SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İhracatımız 2 Milyar Dolara Çıkar'

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:49:20
'İhracatımız 2 Milyar Dolara Çıkar'
A- A+ PAYLAŞ

 Malatya Tarım ve Sanayi İhracatçıları Derneği Başkanı Ali Rıza Boyraz, “Kayısı’nın yanında konfeksiyon ihracatını da arttırırsak, ihracatımız 2 milyar dolarlara çıkar” dedi.

Dernek binasında dernek Yönetim Kurulu Üyeleri Ufuk Göçmez, Aydın Elmas, Nevzat Gülten, Ahmet Türkel, Mutallip Kılıç, Hakan Çetin ve Mehmet Aslan ile birlikte basın açıklaması yapıp, kayısının sorunlarını dile getiren Tarım ve Sanayi İhracatçıları Derneği Başkanı Ali Rıza Boyraz, “Kayısı’da başaramadığımız taraf, 40 yıl öncede kayısı tonun ortalama 3 bin dolardan satıyorduk 43 yıl sonrada halen aynı 3 bin dolarda satıyoruz. Halbuki 43 yıl önceki 3 bin dolar kayısı şu an ki 7 ile 9 bin dolar değerindedir. Olması lazım bundan masrafları düşerek Söylersek çiftçinin eline 10 ile 14 lira arasında para geçmesi lazım. Bu da ihracatımızın 1 milyar doları seviyesine çıkması demektir. Bunu yapamamamızın en büyük zararı 1. sırada Devletimizin milli olarak üretilen parasını 650 bin dolar kaybı, 2. sırada emek çeken çiftçimizin alın teri ve 3. olarak ise ihracatçı ve esnafımızın zararı var” diye konuştu.

TARSİM CAZİBESİNİ KAYBEDİYOR

Kayısının sorunlarının çözülmesi için önerilerde de bulunan Bayraz, şunları söyledi:

“Örneğin 160 bin ton mahsul varsa, tüketim 135 ton ise 50 bin ton ürünü alacak bir birlik oluşturulmasıdır . Bu birliğin içerisinde ihracatçı devlet çiftçi ve esnaf işbirliği ve herkesin sorunlu olduğu alım birliğini kurmak ve bu dünyanın her yerinde böyle uygulanıyor. Ürünün az olduğu yıllarda bu aldığımız ürün fazlasını satarak aynı zamanda fiyat istikrarını korumamız gerekir. Tarsim sigortasını daha etkin hala getirilmesi lazım. Tarsim şuan hızla cazibesini kaybediyor. Çitçi sigorta yaptırmıyor. 18 bin çiftçiden 6 bin çiftçiye kadar poliçe sayısı düştü. Sebebi primleri çok yüksek yüzde 30’lara kadar çıkabiliyor hasat olduğunda bürokrasi engeli, eksper tırpanı köyü hasarını alamıyor.

Bunun acilen çözülmesi ve emin ellere verilmesi lazım. Bürokrasinin ihracatçının önünde engel olmaktan vazgeçmesi zamanın da kanunlar ilk çıkarken iyi niyetle çıkmış kanunları uygulanması için birine yetki verilmiş ihracatçıya yardımcı ol diye. Zamanla ben olmazsan benim imzam olmazsa ihracat olmaz mantığı gelişmiş 40’ a yakın noktada ihracatçıdan para alım noktası kurulmuş bir konteynır mal ihracat yapmak deveye hendek atlatmaktan daha zor. Bir konteynır malınız geri dönerse bu malımızı tekrara içeri almak aylar alıyor. Bunun da acilen çözülmesi lazım.”

Malatya kayısının büyük sanayi kuruluşlarına ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Boyraz, “Mesela reçel, komposto, küçük paket, marmelat, kozmetik ürünler kaysı çekirdeğinden çıkan yağ gibi sanayi ürünlerini üretmesi gerekiyor. Kayseri Gül San fabrikasında olduğu gibi . Bu işleri yapabilmek için yakında güney doğu ihracatçıları bilirliğin de seçim var orada Malatya’yı en iyi şekilde temsil edip. Malatya kayısısını hak ettiği yere getirmek için mücadele edeceğiz. Güney doğuyla iş birliği yaparak Malatya dan ihracatı çeşitlendirmemiz lazım. Konfeksiyon ihracatının kumaş ihracatının ve Gaziantep’te olduğu gibi Güneyimizle iş birlini arttırmamız lazım İran, Suriye, Katar, Suudi Arabistan gibi yaparsak çok kısa zamanda yani 2 veya 3 yıl içerisinde kayısı ihracatı 1 milyar dolar toplam ihracatta 2 milyar doları aşarız. Bu da bize balık yemeği değil balık tutmayı öğretir. Sanayi şehri oluruz” şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız