SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İhracatta Dönem Bazında Düşüş

0
Güncellendi - 2016-02-10 01:30:11
İhracatta Dönem Bazında Düşüş
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Ocak 2016 dönemi ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 düştü ve döviz bazında 25 milyon 180 bin dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı istatistiklere göre; Ocak ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 oranında düştü. Malatya’nın Ocak 2016 dönemi ihracatı 25 milyon 180 bin dolar iken, bu rakam Ocak 2015’de 28 milyon 952 bin dolar olarak gerçekleşmişti.

TİM’in açıklamış olduğu “İhracatçı Firmaların Kanuni Merkezleri Bazında İhracat Performansı” başlıklı istatistik bilgilere göre; direk Malatya’dan yapılan ihracata Ocak ayında en önemli artışlar Kuru Meyve ve Mamülleri ile Madencilik Ürünleri sektörlerinde yaşandı. Geçen yılın aynı dönemine göre kuru Meyve ve Mamülleri (Kuru kayısı) Söktürende yüzde 13 oranında artış yaşanırken, Madencilik Ürünleri sektöründe ise yüzde 12 oranında artış gerçekleşti.

Malatya ihracatının lokomotifini 5 ayrı sektör oluşturdu. Buna göre; Kuru Meyve ve Mamülleri (Kuruu Kayısı) 12 milyon 679 bin dolar ile birinci olurken, Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörü 6 milyon 47 bin dolar ile ikinci sırayı, Tekstil ve Hammaddeleri 1 milyon 795 bin dolar ile üçüncü sırayı, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamülleri 1 milyon 327 bin dolar ile dördüncü sırayı, Madencilik Ürünleri ise 1 milyon 32 bin dolar ile beşinci sırayı aldı.

SEKTÖRLERE GÖRE İHRACAT TABLOSU

Malatya’nın Ocak 2016’da yapmış olduğu ihracatın sektörel dağılımı şu şekilde:

Çelik: 26 bin dolar

Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri: bin 81 dolar

Demir ve Demir Dışı Metaller: 24 bin dolar

Elektrik Elektronik ve Hizmet: 333 bin dolar

Fındık ve Mamülleri: 308 dolar

Hazırgiyim ve Konfeksiyon: 6 milyon 47 bin dolar

Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamülleri: 728 bin dolar

İklimlendirme Sanayii: 13 bin 56 dolar

Kimyevi Maddeler ve Mamülleri: 85 bin 89 dolar

Kuru Meyve ve Mamülleri: 12 milyon 679 bin dolar

Madencilik Ürünleri: 1 milyon 32 bin dolar

Makine ve Aksamları: 246 bin dolar

Meyve Sebze Mamülleri: 300 bin dolar

Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri: 109 bin dolar

Otomotiv Endüstrisi: 2 bin dolar

Savunma ve Havacılık Sanayii: 42 bin dolar

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller: 1 milyon 327 bin dolar

Tekstil ve Hammaddeleri: 1 milyon 795 bin dolar

Yaş Meyve ve Sebze: 139 bin dolar

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Hikmet Erdoğdu (8 yıl önce)
    Kayısı rekoltesi bir önceki seneye göre iki kattan fazla artmasına rağmen toplam ihracattaki düşüş diğer sektörlerin nasıl bir krizde olduğunu gösteriyor.
    0
    0
    Yanıtla