SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İki İlçeden "Bu Su Bizim" Tepkisi

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:31:48
İki İlçeden
A- A+ PAYLAŞ

Yama Dağı'nda tartışmalara konu olan doğal kaynak suyu için basın açıklaması düzenlendi. 

Arguvan Doğal Hayatı Koruma Derneği tarafından organize edilen basın açıklamasına Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, Orman İşletme Müdürü Ramazan Karaca, STK’lar, Arguvan’dan 25 mahalle muhtarı, Arapgir Sipahiuşağı Mahallesi ile Sivas’ın Divriği ilçesine bağlı Palha köyü muhtarları da katıldı.

Yaylacıların kullandığı Cevizlidere mevkiinde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu “Su hayattır. Doğal dengenin bozulmaması için biz de bu konuda elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz. Bizim buradaki yaşamı devam ettirmemiz asli görevimiz. Yönetimde olanların siyaset üstü düşünüp buradaki her yaşama her resme destek vermesi lazım. Biz de bu anlamda sonuna kadar arkanızdayız. Şimdi arızi bir durum var. Özellikle Yama Dağı'nın Arguvan bölgesi ve aşağısında Arapgir bölgesini besleyen su kaynakları Cevizlidere diye tarif edilen bu dere üzerinden akarak Şotik Çayı, Yoncalı Barajı sonra da Suceyin, Taşköprü, Şinir ve Kayarası kanyonundan, Kozluk Çayıdan Fırat’a karışıyor” dedi. 

Cömertoğlu, kendilerinin de HES'e karşı geldiklerini ifade ederek, “Buradaki canlılığın ve yaşamın devam etmesi açısından da bu kararlılığı herkesin omuz omuza vererek sürdürmesi lazım. Ben herkese teşekkür ediyorum. Kuraklıktan ibret alıp, öğüt alıp 'bir ağacı kıyamet kopuyor olsa bile dikin' diyen Peygamberin nasihatine kulak veren, sürekli ormanları çoğaltan, yeşili çoğaltan, sahip çıkan nesillerden etsin” açıklamasında bulundu.

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ise, “Hekimhan bizim kardeş belediyemiz. Doğal dengenin bozulmaması için Arguvan sınırlarında akan sular yayladaki büyükbaş ve küçükbaş hayvanların beslendiği sulardır. Suların yaylacılar için onlar çok önemli olduğunun bir kez daha altını çizmek gerekiyor. Çünkü burada bulunma sebepleri doğallıktır. Bu bölgeden sadece Arguvan değil Arapgir toprakları da buradaki kaynaktan faydalanıyor. Ben özellikle siz değerli hemşehrilerimize burada bugün Arapgir’den gelen Belediye Başkanı'na, Orman Bölge Müdürümüze, Arapgir İlçe Tarım Müdürü'ne burada bugün konuk olup Arguvan’ın dışından gelip bugün buradaki bu haklı soruna parmak basan ve bu haklı sorunu dile getirdiğimizde bizlerin yanında olan tüm herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Başkan Kızıldaş, yaylacıların bu bölgede çok etkin ve fazla sayıda olduğuna vurgu yaparak devam ettiği konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Hekimhan sınırlarında çok zengin kaynaklara sahip suların gideceği böyle bir vadi böyle bir dere de yok orada. Yani o sular tamamen boşa akan sular. O suların götürülmesini biz tavsiye ediyoruz. Bu nedenle de bu bölgenin, bu bölgede yaşayan tüm insanların mağdur edilmemesi buradaki canlıların mağdur edilmemesi için duyarlılık gösterip bugün buraya kadar gelen muhtarlarımıza tüm buradaki Arguvan, Arapgir’den gelen herkese çok teşekkür ediyorum. Arguvan ve Köyleri Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin vermiş olduğu mücadeleyi de destekliyoruz. Arguvan Belediyesi olarak Arapgir Belediyesi olarak bu konudaki Doğal Hayatı Koruma Derneği'ni de birlikte ve yanımızda görerek sizlerle birlikte buradaki gerçeklerin ortaya çıkarılmasını sağlayacağız. Gerekli belgeleri ilçe tarım müdürlüklerinden buralarda ne kadar büyükbaş ve küçükbaş hayvanın yaşadığını, buralarda yaylalara göç eden insanların resmi kayıtlarla alıp bunları mahkemeye sunacağız.”

Hekimhan ve Arguvan’ın sınırları içerisinde yer alan Yama Dağı yaylasında akan ve Arguvan'a ait olan kaynak suyunun Hekimhan ilçesinin su ihtiyacını karşılamak üzere ilçeye götürülmek istenmesi üzerine Arguvan Çobandere Muhtarlığı bununla ilgili olarak dava açmış ve mahkeme de ihtiyati tedbir kararı vermişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız