SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İki Bayram!'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, ‘Ahilik Kültürü Haftası’ nı ilk kez İnönü Üniversitesi’nde kutlarken, geçtiğimiz Pazartesi günü düzenlenen açılış konuşmasının ardından Cuma günü de Üniversite Yerleşkesi’ndeki Kıbrıs Meydanı’nda ‘Şed Kuşatma’ ve ‘Ahilik Pilavı’ etkinliği gerçekleştirildi. Törende konuşan AKP milletvekili Mücahit Fındıklı, Ahilik Bayramı'nın yanı sıra "15 yıl sonra şehrin üniversiteyle buluştuğunu", böylece iki bayram yaşandığını savundu.

Etkinliğe TBMM Başkanı Köksal Toptan, Vali Halil İbrahim Daşöz, AKP Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Ömer Faruk Öz, Öznur Çalık, İhsan Koca ve Mehmet Şahin, Belediye Başkan Vekili Tevfik Arpacı, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, siyasi partilerin yetkilileri, bazı ilçe ve belde belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri , kamu kurum ve kuruluşların yetkilileri ile çok sayıda davetli ve kalabalık bir topluluk ile üniversiteli öğrenciler katıldılar.

Törene katılan TBMM Başkanı Köksal Toptan yaptığı konuşmada esnaflarla birlikte Ahilik Haftasını kutlamaktan ve Esnaf Bayramı'nda birlikte olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek başladığı konuşmasında şunları söyledi, "Milletimizin, birlik, beraberlik,yardımlaşma ve dayanışma gibi özelliklerini en iyi şekilde hayata geçiren Ahilik kurumu, bu topraklar üzerinde büyük bir uygarlık kurulmasında çok önemli rol üstlenmiştir. Ahilik, dayandığı güçlü değerler sistemi yanında, geleceğe ve modernleşmeye açıktır. Toplumsal barış ve uzlaşma yasası olarak Tük toplumuna yüzyıllar boyunca ışık saçan Ahilik, ortaya koyduğu prensiplerle, milletimizin bu topraklar üzerinde huzur içinde yaşamasını sağlamıştır" dedi.

Vali Halil İbrahim Daşöz ise, Malatya'da Ahilik Haftası'nın gerçek bir bayram dönüştüğünü belirterek, "Tarihimizin en önemli müesseselerinden biriside hiç şüphesiz biride Ahiliktir. Gerçekten büyük bir devlet olmanın sebeplerinden bir tanesi de zengin bir kültüre sahip olmaktır. Kültür zenginliklerimizden bir tanesi de Ahiliktir. ahilik hem bir ahlak ilkesidir, hem de meslek ilkesidir" şeklinde konuştu.

Milletvekilliğinden önce Ticaret ve Sanayi Odası başkanı olan, sahiplerinden olduğu firma Prof.Dr. Ömer Şarlak ve Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu'nun rektörlük yaptıkları geçtiğimiz 12 yılda üniversitede inşaat işleri yapan, o dönemde üniversiteye yönelik bir eleştirisi duyulmayan şimdinin AKP Milletvekili Mücahit Fındıklı ise, Malatya'da iki bayramın bir arada kutlandığını söyleyerek, birinci bayramın Ahilik Bayramı, ikinci bayramın ise 15 yıl sonra ilk kez şehir ile üniversitenin buluşması olduğunu söyledi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ise, "Üniversiteler bundan sonra elitis anlayışları bırakarak, kendi içerisinde çıktığı toplumla barışacaktır. İşte bu kutlama üniversite kampüsümüzde, üniversitenin mekanlarında gerçekleşiyor ve konuşmamın somutlaşmış bir örneğini ortaya koyuyor" dedi.

Törende bir konuşma yapan Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin "Bugün ülkemize ve dünyaya baktığımız zaman globalleşen dünya dedikleri, aslında şirketleşen bir dünya. Acımasızca bir sermaye çatışmasıdır.Dünyada bir şirketin batması, dünya ekonomisinde artçı depremlere neden olmaktadır. Küçüğü bitirip, büyüğü daha büyütmek anlayışı Ahilik Kültüründen nasibini alamayanların hesabıdır. Ahilik Kültürünü benimseyenler bu hesaba hiçbir zaman inanmadı ve inanmayacaklardır. Ahilik Kültürüne inananlara göre en büyük hesap Cenabı Allah'ın hesabıdır. Ondan başka büyük hesap yoktur. Biz buna inanıyoruz, inanmaya da devam edeceğiz. Ahiliğe inanan bütün sivil toplum örgütleri bu gün çok mutlu ve çok gururludur" dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra TBMM Başkanı Köksal Toptan'a AHİ elbisesi giydirilerek, Yılın Ahi Plaketi verildi.

Törende Yılın Olgun Esnaf ve Sanatkarı olarak Mehmet Kılınç'a, yılın esnaf kadını olarak Fazila Budan'a ve yılın en genç esnafı olarakta Arif Perk'e plaketleri verildi. Törende taksicilik yaparken müşterisin unuttuğu saati bularak veren taksici esnafa da ödül verildi.

Tören dualar eşliğinde yapılan Şed Kuşatma gösterisinin ardından misafirlere ve üniversiteli öğrencilere Ahilik Pilavını dağıtımı ile sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız