SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İki İlçe Teklifi Komisyonda!.

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da 2 yeni ilçe kurulması için CHP milletvekili Mevlüt Aslanoğlu tarafından yaklaşık 2.5 yıl önce TBMM başkanlığına verilen yasa teklifi, İçişleri ile Plan Bütçe Komisyonlarına yeni geldi. Teklifin bu yasama döneminde komisyonların gündemine gelmemesi ve "kadük" olması bekleniyor.

BAKANA TEPKİ İÇİN..
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Nemrut konusunda Malatya aleyhine tavır ve açıklamaları üzerine, buna tepki olarak CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu tarafından 3 Nisan 2008 tarihinde, TBMM başkanlığına Malatya'da Nemrut ve Hasançelebi adlarıyla iki yeni ilçe kurulması talebinde bulunulmuştu.

Yasa teklifinde, il merkezine uzak olan, aynı zamanda yer altı kaynakları zengin olan Hasançelebi beldesinde Hasançelebi ismiyle ilçe kurulması, yine il merkezine uzak ve turizm açısından önemli bir yere sahip olan Tepehan ve Nohutlu Beldelerinde ise Nemrut isminde bir ilçe kurulması istenmişti.

11.01.2011 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonu ile İçişleri Komisyonu’na gelen Kanun Teklifi’nin gerekçesi şöyleydi:

“Hasançelebi, Malatya’ya 90 km uzaklıkta Malatya-Sivas Devlet karayolu üzerinde bir beldemizdir. Hasançelebi beldesinin yer altı kaynakları çok zengindir. 2008 yılında Erdemir tarafından yaklaşık 250-300 milyon $ tutarında bir yatırım yapılması planlanmaktadır. Ayrıca bir yabancı şirket tarafından mevcut altın sahaları işlenmeye alınmak için çalışmalara başlanmıştır.

Bölgedeki yer altı zenginliklerinin işletilmesi ile istihdam olanakları yaratılmış, sosyal ve ekonomik faaliyetler önem kazanmış olacaktır. Hasançelebi beldesi ilçe yapıldığında mevcut kaynaklar en verimli şekilde değerlendirilecektir.

Tepehan ve Nohutlu beldeleri ise Malatya’ya 90km. bağlı olduğu Pütürge ilçesine 30 km uzaklıktadır. Malatya-Nemrut yolu üzerinde olan bu belde turizm açısından önemli bir noktadadır.

İlçe kuruluşu için Anayasa’da öngörülen coğrafi ve ekonomik şartlar ile kamu hizmetinin gereği bu iki belde içinde söz konusudur. Nemrut ve Hasançelebi adı altında iki ilçe kurulmasında kamu yararı vardır.“

KADÜK OLUR..
TBMM Başkanlığı'ndan İçişleri ile Plan Bütçe Komisyonlarına 11 Ocak 2011 tarihinde gönderilen yasa teklifinin, bu yasama döneminde komisyonların gündemine gelmemesi ve kadük olması bekleniyor.

KADÜK OLMA: Bir yasama döneminde sonuçlandırılamamış olan kanun tasarı ve teklifleri hükümsüz sayılır (içtüzük, m.77). Buna anayasa hukuku literatüründe kadük olma (caducité) denir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız