SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İhtimal Var'

A- A+ PAYLAŞ

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesiyle İran arasında doğrudan diyalog kurulması için gereken koşulların birkaç ay içinde sağlanabileceğini söyledi. Diyalog çağrısına anında cevap veren Ahmedinejad eşit koşullarda ve saygı çerçevesinde bir diyaloğa hazır olduklarını belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesiyle İran arasında doğrudan diyalog kurulması için gereken koşulların birkaç ay içinde sağlanabileceğini umduğunu, ancak Tahran'ın da tutumunu değiştireceğine ilişkin işaret vermesi gerektiğini söyledi.

Yeni Başkan Obama, Beyaz Saray'da düzenlediği ilk büyük basın toplantısında “İran ile en azından karşılıklı saygıya dayanan bir ilişkinin oluşturulması ihtimalinin olduğunu düşünüyorum. Ancak İran'ın da, şimdiye kadarkinden farklı davranmak istediğine ilişkin işaretler vermesinin zamanı geldi” dedi.

Obama, “beklentim, aynı masada yüzyüze oturabileceğimiz bir ortam için gelecek aylarda açılımlar arayacağımız yönünde” diye konuştu.
Barack Obama, İran'ın da, “terör örgütlerini desteklemesinin ve nükleer silah peşinde koşmasının kabul edilemez olduğunu anlamasının gerektiği” görüşünü dile getirdi.

AHMEDİNEJAD'DAN ZEYTİN DALI

İran İslam Cumhuriyeti'nin 30. kuruluş yıldönümü kutlamaları sırasında bu sabah konuşan İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad da, Obama'nın diyalog isteğine hemen cevap verdi. Ahmedinejad, ABD ile diyalog kurmaktan memnuniyet duyacaklarını ama bunun eşit koşullarda ve saygı çerçevesinde yapılmasını istedi.

İRAN'IN ZAFERİ

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın "ABD ile diyalog kurmaktan memnunluk duyacağız" açıklamasını İran İslam Devrimi'nin 30'uncu kuruluş yıl dönümünde yapması ise dikkat çekti. 30 yıl önce İran'da Şah devrilerek yerine İslam cumhuriyeti kurulduğunda iki ülke arasındaki ilişkiler kopmuştu. İranlı öğrenciler ABD'nin Tahran büyükelçiliğini işgal ederek ABD'li yetkilileri aylarca rehin almıştı.

EKONOMİK KRİZ

Basın toplantısında ekonomik krizle mücadele için hazırlanan dev teşvik paketinin desteklenmesi çağrısını yineleyen Obama, paketin uygulanmasının gecikmesinin, ekonomik krizin felakete dönüşmesine yol açacağını söyledi.

Paketin bir hafta içinde Kongreden geçirilerek imzalanması için kendisine gönderilmesini isteyen Obama, teşvik paketine “israf” gerekçesiyle karşı çıkan Cumhuriyetçi rakiplerine “siyasi oyunlar oynamamaları” çağrısı yaptı.

Obama, “doğru ve gerekli adımları atarsak, ekonomi gelecek yıldan başlayarak önemli ölçüde toparlanmaya başlayabilir” dedi.

AFGANİSTAN VE PAKİSTAN

Afganistan'daki durumu da “çok zor” diye nitelendiren Obama, bu ülkedeki Amerikan askeri varlığının ne kadar süreceği sorusunu yanıtsız bıraktı.

Obama, “Afganistan'da işimizin ne kadar süreceği yönünde elimde bir takvim yok. Ancak bildiğim, el Kaide ve Usame bin Laden'in o ülkede faaliyet göstererek saldırılar planlamasına izin vermeyecek olmam” diye konuştu.

Başkan Obama, Pakistan'ın da, Afganistan sınırındaki dağlık bölgesinde bulunan El Kaide barınaklarına izin verilmemesi için gereken koordine çabayı göstermediğini söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız