SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İki Başlı' Kutlama!

A- A+ PAYLAŞ

Tıp Bayramı dolayısıyla bu yıl Malatya'da iki ayrı tören yapıldı. Tabip Odası'nın ayrı düzenlediği törene, AKP milletvekili de katıldı.. Önceki yıllarda, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin öncülüğünde düzenlenen törenin bu yıl iki farklı yerde kutlanmasının, Tabip Odası'nın tercihinden kaynaklandığı öne sürülüyor. Oda yöneticileri, üniversitedeki kutlamalarda ikinci planda kaldıkları iddiasıyla ayrı bir program düzenledikleri iddiasında bulunurken, rektör Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu bu iddiaları yanıtladı ve geçen yıllardaki kutlamalarda konuşan oda yetkililerinin üniversitelerin işleyişine eleştiri getirdiklerini, bunun olamayacağını ifade etti. Üniversitedeki törene İl Sağlık Müdür Vekili katılırken, odanın törenine atamaları bir süre önce yapılan iki devlet hastanesinin başhekimi, özel hastane temsilcileri, çoğu devlet memuru olan hekimler ile AKP Milletvekili Ömer Faruk Öz de katıldı. Bu arada, bir program nedeniyle il dışında olan Vali Halil İbrahim Daşöz ile Belediye Başkanı Cemal Akın'ın törenlerde hazır bulunmadıkları bildirildi. İki ayrı törene de Vali Vekili ya da Vali Yardımcısı düzeyinde katılım olmaması dikkat çekti.

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ'NDE..
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, "Ülkemizde önümüzdeki yıllarda gereksinim duyulacak uzman hekim sayıları, başta tıp fakülteleri olmak üzere ilgili kurumlar ve uzmanlık dernekleri temsilcilerinden oluşacak kurullar tarafından planlanmalıdır" dedi.

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle İnönü Üniversitesi'nde bir tören düzenlendi. Törene İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Ziya Kesriklioğlu, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç Dr. Murat Cem Miman, Malatya Askeri Hastanesi Başhekimi Albay Bülent Yüksem, rektör yardımcıları ile tıp fakültesi öğretim üyeleri ve Turgut Özal Tıp Merkezi çalışanları katıldılar.

Sağlık Müdür Vekili Ergün Kotan, törende yaptığı konuşmada, "Tıp Bayramı, her ne kadar ilk modern tıp eğitimi veren Tophanenin kurulduğu tarih olan 1827 tarihinde anılmaya başlamış olsa da, bir bayram olarak kullanılmasına İstanbul'un işgal dönemlerinde başlamıştır. O tarihte büyük bir tören hazırlanmış, işgal kuvvetlerinin de hekimleri dahil olmak üzere tüm hekimler davet edilmiştir. Orada yapılan konuşmalar aslında bir başkaldırı, bir kafa tutmadır. 14 Mart tarihi bu yüzden önemlidir" dedi.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz da, yaşanan mesleki sorunlara değinerek, "Ülkemizde önümüzdeki yıllarda gereksinim duyulacak uzman hekim sayılarının başta tıp fakülteleri olmak üzere ilgili kurumlar ve uzmanlık dernekleri temsilcilerinden oluşacak kurullar tarafından gerçekleştirilecek çalışmalar doğrultusunda planlanması son derece akılcı bir uygulama olacaktır.Tıp fakültelerinde görev yapan öğretim üyeleri, eğitim, araştırma ve sağlık hizmeti vermekle yükümlüdür. Tıp fakültelerinin istenen düzeyde eğitim, araştırma yapabilmeleri ve sağlık hizmeti sunabilmeleri için öğretim üyelerinin tam gün statüsünde çalışması gerekmektedir. Ancak hekimlerin özlük halklarının korunması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi zorunludur" diye konuştu.

Hekimlerin özlük haklarını korunarak, maaşlarının tatmin edici ve gerçekçi noktalara yükseltilmesini istediklerini belirten Prof. Dr. Yılmaz, döner sermaye gelirlerinin iyileştirilmesinin yanında, üniversitede çalışan öğretim üyelerinin kendi kurumlarında özel hasta bakması ve özel ameliyat yapmasının yasaklanmasının hekimlerin mesleki hak ve özgürlüklerini kısıtlanması anlamına geldiğini söyledi.

Törende daha sonra mini bir konser sunuldu. (İlk 2 fotoğrafta, Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yılmaz ve üniversitedeki törene katılanlar)

TABİP ODASININ TÖRENİ..
14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Malatya Tabip Odası tarafından da İl Özel İdare Toplantı Salonu’nda bir etkinlik düzenlendi. Buradaki törene AKP Milletvekili Ömer Faruk Öz, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf İzzettin Cengiz, AKP İl Başkanı Ahmet Çakır da katıldılar.

Etkinliğe katılan AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, hükümetleri tarafından başlatılan sağlıkta dönüşüm projesiyle sağlık hizmetlerinde önemli gelişmeler yaşandığını belirtti. Öz, 25 Şubat 2008 tarihinde çıkartılan genelgede özel sağlık kuruluşlarının sağlık hizmetleri sunumlarında yüzde 20'lik fark oranının TBMM Genel Kurulu’nda yüzde 30-35’lere çıkartılabileceğini belirtti.

Milletvekili Öz konuşmasında Şeker Fabrikası alanı üzerine yapılacak olan 850 yataklı Hastahane ile ilgili olarak proje çalışmasının sürdüğünü, çok farklı bir proje olmasını düşündükleri için bunun 5-6 ay sürebileceği ve yıl sonuna doğru temel atma aşamasına gelebileceğini belirtti. Öz bu hastahane içerisinde Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin de olacağını kaydetti.

Milletvekili Ömer Faruk Öz konuşmasında ayrıca TBMM Gündeminde bulunan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısına ilişkin eleştirilere tepki göstererek, “ 2007 yılında sağlık kurumları 25 katrilyon açık verdi. Tüm taraflar bu açığın ortadan kaldırılmasını istemektedir. Bugün yapılmak istenen düzenleme ile mevcut emeklilerin her hangi bir hak kayıpları olmayacaktır. “ dedi.

Malatya Tabip Odası Başkanı Mehmet Gündüz da konuşmasında, Sağlık alanında bilgi ve yeni teknoloji gelişiminin hızlı transfer yapılabilmesi için dinamik yapılanmalar gerekmektedir. Bu anlamda özel sektör bunu başarabilir. Bu bağlamda özel hastahane ve tıp merkezlerinin fark ücreti almalarının serbest bırakılması gerektiğine inanıyoruz. Genel ekonomisi serbest rekabete dayanan bir toplumda bir sektörün bunun dışında tutulması önceden sonu belli olan olumsuz bir yola gidildiği düşüncesindeyiz. Ayrıca böyle bir serbestiyet devletimize zarar getirmeyeceği gibi vatandaşlarımızda bütçeleri elverdiği ölçüde daha konforlu hizmet alabilmelerine imkan tanıyacaktır. “ dedi.

Son günlerde gündemde olan hekimlerin tam gün çalışmalarıyla ilgili olarak ta Tabip Odası Başkanı Gündüz, “ Tam gün yasası ile özellikle kamu ve üniversite hastahanelerde zaten eksiz ve yetersiz olan hekim sayısının daha da yetersiz hale geleceğini düşünüyoruz. Bir taraftan hekim sayısında sıkıntı ve eksiklik var diyeceksizin, diğer taraftan fazla mesai yapmalarına engel olacaksınız. Günümüzde performansa dayalı döner sermaye ile hasta ve hastalığın metalaştığı bir dönemi yaşıyoruz. Bunun sonucunda az dahi olsa lüzumsuz tahlil ve tetkiklerin yapılacağı gibi lüzumsuz hasta yatırmaları ve ameliyatları olabileceğini düşünmek akla ters gelmemelidir. Aslında bu hekimliğin de etik anlayışına sığmaz. Ancak hekimler buna zorlanmışlardır. Burada suistimallerin önüne geçmek mümkün değildir”

Törende Beydağı Devlet Hastahanesi Başhekimi Op.Dr. İlhan Geçit, Devlet Hastahanesi başhekimi Dr. Abdulvahap Boztepe, Hayat Hastahanesi’nden Dr. Erdal Göçmez, Sevgi Hastahanesi’nden Dr. Rahmi Meran, Müjde Hastahanesi’nden Doç.Dr. Aytekin Güven’de birer konuşma yaptılar. (Son 2 fotoğrafta, Tabip Odası'nın törenine katılanlar ve AKP milletvekili Öz)

TABİP ODASI'NIN GEREKÇESİ, REKTÖRÜN YANITI..
Bu arada "iki başlı" törenle ilgili olarak Tabip Odası yöneticilerinin, üniversitedeki kutlamalarda ikinci planda kaldıkları, bu nedenle ayrı bir program düzenledikleri yolundaki ifadelerine karşın, konuya ilişkin soru yöneltilen İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hilmioğlu'ndan, "14 Mart kutlamalarında konuşma yaparken üniversitelerin doğrudan yönetimlerinin inisiyatifinde olan konuları çıkıp eleştiriyorlar. Dolayısıyla üniversite rektörlerinin, yönetimlerinin tamamiyle inisiyatifinde olan konuları, akademik yapıları eleştirdiler. Üniversitelerdeki akademik yapılanmaları falan filan eleştirmek şeylerin, Tabip Odası başkanlarının görevi değildir. Üniversitelerde sonuç itibarıyla verilen hizmete bakacaksınız. Hizmette, eğitim ve sağlık hizmetinde kusur varsa çıkıp bunları söyleyeceksin. Bunları eleştirirsin. Bu doğru bir şey. Ama üniversitedeki yapılanmaları kalkıp eleştirdiğin zaman bu olmaz. Onun da o zaman cevabını çok da sert bir şekilde vermiştim hatırlarsanız. Eğer farklı görüş, uyuşmuyoruz diye söylediği nokta buysa, herhalde budur, ben başka bir şey bilmiyorum. Yoksa neyle uyuşmuyorsa kalkar söyler. Ayrı ayrı kutlama meselesine gelince. Ayrı ayrı da kutlanabilir. Gönül isterdi ki gene beraber kutlayalım. Ama şöyle söyleyeyim, Türkiye’nin bütün illerindeki bu tür kutlamalar da tek merkezde olmaz, birkaç yerde olur. Çünkü hekim sayısı artıyor, üniversite sayısı artıyor.”yanıtı geldi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız