SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İki Bina Yıkılacak

A- A+ PAYLAŞ

Geçtiğimiz hafta Salı günü Cengiz Topel Caddesi’nde, mal sahibi ile müteahhit Ömer Tunay arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 33 yıldır 6 katı boş olan ve çürük olduğu için çöken 7 katlı binanın bitişiğinde bulunan 28 daireli 2 apartmanın da çürük çıkmasının ardından apartman sakinlerine yıkım kararının tebliğ edileceği öğrenildi.

Cengiz Topel Caddesi üzerindeki Mustafa Kemal İlköğretim Okulu'nun karşısında geçtiğimiz 3 Mayıs Salı günü inşaat halindeki 33 yıllık 7 katlı bina çökmüştü. Çöken binanın bitişiğinde, aynı müteahhit tarafından yaptırılan ve 28 dairenin bulunduğu 2 apartmanda Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü ekiplerince beton örnekleri alınarak inceleme yapılmıştı.

Çöken binanın müteahhidi tarafından yapılan bitişikteki iki binanın muhtelif yerlerinde alınan örneklerde beton kalitesinin bazı yerlerde C2, bazı yerlerde C5, C6 ve bazı noktalarında ise C15 standartlarında çıktığı kaydedildi.

Uzmanların, alınan beton örneklerinin sonuçları için ‘Neredeyse hiç beton kullanılmamış’ dediği binada güçlendirme yapılamayacağı ve yıkılacağı ifade edildi.

Malatya Belediyesi’nin çökme olayından sonra Mahkemeye tespit davası açtığı ve gelen raporun da zaman kazanma amacıyla mahkemeye gönderildiği öğrenildi.

Mahkemenin cevabından sonra apartman sakinlerine 10 gün içinde tebligat yapılacağı belirtildi.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, çıkan rapor sonucuna göre söz konusu iki bina risk oluşturduğu için İmar Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince tebligat yapılarak apartmanın boşaltılmasını isteyeceklerini ve güçlendirme yapılamadığı için yıkım kararının uygulanacağını söyledi.

Çakır, yıkımı bina sahiplerinin yapması gerektiğini, ancak onların yapamaması durumunda masrafın yüzde 20 fazlasını almak koşuluyla belediyenin de gerçekleştireceğini söyledi.

‘Amacımız, orada oturan insanları mağdur etmemek’ diyen Çakır, vatandaşların ekonomik durumu ile ilgili yasal olarak neler yapabileceklerini de araştırdıklarını kaydetti.

İLGİLİ MADDE..
Can ve mal emniyeti açısından tehlike arz eden yapılara yönelik yaptırımlarla usul ve esasları konu alan İmar Kanununun ilgili maddesi şöyle:

Madde 39 - Bir kısmı veya tamamının yıkılacak derecede tehlikeli olduğu belediye veya valilik tarafından tespit edilen yapıların sahiplerine tehlike derecesine göre bunun izalesi için belediye veya valilikçe on gün içinde tebligat yapılır. Yapı sahibinin bulunmaması halinde binanın içindekilere tebligat yapılır. Onlar da bulunmazsa tebligat varakası tebliğ yerine kaim olmak üzere tehlikeli yapıya asılır ve keyfiyet muhtarla birlikte bir zabıtla tespit edilir.

Tebligatı müteakip süresi içinde yapı sahibi tarafından tamir edilerek veya yıktırılarak tehlike ortadan kaldırılmazsa bu işler belediye veya valilikçe yapılır ve masrafı %20 fazlası ile yapı sahibinden tahsil edilir.

Alakalının fakruhali tevsik olunursa masraf belediye veya valilikçe bütçesinden karşılanır. Tehlike durumu o yapı ve civarının boşaltılmasını icabettiriyorsa mahkeme kararına lüzum kalmaksızın zabıta marifetiyle derhal tahliye ettirilir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız