SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İki İlçede Yabancıya Satış Yasağı

A- A+ PAYLAŞ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Malatya’nın Arguvan ve Yazıhan ilçelerinde yabancılara mülkiyet satışının, bu konudaki sınırın aşılması üzerine yasaklandığını açıkladı.

Milliyetçi Hareket Partisi Manisa Milletvekili Erkan Akçay’ın ‘Türkiye’de yabancılara gayrimenkul satışına ilişkin yazılı soru önergesine geçtiğimiz günlerde cevap veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Malatya, Ankara, Batman, Erzincan ve Şırnak’ın bazı ilçelerinde yasayla belirlenen sınırın aşılması üzerine bu ilçelerde yabancılara mülkiyet satışının yasaklandığını bildirdi.

Yabancılara mülkiyet satışının yasaklandığı toplam 11 ilçeden ikisi Malatya’da bulunuyor. Bu ilçeler Arguvan ve Yazıhan.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Arguvan ve Yazıhan’da yabancılara mülkiyet satışının imarlı alanların % 10’unu aştığını belirterek,  Malatya’nın yanısıra Ankara, Batman, Erzincan, Gaziantep ve Şırnak’a bağlı toplam 11 ilçede yabancılara mülkiyet satışına yasak getirildiğini belirtti.

Bakan Bayraktar, Arguvan ve Yazıhan’da yabancılara satış yasağının nedenini, 5203 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 29. Maddesi kapsamına giren, yani Türk vatandaşlığından çıkarıldığı için yabancı statüsünde olan şahıslara ait mülkiyetin bu ilçelerin imarlı alanlarının % 10’unu aşması olarak açıkladı.

5203 Sayılı Kanunun 29. Maddesi ‘Bu Kanun gereğince Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler, kayıp tarihinden başlayarak yabancı muamelesine tabi tutulur’ hükmünü getiriyor.

8 Yıllık AKP Döneminde Yabancılara 81 milyon M2’lik Taşınmaz Satıldı

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay’ın yazılı soru önergesine verilen bakanlık cevabında AKP iktidarının 8 yıllık döneminde (2003-2011) toplam 96.925 taşınmaz yabancılara satıldığı açıklandı. Bakanlığın cevabına göre bu taşınmazların toplam alanı ise 81 milyon 684 bin 537 m2.

Yabancıya Satışta 1 Yılda % 61 Artış

MHP Milletvekili Erkan Akçay, yabancılara mülkiyet satışı konusunda 1 yıl önce de Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir’in cevaplaması istemiyle yine soru önergesi vermişti. Bakan Mustafa Demir, Akçay’ın önergesine verdiği cevapta 2003'ten 25 Şubat 2010 tarihine kadar 79 bin 962 yabancı uyruklu kişinin 49 milyon 898 bin m2 bulan 71 bin 489 taşınmaz mal edindiklerini açıklamıştı.

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nın yerine kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı rakamlar ile geçen yıl Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın verdiği rakamlar kıyaslandığında Türkiye’de son 1 yılda yabancıların satın aldığı taşınmazlarda % 61 oranında bir artış olduğu gözleniyor.

Bir yıl ara ile bakanlar Mustafa Demir ve Erdoğan Bayraktar tarafından yapılan açıklamalara göre;

2003-2010 yılları arasında yabancıların satın aldığı taşınmaz miktarı: 49 milyon 898 bin m2.

2003-2011 yılları arasında yabancıların satın aldığı taşınmaz miktarı: 81 milyon 684 bin m2.

2010 ile 2011 yılları arasındaki artış oranı ise % 61 olarak gerçekleşti.

İsrailliler En Çok İstanbul’u Sevdi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın MHP Milletvekili Erkan Akçay’ın soru önergesine verdiği cevapta İsrail vatandaşlarının Türkiye’de satınaldığı mülkiyete ilişkin bilgiler de verildi. Buna göre, İsrail uyruklular 2011 yılı Aralık ayı itibariyle Türkiye’de toplam 96 parça taşınmaza sahip görünüyor. İsrail vatandaşlarının gözdesi İstanbul, çünkü 96 taşınmazın 63’ü İstanbul’da satın alınmış. İstanbul’u 9 taşınmaz ile Antalya, 8 taşınmaz ile Antalya, 6 taşınmaz ile Yalova takip ediyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız