SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İki Kanyon Doğal SİT Alanı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Darende ilçesi sınırları içerisinde yer alan Ozan Kanyonu ile Ayvalı Kanyonu 3. derece doğal SİT alanı ilan edilerek Darende'nin kanyonlar şehri olduğu tescil edildi.

Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından sit alanı ilan edilen bu bölgelerde yapılacak her türlü yapı faaliyetleri için bundan böyle kuruldan izin alınması gerektiği belirtildi.

Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından sit alanı ilan edilen Ayvalı Kanyonu Darende ilçesi Ayvalı beldesi Göynük Mahallesi'nden başlayıp, Peteklik mevkiinde bitiyor. Sarp kayalıklardan oluşan 16 bin 747 metre uzunluğundaki kanyonda doğa sporlarının yapılabilecek olması bölgenin turizme açılması yönünden bir avantaj olduğu belirtildi. Yine kurul tarafından sit alanı ilen edilen Ozan Kanyonu'nun ise, büyük bir bölümü Darende sınırları içerisinde yer alıyor. Kanyon, İlçeye bağlı Ozan köyünden başlıyor ve Akçadağ ilçesi Aşağıköy Mahallesi'nde son buluyor. Son derece dik ve sarp kayalıklar içerisinde yer alan kanyonun uzunluğu 18 bin 730 metre. Söz konusu kanyonda doğal mağaralara da rastlandığı, su debisinin oldukça yüksek olduğu bu nedenle kanyonda rafting, kano gibi su aktivitelerin yapılabileceği bildirildi.

Konu ile ilgili olarak görüşlerini bildiren Darende Kaymakamı Murat Uzunparmak, şunları söyledi:

"Darende'nin turizmi ve doğal yaşamın korunması açısından çok önemli olan Ayvalı ve Ozan kanyonlarının doğal sit alanı olarak ilan edilmesi için Kaymakamlık olarak, Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na müracaatımızı yaptık. Kurul tarafından bu bölgeler, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını koruma Kanununa göre 3. derece doğal sit alanı ilan edildi. Yapılan çalışma ile kanyonlardaki ekolojik dengelerin korunması ve mevcut olan doğal yaşamın sürdürülebilmesini amaçladık.

Daha önce doğal SİT alanı ilan edilen Tohma Kanyonu'nda Rafting yapılmaktadır. Bölgenin tanıtımı ve turizm girdisi açısından çok önemli olan bu kanyonlarda da, raftingin yanında treking, kano, dağcılık gibi spor aktiviteleri yapılabilecektir. Malatya Valiliği'nin teşvik edici girişimleri. Darende kaymakamlığımızca hayata geçirilen turizm projeleri, sivil toplum kuruluşlarının yaptığı katkılar ve müteşebbislerin yatırımları ile birlikte Darende, turizm kenti olma yolunda hızla ilerliyor.
Kapadokya ve Nemrut arasındaki turizm şehri Darende, gezilip görülmeye değer tarihi yerleri ve tabiat güzellikleri sayesinde geleceğin cazibe merkezi olmayı hak ediyor."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız