika, AB, Uzak Doğu Ülkelerine ve yüzde 23’ünün de Arapça konuşulan ülkelere ihracat yapmayı planladıkları sonucu çıktı. 

“YÜKSEK KATMA DEĞER” YOK 

Anket sonucunda şu analiz yer aldı:

“Örneklem olarak alınan Malatya firmaları için yaygın bir dinamizmi gösterse de uyum yeteneği seviyesinin düşüklüğüne işaret eden çok sayıda kanıt bulunmaktadır. Aslında işletmelerin odaklandıkları ana konu, yüksek katma değerli üretim faaliyetlerini uygulamadan mevcut üretime devam etmektedir.” 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız