SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İhtiyati Tedbir Devam

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:36:54
İhtiyati Tedbir Devam
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kadastro Mahkemesi, Hekimhan ve Arguvan'ın mahkemelik olduğu Yamadağı Soğukpınar Gözelerindeki suyun bulunduğu bölge için 9 Temmuz'da verdiği 'İhtiyat-i Tedbir' in devamını kararlaştırdı. 

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, mahkemenin kararını "Bu karar, bölgede yaşayan insanların umutlarının devam etmesi anlamına gelir" sözleriyle yorumladı.

Yamadağı'nda bulunan ve akarı Arguvan yönüne doğru olan Soğukpınar gözelerinin bulunduğu alan için Arguvan Çobandere Köyü (Şotik) Muhtarlığı tarafından 2013 yılında  açılan davada, Malatya Kadastro Mahkemesi, dava konusu taşınmazların kadastral durumunun belli olmaması nedeniyle suyun Hekimhan'a götürülmesi ve taşınmaz üzerinde herhangi bir işlemin yapılmasının hukuka aykırı olacağı gerekçesiyle ihtiyat-i tedbir kararı vermişti.

Ancak Malatya'nın büyükşehir olmasıyla beraber, içme sularının tahsisinde tek yetkili olan MASKİ'nin, Arguvan lehine daha önce  verilen 'ihtiyat-i tedbir' kararının kaldırılması yönündeki talebi üzerine dün yapılan duruşmada Kadastro Mahkemesi bu talebi reddederek, ihtiyat-i tedbirin devamına karar verdi.

Kadastro Mahkemesi, ara kararında  ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasının gerekli olmadığını belirterek şu kararları aldı:

"Dava konusu taşınmazın kadastral durumunun değiştirilmesine ve bu arada idari herhangi bir işlemle ifraz ve/veya tescile konu yapılarak yeni davanın konusu olan taşınmazın kadastral durumunun karıştırılarak tarafların önemli zararlara düçar olmalarına engel olunması için ihtiyati tedbir konulduğuna, taşınmazın kadastral durumunun değiştirilmemesi yönündeki ihtiyati tedbirin değiştirilmesine yer olmadığına...

Dava konusu Malatya ili Hekimlan İlçesi Dikili Köyü 158 ada 1 parsel numaralı taşınmazın tespit tutanağının 24.05.2010 tarihinde düzenlendiği, sunulan belgelere göre Hekimhan Belediye Başkanlığı'na niza konusu yerdeki su kaynağının 24.02.2012 tarihinde yapıldığı ve davaların mahkememizin görev alanına giren dava ile bir ilgisinin bulunmadığı, bu işleme dayalalı taleplerin görevli ve yetkili mercilerde değerlendirilmesi yapılabileceğinden, mahkememizin kadastro tespitinden önceki sebeplere dayalı olarak koyduğu ihtiyati tedbirle bir ilgisinin bulunmadığına ve buna dayalı olarak ihtiyati tedbirde bir değişiklik ve kaldırma işlemi yapılmasına yer olmadığına...."

Daşkın: Bu kararla bölgedeki su götürülemez

Duruşma çıkışında Adliye önünde kararı değerlendiren Arguvan Belediyesi'nin Avukatı Savaş Daşkın, normal şartlarda dava duruşmasının 11'inci ayda yapılmasına karar verildiğini ancak tedbir kararının kaldırılması yönünde gerek Hekimlan'daki vatandaşların gerekse MASKİ'nin talebi üzerine ihtiyat-i tedbir kararının yeniden değerlendirilmesinin istendiğini belirterek "Bu karar bugün değerlendirildi. Mahkeme  tedbirini yerinde olduğuna karar verdi ve kaldırılması talebini reddetti. Bu karar şu anlama geliyor. Hekimhan'a  borularla götürülmek istenen su götürülemeyecek ve su olduğu yerde kalacak" dedi. Avukat Daşkın, mahkemenin verdiği kararın yaylacılar için oldukça umut verici olduğunu da belirterek "Suların götürülmesi demek oradaki ekolojik dengenin bozulması ve doğal yaşam alanının yok edilmesi demektir. Ama bu karar, bu doğal yaşamın devam etmesi adına önemli bir gelişme" ifadelerini kullandı.

Kızıldaş: Binlerce insan için umut oldu

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ise  mahkeminin kararını "Bölgede geçimini sağlayan binlerce insan için umut oldu"  sözleriyle değerlendirdi. Kızıldaş şunları söyledi: "Bugün mahkemenin kararı, orada yaşayan, geçimini sağlayan binlerce aile için oldukça olumlu ve doğru bir karar. O bölgedeki yaylaya göç eden insanların umutlarının devam ettiğini gördük. Bu da bizim mahkemeye sunduğumuz delillerin ve bölgenin haklılığını bir kez daha göstermiş oldu. Biz davanın sonucunda da doğru bir karar verileceğini ve bir yanlıştan dönüleceğini umut ediyoruz. Doğanın, doğal yaşamın, geçimini sağlayan insanların mağdur edilmeyeceğini düşünüyoruz. Biz, aklı selim hakimlerimizin sağduyusuna güveniyoruz.  Zaten önümüzdeki süreçte bölgede yapılacak keşifte bizlerin ne kadar haklı olduğunu bilirkişiler de görecektir.  Ben şimdilik de olsa bu kararla birlikte o bölgede yaylaya göç eden insanların, o sulardan faydalanan çok sayıda insanın umududun devam etmesinin sevindirici olduğunu ifade etmek istiyorum."

"Basın meslek ahlakına sığmaz"

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, bası bazın yayın organlarının kendilerinden önce mahkemeye intikal etmiş bu konuyu CHP'li iki belediyenin kavgası gibi yansıtmasına da tepki gösterdi. Her iki belediyenin de, binlerce insanın yaşamını ilgilendirdiği için su konusunda çaba sarfettiğini ve  elindeki delilleri yargıya intikal ettirdiğini belirten Mehmet Kızıldaş, "Ancak bazı bazın yayın organları basın meslek ilkelerine aykırı olarak,  işi amacından aykırı olarak CHP'li iki belediyenin kavgasıymış gibi yansıtıyor. Sanıyorum daha fazla raiting yapacaklarını düşünüyorlar ama ısrarla söylüyorum.  Hekimhan kardeş belediyemizdir, Hekimhan halkı da kardeş halkımızdır.  Burada deilllerimizi karşılıklı olarak sunuyoruz. Hekimhan Belediyesi'ni temsil eden hukukcuları ve belediyemizin temsilcileri,  Belediye Başkanımızla konuşmalarımız, diyaloğumuz devam ediyor. Benim basın mensuplarından ricam, bu konudaki haberlerin, konunun özüne uygun olarak kamuoyunun bilgilendirilmesine yönelik değerlendirilmesidir" diye konuştu.

HABER-FOTO: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız